to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 23.04.2014

Οικονομία

«Πρωτογενές πλεόνασμα»: Greek statistics πάνω στα κοινωνικά ερείπια

Συνεχίζεται η προεκλογική προπαγανδιστική επιχείρηση «καλές ειδήσεις» από την κυβέρνηση


Μετά την περιβόητη (και ιδιαίτερα δαπανηρή) έξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση συνεχίζει την προεκλογική παράσταση απόκρυψης των μνημονιακών ερειπίων: Την Τετάρτη επισημοποίησε Eurostat την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ.

Με την ανακοίνωση-πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, η Κομισιόν  επιβεβαίωσε από την πλευρά της, ύστερα από  συνεννοήσεις με την τρόικα (Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή, ΔΝΤ) και την ελληνική κυβέρνηση, την επίτευξη το 2013  πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 1,5 δις. ευρώ, που ισοδυναμεί προς το 0,8% του Ελληνικού ΑΕΠ (διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γ. Δαράτου)

 Όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’Κόνορ, επειδή η Eurostat επιβεβαιώνει μόνο τα δημοσιονομικά στοιχεία που προβλέπονται από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημ. χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προιόν  τη «συνεργασίας» της τρόικας με την  Αθήνα, δεν έχει δηλαδή τη σφραγίδα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας.

Η «προφορική»  ανακοίνωση χθες, του εκπροσώπου της Κομισιόν  για την επίτευξη αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνει το σκανδαλώδες μέγεθος του «μαγειρέματος» που έχει προηγηθεί όλο τον  τελευταίο καιρό προκειμένου να βγει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων, που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% για να αντανακλάται-υποτίθεται- καλύτερα η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας .Ειδικότερα, έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες τα οποία ανήλθαν στο 10,8% του ΑΕΠ. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών και τα οποία ισοδυναμούν προς το 1,5% του ΑΕΠ. «Και άλλα greek statistics», αναρωτιέται η Wall Street Journal έπειτα από την επιβεβαίωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα, τέλος, δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του ΑΕΠ, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υποχρέωση του Eurogroup να ανταποκριθεί στο πλεόνασμα δεν θα αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν χαράξει οι υποστηρικτές των Μνημονίων “forever” εντός κι εκτός Ελλάδας» επισημαίνει ο Ευ. Τσακαλώτος.  

Αναλυτικά οι σχετικές εξελίξεις:

- Γερμανικός τύπος: Στατιστικό τρικ το πλεόνασμα, σε δυσθεώρητα ύψη το ελληνικό χρέος

- Η Wall Street Journal αμφισβητεί το πλεόνασμα και ειρωνεύεται την Κομισιόν

Με φόντο το «πλεόνασμα»: Στα 318 δισ. ευρώ το χρέος, στο 12,7% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2013

- Σταϊκούρας για το πρωτογενές πλεόνασμα: «Πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού»

- Κομισιόν: Εκτιμάει πολύ χαμηλότερα το πρωτογενές πλεόνασμα, θεωρεί βιώσιμο το χρέος

- Ν. Χουντής: Ζούμε σε μια χώρα που πλεονάζει η φτώχεια, η δυστυχία και η υποκρισία

Φ. Κουβέλης: Το πλεόνασμα στηρίζεται στην υπερφορολόγηση

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το πλεόνασμα δεν θα αλλάξει τις πολιτικές των υποστηρικτών των Μνημονίων “forever” εντός κι εκτός Ελλάδας

Γ. Μηλιός: Το "κοινωνικό μέρισμα" είναι εμφανές ότι υποτάσσεται στις προεκλογικές στοχεύσεις της κυβέρνησης

Π. Κουρουμπλής: «Το πλεόνασμα της υποκρισίας»

Πανηγυρίζουν πάνω στα κοινωνικά ερείπια

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος». Ενός πλεονάσματος που προέκυψε από τις «θυσίες», όπως τις ονομάζουν, του ελληνικού λαού, την πλήρη εξαθλίωση δηλαδή μεγάλου μέρους της κοινωνίας στα τέσσερα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών. Πρόκειται για ένα πλεόνασμα που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που βύθισαν την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία στη δυστυχία. Η επικοινωνιακή καταιγίδα «καλών ειδήσεων», στην οποία εντάσσεται και η επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, αποτελεί προπέτασμα καπνού για να μη γίνουν γνωστά τα σημεία του νέου μνημονίου που ήδη έχει συμφωνηθεί:

- Απελευθέρωση απολύσεων.

- Γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων ακόμα και στο δημόσιο.

- Κατάργηση τριετιών που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο του βασικού.

- Κατάργηση οικογενειακών δικαιωμάτων.

- Νέα μείωση συντάξεων ακόμα και των αναπηρικών.

 

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ουσιαστικά επισημοποιεί και την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, εν όψει της συζήτησής του στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)