to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Κρήτη στο πόδι για τα χημικά όπλα της Συρίας – Ζήτησαν παρέμβαση Σαμαρά

Συλλαλητήριο κατά της καταστροφής μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (6/2) στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.


Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή φορέων της πόλης, κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης.

—Ζητούν παρέμβαση Σαμαρά

Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα που έχει προκύψει ζήτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης για την «Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, ο περιφερειάρχης μετέφερε την αγωνία όλων, επιστημονικών ιδρυμάτων, φορέων, πολιτών της Κρήτης, για τον σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο στην «κλειστή» Μεσόγειο και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα, ως πρωθυπουργού αλλά και ως προεδρεύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης παρέδωσε στον πρωθυπουργό σχετική επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει «θα θέλαμε την προσωπική σας ανάμιξη στο θέμα, ώστε με το αυξημένο κύρος σας και ως προεδρεύων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες».

«Η ευαισθησία σας – προστίθεται στην επιστολή – για περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η αγωνία σας και ο προσωπικός αγώνας σας για την ανασυγκρότηση της χώρας, μας δίνει την σιγουριά ότι η ανάμιξή σας θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας και θα την θωρακίσει από μία επί πλέον απειλή για την επιστροφή της σε ευημερία και ανάπτυξη».

—Παρέμβαση Εκκλησίας

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης η οποία κάνει λόγο για “τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες” από την καταστροφή των χημικών.

Παράλληλα διαμαρτύρεται έντονα «για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, και εκφράζει την έντονη αντίθεση της για το θλιβερό γεγονός αυτό» όπως αναφέρει.

Επίσης η Εκκλησία Κρήτης καλεί κάθε αρμόδιο και κάθε υπεύθυνο, αλλά και όλους τους πολίτες της χώρας μας, ιδιαιτέρως δε τους κατοίκους της Κρήτης, «να δείξουν την ευαισθησία που απαιτείται στην περίσταση και να αναλογισθούν όλοι το χρέος και την ευθύνη για την προστασία και τη διαφύλαξη του θαλασσίου και λοιπού φυσικού περιβάλλοντος, ως εντολής του Θεού προς τον άνθρωπο».

Τέλος το σύνολο των φορέων της Κρήτης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση, με κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη.

—Σύσκεψη στην Κρήτη

Εντωμεταξύ, τους επιστημονικούς φορείς συναντά αυτή την ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης “Χωροταξίας και Περιβάλλοντος”, Νίκος Καλογερής, για το “καυτό” θέμα των χημικών της Συρίας και της εξουδετέρωσής τους στα δυτικά του νησιού.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΕΛΚΕΘΕ και άλλοι επιστημονικοί φορείς προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της επικείμενης διαδικασίας εξουδετέρωσης του οπλοστασίου.

—Διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών

Εντωμεταξύ, συζητήθηκε χθες στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη σχετικά με τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι τα χημικά δεν πρέπει να καταστραφούν πάνω σε πλοίο που θα πλέει στη Μεσόγειο,  καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο σε μια κλειστή θάλασσα. Επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ως τώρα δεν έχει υπάρξει επαρκής και υπεύθυνη ενημέρωση.

Από πλευράς της κυβέρνησης, απάντησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Δ.Κούρκουλας. Ο κ.Κούρκουλας, ανέφερε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι κανενός είδους κατάλοιπο της διαδικασίας δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο ή στο έδαφος. Τα κατάλοιπα θα αποτεθούν μακριά από τη Μεσόγειο, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη διεθνής συμφωνία, οπότε το ζήτημα είναι σε εξέλιξη.

Στη δευτερολογία του, ο Μ.Βολουδάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι έστω και τώρα διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να απορριφθούν χημικά ή κατάλοιπα της διαδικασίας στη Μεσόγειο. Τόνισε όμως ότι το θέμα δεν είναι λήξαν, καθώς το ζητούμενο είναι να μη γίνει στη Μεσόγειο η διαδικασία της εν πλω καταστροφής, έστω κι αν τα κατάλοιπα μεταφερθούν αλλού. Αυτό απαίτησε από την κυβέρνηση ο Μ.Βολουδάκης, με τον Υφυπουργό να διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση το προσπαθεί, κι ότι σύντομα θα υπάρχουν νεώτερες ανακοινώσεις.

Ζήτησε ακόμη ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την όλη διαδικασία, γιατί δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. Επιπλέον ζήτησε να υπάρχει συμμετοχή ελλήνων παρατηρητών στη διαδικασία και γενικότερα παρακολούθηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

—Αρσένης εκθέτει Βενιζέλο

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτης Κρίτων Αρσένης εγκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για απραξία και αδράνεια πάνω στο ζήτημα.

Ο Κρίτων Αρσενης αποκάλυψε επίσης ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέφερε διαβεβαιώσεις που έλαβαν τρεις ΜΚΟ κατόπιν συνάντησης με εκπροσώπους του ΟΗΕ, τη στιγμή που η μία δεν συμμετείχε καν στη συνάντηση (WWF), ενώ η άλλη είναι ανύπαρκτη (Oceanica).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)