to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 10.02.2015

Οικονομία

Η επιχείρηση SwissLeaks αποκάλυψε μόνο "την κορυφή του παγόβουνου", λέει ο πρώην εργαζόμενος της HSBC Φαλσιανί

Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο «στην κορυφή του παγόβουνου», διαβεβαιώνει σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της HSBC αρμόδιος για θέματα πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί.


Διαβάστε ακόμα: Βόμβα Φαλσιανί: "Ο Σαρκοζί εκβίασε τον Γ. Παπανδρέου για το μισό δισ. της Μάργκαρετ στην HSBC"

Ο Φαλσιανί, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση παρά σε «ένα μέρος» των πληροφοριών τις οποίες εκείνος διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. «Η φορολογική διοίκηση έχει πολλές περισσότερες ακόμη», προσθέτει.

Ερωτηθείς σχετικά με τους 106.000 ιδιώτες πελάτες που η εφημερίδα «Λε Μοντ» λέει πως εντόπισε, ο Φαλτσιανί υποστηρίζει: «Δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου... Υπάρχουν ακόμη περισσότερα απ' αυτά που έχουν οι δημοσιογράφοι. Πολλές εκατομμύρια συναλλαγές (σ.σ.: μεταξύ τραπεζών) καταγράφονται επίσης στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι το κάτω μέρος του παγόβουνου».

Η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC βρίσκεται στο κέντρο ενός εκτεταμένου σκανδάλου καθώς πολλές εφημερίδες διαβεβαιώνουν πως βοήθησε ορισμένους από τους πελάτες της, κυρίως πλούσιους βιομηχάνους και πολιτικές προσωπικότητες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.

Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, «είναι αδύνατον (αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης) να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες... Μιλάμε για μια βιομηχανία».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νομοθεσιών κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόσθηκαν στη Γαλλία μετά την υπόθεση Καϊζάκ και στις ΗΠΑ, προειδοποίησε πως «οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στο βάθος του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες, που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο».

Ο Φαλσιανί δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας «οικονομικής προστασίας των κατόχων πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος» ώστε να «προχωρήσει η δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Φαλτσιανί, η φοροδιαφυγή είναι «ένα ουσιώδες θέμα, το οποίο ακόμη σήμερα δεν έχει επαρκώς προβληθεί».

«Κατ' αναλογία, μιλάμε πολύ για τρομοκρατία», προσθέτει. «Όμως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος των οικονομικών».

Βρετανία: Κοινοβουλευτική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για την HSBC

Την έναρξη έρευνας κατά του τραπεζικού κολοσσού HSBC, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν Βρετανοί βουλευτές τη Δευτέρα, μετά από το εκτεταμένο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την θυγατρική της τράπεζας στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το BBC, η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων θα διερευνήσει την υπόθεση και αναμένεται να ζητήσει από την HSBC να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Οι αποκαλύψεις για την HSBC αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδιαφάνεια μιας παγκόσμιας βιομηχανίας που εξυπηρετεί μια πλούσια ελίτ», δήλωσε η Μάργκαρετ Χοντζ, πρόεδρος της Επιτροπής, στο BBC.

Το ελβετικό παράρτημα της τράπεζας HSBC βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου καθώς φέρεται να βοήθησε μερικούς από τους πελάτες του, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων βιομηχάνων και πολιτικών, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για την αποφυγή καταβολής φόρων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)