to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:18 | 04.11.2014

πηγή: tospirto

Πολιτισμός

Η ώρα των Pink Floyd

Ο καινούριος τους δίσκος «The Endless River» που θα κυκλοφορήσει σε μερικές ημέρες, πέρασε πρώτος στη λίστα της Amazon.


Tα θρυλικά ονόματα συγκροτημάτων είναι κάτι σαν «brand names» πολύ γνωστών προϊόντων. Λίγο ως πολύ αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από μια μερίδα ακροατών που έχουν μάθει να αντιδρούν σε όλα ως καταναλωτές. Οσο γνωστή είναι η Coca Cola ή η Apple, τόσο γνωστοί είναι και οι Pink Floyd, οι Rolling Stones ή οι Led Zeppelin. Ετσι δεν είναι καθόλου περίεργο που ο καινούριος δίσκος των Pink Floyd με τίτλο «The Endless River» που θα κυκλοφορήσει σε μερικές ημέρες, πέρασε πρώτος στη λίστα της Amazon (Αγγλίας) με τις περισσότερες προπαραγγελίες όλων των εποχών, υπερσκελίζοντας δίσκους των One Direction, των Take That, της Susan Boyle ή του Robbie Williams που είχαν κερδίσει αυτόν τον «τίτλο» προηγούμενες χρονιές.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο δίσκος των Pink Floyd προέρχεται από «απομεινάρια» ηχογραφήσεων που είχαν κάνει προ 20ετίας, την εποχή που κυκλοφόρησαν το «The Division Bell», ένα άλμπουμ που πέρασε -σχεδόν- απαρατήρητο (για τα δεδομένα των Pink Floyd), πήρε κυρίως αρνητικές κριτικές και -κατά κάποιον τρόπο- σηματοδότησε το «τέλος» των Pink Floyd. Όμως οι καιροί αλλάζουν, το «ένδοξο» παρελθόν πουλάει πάλι και τα «μεγάλα» ονόματα έχουν αγιοποιηθεί συμβολίζοντας μια εποχή δημιουργικού πυρετού που δεν συναντάμε εύκολα στις μέρες μας. Ετσι οι άνθρωποι προπαραγγέλνουν, στην ουσία το όνομα Pink Floyd και όχι το περιεχόμενο.
Πάντως ο ντράμερ του γκρουπ Nick Mason, με αφορμή αυτή την κυκλοφορία μίλησε στο Rolling Stone και είναι ένας ακόμη που προστίθεται στη μεγάλη λίστα όσων κατηγόρησαν τους U2 για τον τρόπο που μοίρασαν δωρεάν τον καινούριο τους δίσκο μέσω της Apple. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η μουσική έχει φρικτά υποτιμηθεί επειδή μοιράζεται με τέτοιους τρόπους. Είναι αστείο που δεν είχαν την ευαισθησία να το καταλάβουν. Νομίζω πως αυτή είναι η μεγάλη ιστορία του 21ου αιώνα για τη μουσική. Εχει υποτιμηθεί, είναι πια άνευ αξίας».
Να και η λίστα με τα δέκα άλμπουμ με τις περισσότερες προπαραγγελίες στο αγγλικό Amazon για το 2014:      

1. Pink Floyd - "The Endless River"
2. Coldplay - "Ghost Stories"
3. Bruce Springsteen - "High Hopes"
4. Paolo Nutini- "Caustic Love"
5. Ed Sheeran - "x (multiply)"
6. Kasabian - "48:13:00"
7. Elbow - "The Take Off And Landing Of Everything"
8. Collabro - "Stars"
9. Royal Blood - "Royal Blood"
10. Wilko Johnson and Roger Daltrey - "Going Back Home"


Ακούστε ένα δείγμα από τον καινούργιο τους δίσκο, που είναι η σύνθεση Allons-y(1) εδώ.

Μάκης Μηλάτος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)