to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 20.02.2015

Πολιτική

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup σήμερα στις 4 μ.μ. (συνεχής ενημέρωση)

Έληξε μετά από ώρες διαβουλεύσεων το Euro Working Group της Πέμπτης - Στο Eurogroup που ξεκινάει στις 4 μ.μ. σήμερα Παρασκευή η συνέχεια της διαπραγμάτευσης - Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της Πέμπτης στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους


Ενημερώσεις:

Παρασκευή 20/2

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να λάβει μέρος, όπως και στην προηγούμενη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. (περισσότερα εδώ)

Με τον Φρανσουά Ολάντ συναντάται το μεσημέρι στο Παρίσι η καγκελάριος Μέρκελ. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Το ζήτημα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών, όπως διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος πρόεδρος. (περισσότερα εδώ).

«Αμοιβαίους συμβιβασμούς» ζητούν οι ΗΠΑ από Ευρωπαίους ηγέτες και ελληνική κυβέρνησηH αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε Ευρώπη και Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στο κανάλι Rai Due για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους. (περισσότερα εδώ).

Πέμπτη 19/2

23:00 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) στις Βρυξέλλες, που είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία του αυριανού έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των 19 υπουργών Οικονομικών εξέτασαν το ελληνικό αίτημα, έτσι όπως υπεβλήθη με την επιστολή του Ελληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν - κι έγιναν - κάποιες διευκρινίσεις προς τη γερμανική πλευρά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιφυλάξεις του Βερολίνου.

H έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 4 μ.μ. στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, μετά την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της. (με πληροφορίες από sigmalive.com)

22:05 Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά, σε θερμό κλίμα, και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ

Ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπα: «Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Α. Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση». (περισσότερα εδώ)

20:45 Επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και με Ρέντσι-Γιούνκερ (περισσότερα εδώ)

20:30 Πορτογαλία: Η Αριστερά προειδοποιεί ότι το ευρώ θα είναι καταδικασμένο μετά από Grexit

Το ευρώ θα είναι καταδικασμένο από την στιγμή που θα φύγει η πρώτη χώρα, δήλωσε σε συνέντευξη της στο Reuters η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ, Catarina Martins. (περισσότερα εδώ)

20:00 Η Γερμανία αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για συμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας την ώρα που αξιωματούχοι ετοιμάζουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. 

Η Γερμανία θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ιδιωτικής φύσης των αξιωματούχων.

19:40 Γάλλος πρωθυπουργός: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Την ενθαρρυντική ένδειξη ότι μια λύση στο θέμα της Ελλάδας είναι πιθανόν να επιτευχθεί πολύ γρήγορα «βλέπει» στις δηλώσεις Τσίπρα ο γάλλος ομόλογός του, Μανουέλ Βαλς (περισσότερα εδώ)

19:20 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ

Η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. 

19:10 Μαξίμου: «Δούρειος Ίππος» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη η στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ;

Πνέουν τα μένεα στο Μαξίμου με την τοποθέτηση Γερμανίας στο Euro Working Group, αφού, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής ως "Δούρειου Ίππου" στην Ευρώπη δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων, ενώ επιστρέφουν τον χαρακτηρισμό στο γερμανικό υπ. Οικονομικών. (περισσότερα εδώ)

18:45 ΥΠΟΙΚ Βελγίου: Η Ελλάδα δεν έχει καλύψει τις ανησυχίες της ευρωζώνης

Σχολιάζοντας το αίτημα της Αθήνας για επέκταση της δανειακής σύμβασης που υποβλήθηκε σήμερα στον πρόεδρο του Eurogroup από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Johan Van Overtveldt εκπρόσωπος Τύπου του Βέλγου ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από την υπόλοιπη ευρωζώνη. (περισσότερα εδώ)

18:30 Γ. Δραγασάκης: Έχουμε νωπή λαϊκή εντολή που λέει τέλος στη λιτότητα

Την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αύριο, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. (περισσότερα εδώ)

18:20 Παντοάν: Η Ιταλία στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Παντοάν, δήλωσε ότι η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα για την εξάμηνη παράταση. (περισσότερα εδώ)

18:00 Ο Γερμανός αντικαγκελάριος "αδειάζει" τον Σόιμπλε

Αποστάσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την αρνητική του στάση για παράταση της δανειακής σύμβασης κρατάει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να ειπωθεί ούτε "ναι" ούτε "όχι" στην Ελλάδα τόσο γρήγορα. (περισσότερα εδώ)

17:30 ΔΝΤ: Το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα τις συνθήκες

Στην αποσαφήνιση ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι σχεδιασμένο να διαρκέσει έως το Μάρτιο του 2016. (περισσότερα εδώ)

16:50 Μαξίμου: "Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι"

Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι "το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα". (περισσότερα εδώ)

 

15:30 «Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. «Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση - γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου. 

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος η Κομισιόν: «Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό», ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κύκλοι της Κομισιόν τόνισαν ότι «η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά» και έστειλαν μήνυμα στο Βερολίνο λέγοντας: «Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19. Ας μην βιάζονται ορισμένοι. Στις 3 ξεκινά η διαπραγμάτευση»

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως είπε, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup. Το έκτακτο Eurogroup θα συνέλθει αύριο Παρασκευή στις 16 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε το πρωί η Ελλάδα.  

Σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα: 

Νωρίτερα:

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στη γραμμή για τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο και στο αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία 6 μηνών. O Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τη λήψη του ελληνικού αιτήματος που μπαίνει στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group. Έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup αποφασίστηκε για αύριο, Παρασκευή, στις 15.00  (16:00 ώρα Ελλάδος) με φυσική παρουσία υπουργών, μετά την κατάθεση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών και όχι με τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις διαφωνίες της γερμανικής πλευράς με το υποβληθέν από την ελληνική κυβέρνηση αίτημα.

Το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση αξιολογεί αυτήν την ώρα η ομάδα εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group). Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι τα κράτη – μέλη θα εξετάσουν κατά πόσον το αίτημα είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα "λιγότερο ικανοποιητικά" σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση. Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημά της για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (πληροφορίες: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ - ΜΠΕ).

 

Αναλυτικά το αίτημα για επέκταση της δανειακής συμφωνίας

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. «Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Μήνυμα Μέρκελ προς Ελλάδα: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)