to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 22.03.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Η Κύπρος και το πέταγμα της πεταλούδας

Και με την εκδοχή της νέας κρίσης του, το Κυπριακό αποδεικνύεται διεθνές πρόβλημα.


Διαψεύδονται όσοι πίστεψαν ότι θα απομονώσουν μία μικρή και απομακρυσμένη χώρα. Σε μια εποχή αλληλοδιαπλεκόμενων οικονομιών, δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί "υγειονομική ζώνη" γύρω από κράτη, τα οποία, μάλιστα, συμμετέχουν σε διεθνείς ολοκληρώσεις, όπως η Ευρωζώνη, και χαρακτηρίζονται από ανοιχτή - τραπεζοκεντρική οικονομία. Η κρίση προσλαμβάνει συστημικές διαστάσεις.

Το "όχι" των Κυπρίων, το μήνυμα της αντίστασης και η αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων απέναντι στα νεοφιλελεύθερα εκβιαστικά τελεσίγραφα της Μέρκελ, εγγράφεται στην αφύπνιση του ευρωπαϊκού Νότου κατά της επιχειρούμενης μετατροπής του σε αποικία χρέους. Το διαισθάνθηκαν αμέσως οι Ισπανοί πολίτες, όταν την περασμένη Κυριακή διαδήλωναν στη Μαδρίτη με σύνθημα "Είμαστε όλοι Κύπριοι".

Ένας μικρός λαός, με συνείδηση της Ιστορίας του ("αιώνες φαρμάκι, γενιές φαρμάκι"), αντιπροτείνει τη δημοκρατική εγρήγορση, το δικαίωμά του να αποφασίζει αυτός τελικά για το μέλλον του, αντιπαρατιθέμενος στη βίαιη αμφισβήτηση του παρόντος του και στην επιχειρούμενη υφαρπαγή των εθνικών πόρων του.

Ένας μικρός λαός διεκδικεί την εθνική αξιοπρέπειά του. Αναζητεί διεθνείς συμμαχίες και κατορθώνει να συγκροτεί, έστω με τις εύλογες ατέλειες, ένα εναλλακτικό σχέδιο. Απέναντι στην επιλογή του γερμανικού Βορρά να αποστραγγίσει τον ευρωπαϊκό Νότο από τις τραπεζικές καταθέσεις, με το υποκριτικό ηθικιστικό επιχείρημα ότι έτσι εξυγιαίνεται μία "οικονομία - πλυντήριο", ο κυπριακός λαός υπερασπίζεται κεκτημένα του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου -τη Δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η συνάντηση στη Μόσχα Μπαρόζο - Μεντβέντεφ, η προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα περιορίσει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και η αξίωσή της να αντιμετωπίζεται με ισοτιμία από την Ε.Ε. προδιαγράφουν νέες ισορροπίες στον καμβά των παραδοσιακών γερμανο-ρωσικών σχέσεων συνεργασίας. Η αναδυόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και η δημιουργία νέων αξόνων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών δρόμων παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες που προσδίδουν προστιθέμενη γεωπολιτική αξία στην Κύπρο. Προδιαθέτουν για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, καθώς έχει ευρύτερα γίνει συνείδηση ότι έχει τελειώσει η χρυσή εποχή της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου. Άλλωστε, και μόνον η επίμαχη απόφαση του Eurogroup, ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί, επιβεβαιώνει ότι κάτι αλλάζει χωρίς επιστροφή.

Θα περίμενε κανείς η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί ανυποχώρητη στο πλευρό των Κυπρίων. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο κάλπικη και εθνοκαπηλική είναι η περί έθνους ρητορεία που συνοδεύει την πολιτική διαδρομή του Σαμαρά. Η κυβέρνηση συμπράττει με το σχέδιο της Μέρκελ. Πιέζει τη Λευκωσία να παραδοθεί άνευ όρων και συμπεριφέρεται με παγερή αδιαφορία. Πώς να συμπαραταχθεί με το "όχι" των Κυπρίων, όταν λέει "ναι" για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα; Πώς να ενθαρρύνει την πολιτική χειραφέτηση στη Λευκωσία; Στην περίπτωση αυτή, δεν θα μπορούσε να πειθαναγκάσει τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίζουν μνημονιακά μέτρα όπως το χαράτσι στα ακίνητα.

Το "όχι" των Κυπρίων ανοίγει νέους δρόμους. Συνιστά ένα "νέο παράδειγμα" που μας καλεί για συμπαράσταση και μίμηση.

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)