to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πολιτιστική ατζέντα της Δευτέρας 9/5

Η μεγάλη έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό με τίτλο «Μετέωρο Βήμα», που ξεκίνησε από τη Ρόδο στις 7 Μαρτίου, συνεχίζει το ταξίδι της και μετά την Κω, τη Λέρο και το Αγαθονήσι, κάνει στάση στην Αθήνα. Στόχος της είναι, μετά την Αθήνα, να φτάσει στον βασικό προορισμό της, τις Βρυξέλλες.


«Μετέωρο Βήμα» στο Μετρό Συντάγματος

Aπό χθες έως και την Πέμπτη 12 Μαΐου παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΕΣΗΕΑ, με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ, και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στις 8 το βράδυ. Είκοσι οχτώ Ελληνες γελοιογράφοι, με 120 έργα, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα και δύναμη του σκίτσου, της εικόνας και της σάτιρας, ανοίγουν διάλογο για το μεγάλο θέμα του προσφυγικού καταθέτουν τις απόψεις τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκιτσογράφου μας Γιάννη Καλαϊτζή.

Διαχρονικός «Δον Ζουάν»

«Δον Ζουάν. Περί ηθικής» του Μολιέρου στον «Φούρνο» (Μαυρομιχάλη 168 , τηλ.: 210-6460748) σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, διασκευή Μαρίας Τσιμά, σκηνικά-κοστούμια Δανάης Ελευσινιώτη, φωτισμούς Αποστόλη Τσατσάκου.

Για τη σύνθεση του κειμένου της παράστασης χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματα» του Καζανόβα και το έργο του «Μονομαχία», από τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, σε μετάφραση Δ. Δημητριάδη, και από τον «Μεγάλο Ανατολικό» του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Παίζουν: Βασίλης Γιαννιώσης, Μιχάλης Γεωργίου, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Μάρω Ρίζου, Αποστόλης Ψαρρός. Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 μέχρι τις 31 Μαΐου.

Για τον Χαριτόπουλο

Ο Δήμος Πειραιά τιμά τον Διονύση Χαριτόπουλο με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Πειραιώτες». Σήμερα, στις 19.30 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα μιλήσουν για το έργο του Πειραιώτη συγγραφέα οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Γιάννης Ξανθούλης, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Διαβάζει ο Γιώργος Κιμούλης. Παρουσιάζει η Πόπη Τσαπανίδου.

Ο μονόλογος της Μήδειας

Τον μονόλογο «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού πάνω στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη σκηνοθετεί στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ.: 210-5242211) ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος.

Στην παράσταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Εργου 21ου Αιώνα που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη, τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι της Τόνιας Αβδελοπούλου, οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα, η χορογραφία της Ηλέκτρας Χρυσάνθου. Ερμηνεύουν η Ελενα Τυρέα (Μήδεια) και η Μαρία Καραβασίλη (Χορός). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30.

Διάλεξη

Ο David Armitage, καθηγητής Ιστορίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, θα δώσει διάλεξη (στην αγγλική γλώσσα) με θέμα «Three Concepts of Civil War» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σήμερα στις 19.00 (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ). Η διάλεξη οργανώνεται από το Κέντρο Ερευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ), Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας.

Ο David Armitage έχει συγγράψει και επιμεληθεί 16 βιβλία, μεταξύ των οποίων: «The Ideological Origins of the British Empire» (2000), «The Declaration of Independence: A Global History» (2007), «Foundations of Modern International Thought» (2013). Στις αρχές του 2017 αναμένεται να εκδοθεί το νέο βιβλίο του με τίτλο «Civil Wars: A History in Ideas».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)