to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 24.03.2013

Διεθνή

Η κυπριακή κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε δύο πολιτικές διακηρύξεις

Η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση της Κύπρου είχε εγκλωβιστεί σε δύο βασικές πολιτικές διακηρύξεις τις όποιες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι του ΔΝΤ και οι πολιτικοί ταγοί που τους καθοδηγούν, εκτιμά, σε ανακοίνωση του, ο πρώην Υπουργός Υγείας της Κύπρου Σταύρος Μαλάς.


Ο πρώην υπουργός αναφέρει, επίσης, ότι οι προεκλογικές διακηρύξεις ήταν η διαχείριση της κρίσης δανεισμού της Κύπρου στο πλαίσιο της Τρόικας ανεξαρτήτως κόστους και χρόνου, η  επιδίωξη μιας δυτικό-κεντρικής εξωτερικής πολιτικής με ΝΑΤΟ-φιλικές σχέσεις και η μη εμπλοκή της Ρωσίας σε ένα πακέτο απευθείας δανεισμού και αυτές οι δεσμεύσεις έδωσαν τη χρυσή ευκαιρία «να μας κτυπήσουν «με ένα σπάρο τρία τρυγόνια».

«Μας εγκλώβισαν τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου στην Τρόικα με τον ωμό εκβιασμό για αποκοπή του ELA προς τις τράπεζες μας αν δεν αποδεχτούμε το «κούρεμα», αν δεν πληρώσουν και οι Ρώσοι μεγιστάνες (οι οποίοι διακινούν πολύ περισσότερο χρήμα στις χώρες τους απ’ ότι  στην Κύπρο). Κτυπώντας τους Ρώσους καταθέτες, αποδυνάμωσαν κάθε δυνατότητα πρόσβασης προς τη Ρωσία για απευθείας δανεισμό και κλόνισαν συθέμελα τους οικονομικούς δεσμούς μας με τη Μόσχα. Μας επέβαλαν έμμεσα μια δυτικό-ελεγχόμενη εξωτερική πολιτική χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού, αδρανοποιώντας έτσι το Ρωσικό παράγοντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό», προσθέτει.

Ο κ. Μαλάς αναφέρει με ποια ερείσματα «θα προσεγγίσουμε ξανά την Ρωσία για να σταματήσουμε ένα ενδεχόμενο κακό ψήφισμα;»

«ToΔΝΤ είναι ένας χρηματοδοτικός οργανισμός με πολιτική ατζέντα. Γνωρίζουμε  ότι το ελέγχουν οι ΗΠΑ και ότι εφαρμόζουν τις πολιτικές τους μέσω διαχείρισης οικονομικών κρίσεων και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος.  Στην περίπτωση της Κύπρου πιστεύω πως χρησιμοποίησαν ως αφορμή τις Γερμανικές εκλογές και το ειδικό βάρος της Γερμανίας  στα πλαίσια της ΕΕ για να επιβάλουν αυτό που περιέγραψε για πολλές χώρες η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ». Δηλαδή, επιβολή μιας εξωτερικής πολιτικής στην Κύπρο μέσω του πακέτου δανεισμού», συμπλήρωσε.

Η Κύπρος, συνεχίζει ο κ. Μαλάς, οπισθοδρομεί και ψάχνει για νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Ακόμα και το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να μας σώσει αφού κάποτε θα εξαντληθεί ενώ θα είναι διαρκώς δεσμευμένο στην αποπληρωμή ενός υπέρογκου δανείου. Άλλωστε δεν είναι σοφό να μεταπηδάς από ένα μοντέλο μονοδιάστατης οικονομίας σε άλλο μονοδιάστατο μοντέλο. Η διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης οικονομίας αναπόφευκτα θα καθυστερήσει μέσα στο κλίμα μιας καθολικής και παρατεταμένης ύφεσης.  Μειώνεται η ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις με το πλήγμα αξιοπιστίας που δύσκολα επανορθώνεται και την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12.5%», προσθέτει.   

Αυξάνεται, συνεχίζει, σημαντικά η ανεργία τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και σε άλλους τομείς ενώ μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

«Επιβάλλονται ιδιωτικοποιήσεις και ιδιωτικά μονοπώλια όχι γιατί αυτό έχει ανάγκη η οικονομία αλλά γιατί αυτό επιβάλλει μια χρεοκοπημένη φιλοσοφία.  Περιορίζεται  το ενδιαφέρον των Κινέζων για ακίνητα, εκεί που άρχισε να δίνει πνοή στην οικοδομική βιομηχανία.  Προκύπτει έλλειψη ρευστότητας έστω και με απεριόριστο ELA. Ξεκάθαρος τους στόχος είναι η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα. Επομένως, περιορισμός σε ρευστότητα και δάνεια για ανάπτυξη. Παραμένουν τα ψηλά επιτόκια αφού μας ανταγωνίζονται με υψηλότοκες καταθέσεις οι ελληνικές τράπεζες μέσω των παραρτημάτων τους εδώ», προσθέτει.

Κάποια σημερινά «καλά δάνεια», αναφέρει ο κ. Μαλάς, μπορεί να μετατραπούν εξελικτικά σε «κακά δάνεια».

«Άρα, θα υπάρξει ανάγκη και άλλης ανακεφαλαιοποίησης για την «καλή τράπεζα».  Η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας με Ρωσία πιθανόν να αναθεωρηθεί.  Τα έσοδα του κράτους μειώνονται. Το έλλειμμα ξεφεύγει από τα συμφωνηθέντα πλαίσια του Μνημονίου. Αναπόφευκτα, ακολουθούν περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο και βαθύτερη ύφεση. Έπεται και η έρευνα για «ξέπλυμα χρήματος». Και αν βρουν κάτι για το οποίο θεωρήσουν πως πρέπει να τιμωρηθούμε περισσότερο; Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Αντί να αυτομαστιγωνόμαστε και να υποκύπτουμε στις απειλές και τα εφιαλτικά διλήμματα που τίθενται μπροστά μας, καλύτερα να ανακτήσουμε τη χαμένη μας περηφάνια και να αντιληφθούμε ότι αν τραβήξουμε το δρόμο που μας δείχνει η Τρόικα θα υποδουλωθούμε και θα υποφέρουμε για χρόνια, ίσως μέχρι να εξαντληθεί το φυσικό αέριο», συμπληρώνει.

Η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση, αναφέρει, άλλα διλήμματα έβαζε στον κόσμο προεκλογικά.

«Τα τωρινά δεν δικαιολογούν και ούτε είναι αποδεκτά, όπως άλλωστε δεν ήταν ούτε τα προεκλογικά. Η οικονομία είναι η πρώτη πράξη του εγκλήματος. Η δεύτερη πράξη θα είναι το Κυπριακό. Κι αν τώρα χάνουμε τον έλεγχο της οικονομίας και της διοίκησης του κράτους μας, με μια εκβιαστική λύση του Κυπριακού θα τα χάσουμε όλα. Καιρός να απεμπλακούμε εντελώς από την Τρόικα αφού έχουμε αντιληφθεί ότι δεν θέλουν το καλό μας. Ήρθαν με άλλες, κάθε άλλο παρά αλληλέγγυες, προθέσεις. Καιρός να πηγαίνουν», προσθέτει.

Εκφράστηκαν, αναφέρει ο κ. Μαλάς, «από δικούς μας ανθρώπους εσωτερικές λύσεις».

«Αν η τωρινή Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να τις εφαρμόσει και επιμένει στην υποδούλωσή μας, τότε θα κριθεί αυστηρά από το λαό. Τη ζημιά την έχει ήδη κάνει», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)