to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 17.01.2013

Κοινωνία

Η δημόσια υγεία στην εποχή των μνημονίων - Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιάννη Μπασκόζου στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα.


Το να πει κανείς ότι η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας είναι τραγική είναι κοινότυπα γνωστό αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί μια έκφραση που μάλλον υποτιμά την κατάσταση. Με όπλο (κυριολεκτικά!) την μάχη κατά της «σπατάλης και της διαφθοράς» στο χώρο της δημόσιας υγείας, τα τελευταία (μνημονιακά) χρόνια η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία εξάρθρωσης της παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Το αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι στα δημόσια ταμεία να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα που χρειάζονται, όποια ασθένεια και αν αντιμετωπίζουν. Η έλλειψη χρημάτων σε περίπτωση ασθενείας είναι πλέον, για το μέσο εργαζόμενο, αιτία θανάσιμου κινδύνου…

Ο Γιάννης Μπασκόζος μας αποκαλύπτει, γνωρίζοντας «από τα μέσα», την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στις υπηρεσίες υγείας της Ελλάδας των μνημονίων. Μας μιλά για τα γενόσημα (φάρμακα που η δραστική ουσία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) και την αιτία που οι κυβερνήσεις των μνημονίων (και η τρόικα) ζητούν οι γιατροί στις συνταγές τους υποχρεωτικά να αναγράφουν τη δραστική ουσίας που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς τους. Ακόμα αναπτύσσει τη σκέψη του για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας, την ευθύνη του ιατρικού προσωπικού, τις αιτίες που θρέφουν τη διαφθορά.

Και, βεβαίως, μας μιλά για τις αντιστάσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη μνημονιακή βαρβαρότητα, που στο χώρο της υγείας μεταφράζεται σε ανθρώπινες ζωές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)