to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα

Η καθιερωμένη γιορτή των μικρομηκάδων, που γιορτάζει φέτος τα 37 της χρόνια, αν και συμπληρώνει 20 από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος, διεξάγεται στη Δράμα από τις 15 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβάνοντας 204 ταινίες συνολικά σε όλα τα προγράμματά της αλλά και τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της.


Στο ελληνικό διαγωνιστικό θα διεκδικήσουν τα βραβεία 38 ταινίες που επιλέχθηκαν τελικά,   στην πλειονότητά τους  ανεξάρτητες παραγωγές, κάποιες μάλιστα παλιών ''γνώριμων'' από το φεστιβάλ. Η θεματολογία των νέων δημιουργών βάζει στο επίκεντρο των αφηγήσεών της την κρίσιμη ιστορική συγκυρία που ζούμε, άλλοτε όμως την χρησιμοποιεί και ως φόντο. Η φτώχεια, η ανεργία, οι άστεγοι, η έξαρση του εθνικισμού και του ρατσισμού, η δυσκολία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και τα διαχρονικά ανθρώπινα βάσανα της μοναξιάς, των διαπροσωπικών σχέσεων, της τρίτης ηλικίας, παραμένουν σταθερά μοτίβα των μικρομηκάδων...


Με πολλούς δημοφιλείς ηθοποιούς (όπως ο Ερρίκος Λίτσης, ο Γιώργος Κοτανίδης, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Άλκης Παναγιωτίδης, η Δήμητρα Χατούπη, κ.ά.) αλλά και σκηνοθέτες όπως ο Σύλλας Τζουμέρκας και ο Νίκος Καραθάνος σε ρόλους-έκπληξη, το φεστιβάλ εντάσσει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά του, πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό.

-Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013 (EFA)


-Drama Pitching Lab


-Pitching Forum


-Κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς


-Προβολές και  εργαστήριο  ραδιόφωνου για παιδιά


-5o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής


-Αφιέρωμα στη Πολωνία, με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους


-4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο « Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»


-Eργαστήριο Animation (Μοντάζ) για εκπαιδευτικούς σε επιμέλεια Σπύρου Θ.Σιάκα


-Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητουςκαλλιτέχνες  και τοπικούς φορείς


-Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Ξανθούλης, Θεμιστοκλής Πάνου (ο βραβευμένος στη Μόστρα πρωταγωνιστής του «Miss Violence»), Mαρία Σκιαδαρέση, Παύλος Κάγιος, Δημήτρης Χαρίτος, Νίκος Ζωιόπουλος, Βασίλης Κεσίσογλου.
 

-Προβολή Ταινίας στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων: ''Οι Γερμανοί  Ξανάρχονται''.

Κατά την τελετή έναρξης τιμήθηκαν τρεις σημαντικοί σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Τάσος Ψαρράς. 
 

H φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους :

Πρόεδρος: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος

Μέλη (με αλφαβητική σειρά):

Δημήτρης Αθανίτης, σκηνοθέτης

Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος, κριτικός κιν/φου

Κατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας

Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης

Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Δημήτρης Χαρίτος.


Το φεστιβάλ φιλοξενεί επίσης  αφιέρωμα στην Πολωνία, όπου θα παρουσιαστούν πολωνικές ταινίες  (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ) οι οποίες προβλήθηκαν και αναγνωρίστηκαν σε Φεστιβάλ τόσο στη Πολωνία όσο και στο εξωτερικό. Επίσης οι πιο πρόσφατες ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian στο Κατοβίτσε.
 

Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μετά την ολοκλήρωσή του, μας δίνει ραντεβού από τις 22 ως τις 29 Οκτωβρίου στην Αθήνα. στον κιν/φο ΤΡΙΑΝΟΝ.

tags: Δράμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)