to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 24.10.2014

Κοινωνία

Η μάχη κατά του Έμπολα και ο ρόλος του ΟΗΕ

Με θέμα την εξάπλωση του ιού του Εμπόλα, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης -ΠΑ.Δ.Ο.Π. τίμησε την 69η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ, με εκδήλωση-συζήτηση στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου


Το σχετικό δελτίο Τύπου:

Με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, την εξάπλωση του ιού του Εμπόλα,  το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης -ΠΑ.Δ.Ο.Π. τίμησε την  69η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ, με εκδήλωση-συζήτηση στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων, ο πρώην Βοηθός Γεν Γραμματέας του ΟΗΕ, Σωτήρης Μουσούρης, ο πρώην δήμαρχος Φολόης Ηλείας Θοδ Παπαηλιού, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Π. Ναθαναήλ, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κουρδιστάν Ναζίμ Γιαμάς κ.ά.

Κατά την εκδήλωση επισημάνθηκε ότι πεδίο δράσης του ΟΗΕ δεν είναι μόνο τα θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και τα ζητήματα υγείας, πολιτισμού και παιδείας, καταπολέμησης της φτώχειας στον κόσμο και  προστασίας του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση είχε κεντρικό θέμα την «αναγκαιότητα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών».  

Εισηγήσεις έκαναν οι  Δημήτρης Φατούρος, υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο του   Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, με θέμα «Ο Εμπόλα και η αντίδραση του ΟΗΕ- Μια πρώτη αποτίμηση»  Επίσης,  η Σοφία Τζιτζίκου,   αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, με θέμα «Γιατί οι πλούσιες χώρες αδιαφόρησαν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός Εμπολα το 1976»  Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Πάνος Τριγάζης εισηγήθηκε το θέμα «Η παγκόσμια αλληλεξάρτηση και   παγκόσμια  συνεργασία . Ενίσχυση και αναβάθμιση του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».  

Τον συντονισμό έκανε η ΓΓ του ΠΑΔΟΠ Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.

Όλοι οι εισηγητές επισήμαναν ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας συνδέονται με άλλα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως οι κραυγαλέες ανισότητες, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι πόλεμοι, ακόμα και η παιδεία.  Επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όχι μόνο θεσμικά και πολιτικά αλλά και οικονομικά.  

Ειδικότερα, ο Π Τριγάζης, συνέδεσε το ζήτημα αυτό με την ανάγκη δραστικής μείωσης των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών σσς

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)