to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η φρίκη που είναι ο Ντόναλντ Τραμπ

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το δεύτερο χειρότερο πράγμα που χτύπησε τη Νέα Υόρκη»


«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το δεύτερο χειρότερο πράγμα που χτύπησε τη Νέα Υόρκη». Αυτό είχε δηλώσει πριν από χρόνια ο Seth MacFarlane, δημιουργός του Family Guy μεταξύ άλλων. Σύντομα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα διεκδικήσει την πρωτιά της καταστροφής διεκδικώντας το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από τις οθόνες μας και στα ιντερνετικά μας νέα, οι περισσότεροι στη χώρα μας γνωρίζουν τον Τραμπ ως έναν εκκεντρικό εκατομμυριούχο βαψομαλλιά με τραμπούκικη ρητορική. Στην πραγματικότητα ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ό,τι είναι λάθος σε αυτόν τον κόσμο. Το μίσος, την αλαζονεία, την αφέλεια και το ψέμα. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια μεγάλη περιουσία, ικανή να του εξασφαλίσει ισχύ και εξουσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα τέρας για την εποχή των τεράτων.
Οι πολιτικές του απόψεις αποτελούν έναν κόμπο από οχιές. Στο πρόγραμμα και τις δηλώσεις του ο Τραμπ καταφέρνει να συνδυάσει με τη χάρη ενός ανθρώπου των σπηλαίων πάνω σε πατίνια, τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά της ακροδεξιάς και του κυνικού καπιταλισμού. Καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας δεν απέφυγε να επιδείξει την πινακοθήκη του: υποσχέθηκε πως θα χτίσει ένα μεγάλο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και έδωσε έμφαση στο γεγονός πως θα επιβάλει τα έξοδα του χτισίματος να βαρύνουν αποκλειστικά το Μεξικό. Στη συνέχεια δήλωσε πως το Μεξικό στέλνει στις ΗΠΑ τους χειρότερους κατοίκους του, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, πόρνες κτλ. Στη συνέχεια, μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, δήλωσε πως όλοι οι αμερικανοί μουσουλμάνοι θα παρακολουθούνται από έναν ειδικό μηχανισμό, ενώ τον Δεκέμβρη ζήτησε «απαγόρευση εισόδου στη χώρα για οποιονδήποτε μουσουλμάνο, τουλάχιστον μέχρι οι αρχές να καταλάβουν τι γίνεται» (για την ιστορία μετά τις δηλώσεις του κατατέθηκε αίτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να απαγορευθεί η είσοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην Αγγλία. Τα μέλη του κοινοβουλίου τελικά δεν ψήφισαν την απόφαση, αφού δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στις αρμοδιότητές τους, αλλά στην τρίωρη συζήτηση που συνόδεψε το ψήφισμα, περιέγραψαν τον Τραμπ ως «ημίτρελο», «κρετίνο» και άλλα, ρεζιλεύοντάς τον με τον πιο επίσημο τρόπο).

Η υποστήριξή του από την Κου Κλουξ Κλαν

Φυσικά, οι απόψεις αυτές δεν είναι οι μόνες που ταυτίζουν τον Τραμπ με την ακροδεξιά. Τον Φεβρουάριο, ο Μεγάλος Δράκος της Κου Κλουξ Κλαν (το υψηλότερο στην ιεραρχία μέλος της), David Duke, δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του και παρακίνησε τα μέλη της οργάνωσης να τον ψηφίσουν. Ο Τραμπ στην αρχή προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από την οργάνωση, αλλά στη συνέχεια σε συνέντευξή του απέφυγε να την καταδικάσει, κρατώντας μια στάση που προκάλεσε σκάνδαλο.
«Όταν πολεμάς του τρομοκράτες, πρέπει να σκοτώνεις και τις οικογένειές τους. Οι τρομοκράτες δεν νοιάζονται για τον εαυτό τους, γι’ αυτό πρέπει να σκοτώνουμε και τις οικογένειές τους», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεοπτική εκπομπή. Σε σχολιασμό του για το γεγονός, ο κωμικός John Oliver σημειώνει: «αυτό που είδατε είναι το φαβορί στην κούρσα ιεραρχίας των Ρεπουμπλικάνων να υποστηρίζει δημόσια εγκλήματα πολέμου», σε ένα άκρος κατατοπιστικό επεισόδιο της κωμικής του σειράς, στο οποίο ανθολογεί τη φρίκη που είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Και ανάμεσα στα διάφορα ακροδεξιά παραληρήματα, καταγράφει και την υποκρισία του: το γεγονός πως παρουσιάζει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο, ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, το γεγονός πως παρουσιάζει τον εαυτό του ως την επιτομή της επιτυχίας, ενώ άπειρες από τις εταιρίες του έχουν πτωχεύσει. Ακόμα και η αντι-προσφυγική του στάση μοιάζει υποκριτική, καθώς δύο από τις τρεις γυναίκες που έχει παντρευτεί δεν ήταν Αμερικάνες (η μία είχε γεννηθεί στην Τσεχία, η άλλη στη Σλοβενία. Και οι δύο πήραν την αμερικανική υπηκοότητα αφού παντρεύτηκαν τον Τραμπ).

Ένας επικίνδυνος, μπούλης καπιταλιστής

«Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά», είναι το βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και λίγο πολύ αυτό σημαίνει: επιθετική στάση απέναντι στην Κίνα, ενδυνάμωση του στρατού και πολλαπλασιασμός της παρέμβασης σε ξένες χώρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί το χαϊδεμένο παιδί μιας ξοφλημένης εποχής και μιας κοινωνίας θεάματος που έχει καταρρεύσει. Δεν αποτελεί μακρινό παρελθόν η εποχή που ο ίδιος πρωταγωνιστούσε στο reality «The apprentice» (στην ελληνική του εκδοχή, στη θέση του Τραμπ βρισκόταν ο Πέτρος Κωστόπουλος) και δήλωνε πόση ηδονή ένιωθε όταν απέλυε κόσμο. Μια φιγούρα κυνική, ικανή να κολακέψει τα κατώτερα ένστικτα των συμπολιτών του και να ενσαρκώσει τα πιο άδεια, ληγμένα και επικίνδυνα όνειρά τους. Ένας μπούλης καπιταλιστής με αστεία μαλλιά, ικανός να παίξει με τις παγκόσμιες ισορροπίες, όπως ένας κακομαθημένος τετράχρονος με τα παιχνίδια του. Και, ταυτόχρονα, ο πιθανότερος εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τη δεδομένη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει με μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ισορροπία απ’ ό,τι ο ISIS.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)