to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η χώρα οφείλει να θωρακιστεί για το ενδεχόμενο μιας «πολικής βόμβας»

«Τα ακραία φαινόμενα είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, αλλά πρέπει να θωρακιστούμε», ανέφερε εκτός άλλων ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας


Απόρροια της κλιματικής κρίσης είναι ουσιαστικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλες τις ηπείρους, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, ο οποίος με αφορμή τη φονική χιονοθύελλα των ΗΠΑ, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να βρεθούμε και στην Ελλάδα, αντιμέτωποι με μια «πολική βόμβα».

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως υποστήριξε ο Ε. Λέκκας, «Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα».

Προειδοποίησε δε ότι «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα».

Σχετικά με τις ΗΠΑ και τις ακραίες θερμοκρασίες που βιώνει, ανέφερε ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν υπάκουσαν στις εντολές των υπευθύνων.

«Όταν σε μια περιοχή μπορεί να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή μικρές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη είναι πιθανόν να εμφανίζονται εντελώς αντίθετα φαινόμενα για να διατηρείται η ισορροπία συνολικά στο σύστημα της ατμόσφαιρας, εκεί όπου εξελίσσονται τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
_____________________

Με στοιχεία από alfavita.gr, naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)