to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 15.06.2013

Κοινωνία

Η ΕΣΗΕΑ εκδίδει την Κυριακή την απεργιακή «Αδέσμευτη Γνώμη» μετά από 38 χρόνια

Η εφημερίδα των απεργών δημοσιογράφων από το Σάββατο το βράδυ σε κυκλοφορία, δίπλα στον αγώνα τον εργαζομένων στην ΕΡΤ και στο αίτημα της κοινωνίας για ανεξάρτητη ενημέρωση. Δεν αγοράζουμε τα απεργοσπαστικά φύλλα, στηρίζουμε το απεργιακό φύλλο


Διαδώστε: H Αδέσμευτη Γνώμη σας χρειάζεται

Δείτε φωτογραφίες: Η «Αδέσμευτη Γνώμη» στην ΕΡΤ (φωτορεπορτάζ)

Διαβάστε το Ediotrial: «Είμαστε ο λαός που επιμένει να μη σκύβει το κεφάλι και να μην υπακούει στους δυνάστες του»

Link για το απεργιακό φύλλο ΕΔΩ.

Με στόχο να αναδείξει ότι η σύγκρουση με την κυβέρνηση δεν αφορά μόνο εργασιακά θέματα αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, η ΕΣΗΕΑ εκδίδει την Κυριακή το απεργιακό φύλλο της Αδέσμευτης Γνώμης, αναβιώνοντας την έκδοση του φύλου το 1975, σε μια ιστορική απεργία της Ένωσης Συντακτών.

Η εφημερίδα θα είναι η μόνη μη-απεργοσπαστική, που θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο, με κείμενα και άρθρα των απεργών δημοσιογράφων.  

  

Σημεία πρώτης διανομής της Αδέσμευτης Γνώμης στην Αθήνα: σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Κεραμεικός και στην ΕΡΤ.

Στόχος είναι η ενημέρωση για την πραξικοπηματική παρέμβαση στην ΕΡΤ αλλά και για τον στραγγαλισμό της ενημέρωσης που επιδιώκει η κυβέρνηση κατεβάζοντας τους πομπούς.    

Την Κυριακή αναζητούμε και διαδίδουμε την “Αδέσμευτη Γνώμη” και όχι απεργοσπάστες.  

Αναβρασμός στην "Εφημερίδα των Συντακτών", όπου ετοιμάζεται το απεργιακό φύλλο της "Αδέσμευτης Γνώμης" για πρώτη φορα μετά από 38 χρόνια

Πηγή: @ypopto_mousi

Το εξώφυλλο της "Αδέσμευτης Γνώμης"

Πηγή: @ypopto_mousi 

Όπως σημειώνει η Ντίνα Δασκαλοπούλου:

Συνάδελφοι, δουλειά μας είναι να καταγράφουμε την ιστορία.  

Αυτή είναι μια από τις σπάνιες στιγμές που πρωταγωνιστούμε. Η σύγκρουσή μας με την κυβέρνηση στον πυρήνα της δεν έχει καν τις δουλειές μας, αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Μετά από 38 ολόκληρα χρόνια το Σωματείο μας επανεκδίδει απεργιακό φύλλο. H «Αδέσμευτη Γνώμη» που θα κυκλοφορήσει αύριο είναι ένας θρύλος για τους Έλληνες δημοσιογράφους.  

Εκδόθηκε το 1975 και ήταν η απάντηση των εργαζόμενων στην πεισματική άρνηση των εκδοτών να τους υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, παρά την απεργία που κρατούσε πάνω από ένα μήνα. Μπροστάρηδες σ΄ αυτόν τον αγώνα ήταν προσωπικότητες της δημοσιογραφίας όπως ο Κώστας Νίτσος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Σπύρος Μελάς, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Καραντηνός. Το απεργιακό φύλλο εκδόθηκε από την ΕΣΗΕΑ, την Ένωση Τυπογράφων και τους Εφημεριδοπώλες της Αθήνας με διευθυντή τον Κώστα Νίτσο, αρχισυντάκτη τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, υπεύθυνους τομέων ρεπορτάζ τους Σεραφείμ Φυντανίδη, Λυκούργο Κομίνη, Τόλη Γαρουφαλή, με συντάκτες και τυπογράφους όλους όσους δούλευαν τότε σε εφημερίδες και περιοδικά.    

Η ΕΣΗΕΑ ζητούσε 30% και απέρριψε πρόταση για αύξηση 22%. Τελικά η συμφωνία υπεγράφη από τους τότε Προέδρους της ΕΙΗΕΑ Νάσο Μπότση και της ΕΣΗΕΑ Σπύρο Γιαννάτο και περιελάμβανε αύξηση 28% και 2% σε ένα μήνα.   Συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε, γράφουμε ιστορία ξανά. Και μπορούμε και πάλι να νικήσουμε. Όχι μόνο για τον κλάδο μας, αλλά για κάθε εργαζόμενο που αντιστέκεται. Η νίκη της απεργίας μας θα είναι νίκη για όλους μας.    

Διαδώστε την Αδέσμευτη Γνώμη. Διαδώστε τη φωνή των ελεύθερων δημοσιογράφων. 

H Αδέσμευτη Γνώμη σας χρειάζεται

Η Αδέσμευτη Γνώμη, η εφημερίδα των απεργών δημοσιογράφων είναι η δικιά σας φωνή.

Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις απο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θέλουν να διακινήσουν την εφημερίδα, να επικοινωνήσουν μαζί μας άμεσα στο 6977037197 – Αλέξανδρος Ζερβός

Ευχαριστούμε”

Όποιοι μπορούν ας βοηθήσουν αυτή την σημαντική προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των απεργών, της ΕΡΤ και στη τελική, όλων μας.

Έτσι βγήκε το 1975 η πρώτη απεργιακή εφημερίδα των δημοσιογράφων

Το 1975, επί Καραμανλή, οι δημοσιογράφοι εξέδωσαν την «Αδέσμευτη Γνώμη. Σήμερα, επί Σαμαρά, ξαναβγαίνει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)