to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η μάχη της αυτοδυναμίας

Οι επόμενες μέρες μπορούν ν αλλάξουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.


Από πολλές, πλέον, αφετηρίες τροφοδοτείται ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα στην κοίτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον προσεγγίζει στην αυτοδυναμία. Πρόκειται για μια μάχη κομβική, διότι είναι προϋπόθεση για να μπορεί η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Το νέο και ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ρεύμα αυτό εκκινεί μεν από τις προγραμματικές θέσεις και την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ταυτόχρονα αυτονομείται και υπερβαίνει παραδοσιακές πολιτικές εντάξεις. Οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν αυτήν την διαδικασία με σαφήνεια.


Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι, όμως, ταυτόχρονα και ο μέγας φόβος όχι μόνο της ΝΔ και των δυνάμεων ευρύτερα του συστήματος, αλλά και των αξιωματούχων της ευρωζώνης. Και αυτές οι δυνάμεις δίνουν μάχη, αλλά για να μην επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Έχουν πλήρη επίγνωση ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η προβολή των προτάσεων του στην καρδιά της Ευρώπης ανατρέπει το κλίμα και κινητοποιεί και  άλλες δυνάμεις, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως φάνηκε με τις δηλώσεις Ιρλανδών επισήμων. 


Οι επόμενες μέρες μπορούν ν αλλάξουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Η μάχη για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, ως και την Κυριακή το βράδυ, θα είναι λυσσαλέα. Η πληροφορία ότι δήθεν ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τους Μέρκελ – Σόιμπλε πως η Ελλάδα αποκλείεται από το πρόγραμμα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης και αυτό θα αποφασιστεί την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, είναι ένας πόλεμος νεύρων που αποβλέπει να εκφοβίσει τους πολίτες και να τους απομακρύνει από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.


Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο εκβιασμός είχε το ακριβώς αποτέλεσμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)