to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:59 | 27.09.2016

Κοινωνία

Η κοινωνία της Ιερισσού ξανά στο εδώλιο: Σήμερα η δίκη για την «Τσικνοπέμπτη της καταστολής» (7 Μαρτίου 2013)

«Τριάμισι λοιπόν χρόνια μετά, χωρίς τίποτε από όλα αυτά να έχει σβήσει από τη μνήμη μας, καλούμαστε για ακόμα μια φορά να σταθούμε ενώπιον της δικαιοσύνης και να δικαστούμε για όλα αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα : το νερό, το βουνό, την υγεία, το μέλλον», αναφέρει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλώντας σε συμπαράσταση στους διωκόμενους


Της Σταυρούλας Πουλημένη (από stokokkino.gr)

Αυτή τη φορά ο λόγος που οδηγούνται στα δικαστήρια ήταν ….επειδή στις 7 Μαρτίου του 2013 ανήμερα της Τσικνοπέμπτης δέχτηκαν την ανελέητη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στο χωριό τους που από νωρίς το πρωί έκαναν επίδειξη δύναμη ρίχνοντας δακρυγόνα σε σπίτια, στην πλατεία και στο σχολείου του χωριού μετατρέποντας την Ιερισσό για αρκετές ώρες σε μια «λωρίδα της Γάζας».

Όσοι έζησαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας δεν μπορούν ακόμη να ξεχάσουν το «καρναβάλι καταστολής» όπως και τότε το είχαν χαρακτηρίσει, σε μια πολύπαθη περιοχή η οποία εδώ και χρόνια καταστρέφεται από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.

Να θυμίσουμε ότι μαθητές και μαθήτριες παρέμειναν εγκλωβισμένες επί ώρες στο σχολείο, πολλοί από αυτούς λιποθύμησαν ενώ οι γιατροί δεν είχαν πρόσβαση στο κτίριο για να προσφέρουν βοήθεια. Το σύνθημα «όχι χημικά στα σχολεία» και οι εικόνες με τα δακρυγόνα στην αυλή του σχολείου είχαν σοκάρει την κοινωνία- όχι μόνο της περιοχής- που έβλεπε μικρούς μαθητές να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες με προσαγωγές και εξαφανίσεις συγγενών τους ακόμη όμως και συμμαθητών τους για ώρες, στο πλαίσιο πολύωρων προανακρίσεων για τον εμπρησμό στις Σκουριές.

Μετά την εισβολή των ΜΑΤ, άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ ξεκίνησαν τις έρευνες σε σπίτια έξι ατόμων του χωριού που είχαν προσαγάγει με τους κατοίκους να ακολουθούν τις διμοιρίες από σπίτι σε σπίτι και να υποδέχονται τους πάνοπλους αστυνομικούς με τραγούδια του γάμου...

Η αστυνομία επιτέθηκε για δεύτερη φορά το απόγευμα της ίδιας μέρας ρίχνοντας δακρυγόνα στους δρόμους και τις αυλές του χωριού. Όλο το χωριό ήταν για ώρες υπό πολιορκία  με τις καμπάνες να χτυπούν ασταμάτητα καλώντας τον κόσμο να βγει έξω και ενώ γονείς έτρεχαν να σώσουν τα μικρά παιδιά από τα δακρυγόνα και τις σφαίρες κρότου λάμψης που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Να σημειωθεί ότι από τα δακρυγόνα μια 17χρονη μαθήτρια λιποθύμησε και ένα βρέφος 10 μηνών παρουσίασε αναπνευστικά και στομαχικά προβλήματα και μαζί με την μικρή μαθήτρια μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Οι 17 κάτοικοι της Ιερισσού κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, εκ των οποίων οι πέντε και για αντίσταση κατά της αρχής ενώ ο ένας βαρύνεται και με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι κατηγορούνται ότι από κοινού έκλεισαν το δρόμο παρεμποδίζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν έρθει για συνδρομή και υποστήριξη αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι οποίοι είχαν εντολή να πραγματοποιήσουν κατ`οίκον έρευνες σε σπίτια υπόπτων ως δραστών του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές. Μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι πολλοί από τους συγκεντρωμένους έριξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς ενώ  ένας εξ αυτών ότι προκάλεσε με τη βία αστυνομικό που είχε προσαγάγει άγνωστο άτομο με αποτέλεσμα αυτό να διαφύγει.

Η δίκη έχει οριστεί για σήμερα μετά από δύο αναβολές. 

Όπως τονίζεται στο σχετικό κάλεσμα:

«Πέρασαν τριάμισι χρόνια από τότε που η κυβέρνηση του “με κάθε κόστος” θέλησε να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο στέλνοντας υπεράριθμες δυνάμεις της αστυνομίας να καταστείλουν κάθε είδους αντίδραση που θα σταματούσε το έργο της.

Πέρασαν τριάμισι χρόνια από τότε που νοιώσαμε τον τρόμο να χτυπά και να εισβάλλει στα σπίτια μας, την αγανάκτηση του να είσαι πολίτης -με όλες τις ελευθερίες που ορίζει το Σύνταγμα για σένα- και όμως ταυτόχρονα να μην είσαι τίποτα γι΄αυτούς.

Τόσα χρόνια από τότε που είδαμε τα παιδιά μας να σηκώνουν γροθιές και να φωνάζουν “χημικά στα σχολεία;”

Οι νόμοι ψηφίζονται απ’ την εκάστοτε πλειοψηφία της βουλής και οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, όχι να εστιάζουν στην ποινικοποίηση δίκαιων κοινωνικών αγώνων. Η δικαιοσύνη επίσης οφείλει να διασφαλίσει έγκαιρα το δημόσιο συμφέρον. Τον Οκτώβριο του 2015 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βεβαίωσαν 21 παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός που αφορούν συγκεκριμένους όρους και νόμους. Ωστόσο -μέχρι σήμερα- ούτε έχουν αποδοθεί τυχόν ποινικές ευθύνες, ούτε έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις.

Τριάμισι λοιπόν χρόνια μετά, χωρίς τίποτε από όλα αυτά να έχει σβήσει από τη μνήμη μας, καλούμαστε για ακόμα μια φορά να σταθούμε ενώπιον της δικαιοσύνης και να δικαστούμε για όλα αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα : το νερό, το βουνό, την υγεία, το μέλλον.

Την Τρίτη 27/09/2016, στις 8 το πρωί θα συναντηθούμε στα φανάρια Ιερισσού για να πάμε στον Πολύγυρο και να συμπαρασταθούμε σε όλους όσοι διώκονται για εκείνη τη μέρα.

Θα είμαστε όλοι εκεί όπως ξέραμε να κάνουμε πάντα».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της 7ης Μαρτίου για την επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό:

Διμοιρίες ΜΑΤ επιχειρούν μέσα στην Ιερισσό γι ακόμη μια φορά

Ανάστατη για ακόμα μια φορά η τοπική κοινωνία. Σήμερα το πρωί, κι ενώ υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες για προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, στην είσοδο της Ιερισσού έφτασαν 4-5 κλούβες με διμοιρίες ΜΑΤ. Στις 11 πμ κι ενώ είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος κατοίκων, τα ΜΑΤ ξεκίνησαν τη ρίψη δακρυγόνων. Το πλήθος οπισθοχώρησε και οι δυνάμεις των ΜΑΤ κινήθηκαν κυνηγώντας τον κόσμο μέσα στον οικισμό.

Στην κεντρική είσοδο του Γυμνασίου-Λυκείου Ιερισσού, οι διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν το σχολείο και έκαναν για πολλοστή φορά ρήψη χημικών. Επικράτησε πανικός μέσα στο σχολείο. Μαθητές δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και κάποιοι λιποθύμησαν. Οι άντρες των ΜΑΤ εμπόδισαν τον γιατρό να περάσει από τις γραμμές τους και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά. Μετά από την εντονότατη αντίδραση των κατοίκων τα ΜΑΤ οπισθοχώρησαν μερικά μέτρα ίσα να ανοίξει η είσοδος του σχολείο και να περάσει ο γιατρός. Μετά από ώρα επιτράπηκε και η είσοδος γονέων και λεωφορείων ώστε να μεταφερθούν οι μαθητές σε ασφαλές σημείο.

Ποια Αστυνομία ευνομούμενου και δημοκρατικού κράτους επιχειρεί με χημικά μπροστά σ’ ένα γεμάτο σχολείο εν ώρα μαθήματος; Ποια Αστυνομία παρεμποδίζει την είσοδο γιατρού σ’ ένα σχολείο γεμάτο παιδιά, μέσα σε τάξεις που έχουν γεμίσει χημικά αέρια;

Αυτή τη στιγμή, διενεργούνται έρευνες σε σπίτια, παρουσία εισαγγελέα και συνοδεία ΜΑΤ. Ο Σύλλογος Γονέων καταθέτει αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού για τα σημερινά συμβάντα στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ιερισσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες (http://www.alterthess.gr/content/toraprosagoges-kai-dakrygona-sygkentrosi-stin-ierissofoto), οι Μ. Λαμτσίδης, Ε. Ιωαννίδου και Α. Πετρίδης, δικηγόροι που εκπροσωπούν προσαχθέντες κατοίκους της Χαλκιδικής με διάβημά τους προς τον Εισαγγελέα Εφετών ζήτησαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Χαλκιδική και να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση δικηγόρων- εκπροσώπων των κατοίκων και ΕΛ.ΑΣ για τα γεγονότα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ αρνείται να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση, ενώ το γραφείο τύπου της ΓΑΔΘ αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Δράσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης οργανώνονται ή ήδη λαμβάνουν χώρα. Η επιτροπή Στρυμονικού έχει αποκλείσει συμβολικά τον δρόμο στο κέντρο του Σταυρού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι αυτή τη στιγμή, βρίσκονται παραταγμένες στην είσοδο του οικισμού απέναντι στους κατοίκους. Απέναντι στους κατοίκους που μάχονται για τη ζωή τους, την υγεία τους και τα παιδιά τους.

Από την πολιορκημένη Ιερισσό, στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Δε θα επιτρέψουμε τη στοχοποίηση και ποινικοποίηση ενός κοινωνικού αγώνα σαν το δικό μας.

Αντέχουμε και θα νικήσουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)