to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 23.10.2014

πηγή: tospirto

Πολιτισμός

Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη

Ο Νίκος Ορδουλίδης βάζει στο μικροσκόπιο το έργο του λαϊκού συνθέτη.


Βιογραφίες λαϊκών συνθετών υπάρχουν πολλές, πόσες όμως απ’ αυτές, προχωρούν σε μια μουσικολογική ανάλυση του έργου τους; Τον Τσιτσάνη και τη δισκογραφία του βάζει στο μικροσκόπιο ο Νίκος Ορδουλίδης στο βιβλίο «Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983). Ανάλυση της μουσικής του και τα προβλήματα της έρευνας στην ελληνική λαϊκή μουσική» (εκδ. Ιανός) που παρουσιάζεται σήμερα (Πέμπτη 23/10) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Η έκδοση αυτή –που αποτελεί μετάφραση και εξέλιξη της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα, στο Πανεπιστήμιο του Leeds της Αγγλίας- συνιστά την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη συλλογής και σύνθεσης ενός μεγάλου όγκου πληροφοριών γύρω από τη λαϊκή μουσική. Με επίκεντρο το έργο του Τσιτσάνη -σίγουρα του πιο εμβληματικού συνθέτη στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού- εισάγεται για πρώτη φορά ο όρος «λαϊκή μουσικολογία» -«όρος δυστυχώς ξένος στη χώρα μας» όπως λέει ο Γιώργος Νταλάρας στον πρόλογο του βιβλίου- σε μια προσπάθεια να γίνει συστηματική μελέτη μιας μουσικής που δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που της αξίζει.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιώργος Κοκκώνης μουσικολόγος–επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου, Basma Zerouali Επιστημονικό μέλος, Γαλλική Σχολή Αθηνών,Σωτήρης Λυκουρόπουλος Seed Point music publishing – Publisher του Βασίλη Τσιτσάνη για όλο τον κόσμο. Χάρης Σαρρής διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας– επιστημονικός συνεργάτης, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου, Γιώργος Τσάμπρας ερευνητής-παραγωγός μουσικών εκπομπών και ο Γιώργος Νταλάρας, που προλόγισε το βιβλίο.
Τραγούδια του Τσιτσάνη θα ολοκληρώσουν την παρουσίαση με τη Γιώτα Νέγκα τραγούδι, Βασίλη Κορακάκη μπουζούκι, Δημήτρη Μυστακίδη κιθάρα και τον Νίκο Ορδουλίδη στο πιάνο.

Info: 23 Οκτωβρίου. «Ιανός», Σταδίου 24. Ώρα: 20.30.

Χάρη Ποντίδα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)