to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:30 | 14.05.2013

Πολιτική

Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την τουριστική ανάπτυξη

Γόνιμος διάλογος και εποικοδομητικές προτάσεις στο τριήμερο εκδηλώσεων για τον τουρισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας


Με την καταγραφή, προς αξιολόγηση, χρήσιμων συμπερασμάτων, θέσεων και προτάσεων από τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, ολοκληρώθηκε το τριήμερο για τον Τουρισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της Κέρκυρας. Στο πλαίσιο του τριημέρου, διοργανώθηκαν πολιτικές εκδηλώσεις στην πόλη της Κέρκυρας, στο βορρά και στο νότο του νησιού, ενώ ομιλητές ήταν τα μέλη του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μιχάλης Κριτσωτάκης και Στέφανος Σαμοΐλης, βουλευτές Ηρακλείου και Κέρκυρας, αντίστοιχα.

Παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την τουριστική ανάπτυξη, ο Μ. Κριτσωτάκης εξέφρασε καταρχάς την άποψη ότι δεν αρκεί από μόνη της η όποια αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού ώστε να υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, ούτε ασφαλώς για να επιλύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που παρουσιάζουν οι τουριστικοί προορισμοί ή για να αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καταλογίσει ευθύνες στις κυβερνήσεις για τη μνημονιακή πολιτική των τριών τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, σε κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, σε επιθετική φορολογία και, τελικά, στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Μ. Κριτσωτάκη «το Μνημόνιο, σε όλες τις εκδοχές και επικαιροποιήσεις του, βαραίνει πρωτίστως τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, δηλαδή τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ειδικά δε στον τομέα του τουρισμού, η κατάσταση είναι δραματική. Παρά τις διαρκείς εξαγγελίες της κυβέρνησης για “νέα εποχή” στον τουρισμό και τους πανηγυρισμούς για διατήρηση των αφίξεων και τον εσόδων στα ίδια επίπεδα, εν μέσω κρίσης, η πραγματικότητα, που δεν αποτυπώνεται σε “ξερούς” αριθμούς και στοιχεία, είναι άλλη: μείωση των θέσεων εργασίας, μείωση μισθών, μείωση πραγματικού εισοδήματος, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πανελλαδικά, κτλ. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι μόνο η “πίτα”, αλλά πως αυτή μοιράζεται. Άδικα και άνισα, θα απαντούσα εγώ».

Δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις που επέφερε τις τελευταίες δεκαετίες η εφαρμογή των πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, ο Μ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στην καθιέρωση του “all inclusive”, στην άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, στην πλήρη υποβάθμιση των φυσικών, πολιτισμικών και κοινωνικών πόρων, στην αδυναμία συγκρότησης ενός τουριστικά βιώσιμου μεταφορικού δικτύου, στην υψηλή εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές και ολιγοπωλιακές δομές, ενώ την ίδια ώρα οι εργασιακές κατακτήσεις -και στο χώρο του τουρισμού- αποδομούνται και οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται πλήρως. 

Το συμπέρασμα, στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Μ. Κριτσωτάκης, είναι ότι απουσιάζει η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, η οποία θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα είναι κοινωνικά ανταποδοτική. Επιπλέον, τόνισε ότι, σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας συνεκτικής και προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη, η οποία:

Θα έχει ολιστικό χαρακτήρα και θα στηρίζει συστηματικά την αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος και της αγοράς, πέρα από την κλασική παραδοσιακή δομή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Θα θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές και θα αξιολογεί τις παρεμβάσεις όχι απλά με ποσοτικά κριτήρια, αλλά κυρίως, με κριτήρια κοινωνικής ανταποδοτικότητας και ωφέλειας.

Θα προωθεί την οργανική ένταξη του κλάδου της τουριστικής οικονομίας στο συνολικό παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Θα αποτιμά τις δυνατότητες και θα μεριμνά για την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων (φυσικών, κοινωνικών, πολιτισμικών κ.ά.) των τουριστικών προορισμών.

Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της στρατηγικής αυτής, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να διαδραματίσουν έναν πραγματικά ουσιαστικό (και όχι απλά διακοσμητικό – συμπληρωματικό) ρόλο.

Έτσι, κεντρική θέση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχουν: 

1.Η ίδρυση ενός Τουριστικού Επιμελητηρίου.

2.Η ίδρυση ενός Ειδικού Ταμείου Τουριστικής Ανάπτυξης ή Τράπεζας Ειδικού Σκοπού.

3.Η αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου στον τομέα των αερομεταφορών.

4.Η ενίσχυση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς προορισμούς.

5.Η καθιέρωση ενός διάδοχου συστήματος ταξινόμησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

6.Η στήριξη και θέσπιση σταθερού μηχανισμού κινήτρων για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών και συμπληρωματικών προς το προϊόν, επιχειρήσεων.

7.Η ενίσχυση συνεργατικών – συνεταιριστικών επιχειρηματικών σχημάτων.

8.Η ενίσχυση και διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού.

9.Η εξάλειψη των φαινομένων της αδήλωτης, μαύρης εργασίας και των πολιτικών ελαστικοποίησης της εργασίας.

10.Ο εξορθολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.

11.Ο επανασχεδιασμός της επικοινωνιακής στρατηγικής προώθησης και προβολής της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

12.Η βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

13.Η αναμόρφωση και κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι το μέλλον για την οργάνωση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας σε μια χώρα αποδεσμευμένη από τα Μνημόνια, στηρίζεται στους εργαζόμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η αποδέσμευση και απεξάρτηση από τα μεγάλα συμφέροντα, που οικοδόμησαν εδώ και δεκαετίες το υφιστάμενο αντιαναπτυξιακό μοντέλο, δημιουργεί νέα καθήκοντα, αλλά και νέες δυνατότητες για τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που στοχεύουμε να φέρουμε στο προσκήνιο», κατέληξε ο Μ. Κριτσωτάκης.

Στην εξαιρετικά γόνιμη εκδήλωση που διεξήχθη στο Εργατικό Κέντρο, το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κερκύρας Γ. Τρεπεκλής, ο αντιδήμαρχος Σπ. Ε. Αργυρός, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών και άλλων φορέων (Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων & Ενοικιαζομένων Δωματίων, AOCTA, HATTA, ΕΟΤ, ΟΕΒΕΚ, ΟΛΚΕ, Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων), επίσης του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΥΠΑ, των εργαζομένων στον επισιτισμό – Τουρισμό κ.ά..

Όλοι οι παριστάμενοι εκφράστηκαν θετικά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, ενώ οι προτάσεις που κατέθεσαν καταγράφηκαν προκειμένου να αξιολογηθούν στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τον Τουρισμό.

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Κέρκυρα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης περιόδευσε στο νησί, επισκέφθηκε το ξενοδοχείο “ΑΚΤΗ Μεσσογγής” όπου συνομίλησε με τους εργαζομένους, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής σε αντίστοιχες εκδηλώσεις για τον Τουρισμό που διοργανώθηκαν στη Λευκίμμη, στα Βραγγανιώτικα και στην Αχαράβη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)