to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:52 | 06.11.2013

Διεθνή

Η Ισπανία απέκτησε τη δική της ΕΡΤ: «μαύρο» στην τηλεόραση της Βαλένθια

Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της, η Ισπανία αποφάσισε το κλείσιμο της RTVV (Radio Television Valenciana), που καλύπτει την περιοχή της Βαλένθια, και είναι ο μοναδικός σταθμός στη χώρα που εκπέμπει στα καταλανικά. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των 1.700 εργαζομένων


H περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένσια επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα για την απόφασή της να κλείσει την περιφερειακή δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο της περιοχής. Η RTVV είχε προσπαθήσει να απολύσει τους 1.000 από τους 1.700 υπαλλήλους της, αλλά το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόλυσή τους. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση αποφάσισε το ολικό κλείσιμο του σταθμού. 

Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το κόστος της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα έφτανε τα 72 εκατομμύρια, το οποίο «δεν μπορεί να αντέξει». ΕΠικαλείται δε και υψηλό χρέος της εταιρείας, άνω του 1 δισ.

Ανάλογες περιπέτειες γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι σε άλλα περιφερειακά κανάλια, όπως το Τelemadrid, που ίσως ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο αν το δικαστήριο απορρίψει τις 860 απολύσεις που έχει δρομολογήσει. 

Κατάληψη στο στούντιο από τους εργαζόμενους της RTVV

ULTIMO COMUNICADO TRABAJADORES POR CIERRE RTVV from Israel Diaz on Vimeo.

Στο παραπάνω βίντεο, από χθες, οι εργαζόμενοι της RTVV πραγματοποιούν κατάληψη στο στούνιο του Καναλιού 9, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στο κλείσιμο του σταθμού - που, ας σημειωθεί, και είναι ο μοναδικός σταθμός στην Ισπανία που εκπέμπει στην καταλανική γλώσσα - και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά μέχρι την τελευταία στιγμή (πάσα ομοιότητα...). Τονίζουν δε ότι δεν ευθύνονται εκείνοι για τη στέρηση από τόσα εκατομμύρια ανθρώπων της ραδιοτηλεόρασής τους.

Στην αυτόνομη επαρχία της Βαλένθια, με έκταση 23,5 χιλ. τετρ. χλμ.,  κατοικούν περίπου 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι, και επίσημες γλώσσες είναι τα καταλανικά και τα ισπανικά.

Και στο βάθος... ιδιωτικοποιήσεις

¨Οπως σημειώνει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα advanced-television.com, μετά από αναλυτική αναφορά στην κρίση των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών σε όλη την Ισπανία (λόγω πτώσης διαφήμισης, μειωμένης επιχορήγησης κ.ά.), η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας σκοπεύει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας των τοπικών σταθμών, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση αυτών των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Σκοπεύει ακόμα στη δημιουργία ενός παν-ισπανικού δικτύου με μόνο ολιγόωρες τοπικές εκπομπές ανά περιοχή - κινήσεις που πάντως για να γίνουν απαιτείται ριζική αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Πληροφορίες από www.vilaweb.cat και advanced-television.com/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)