to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμα. Η Δικαιοσύνη ακούει;

Τόσα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα σε μία επιχείρηση στο χώρο του Τύπου δεν είχαν... ξανασυναντηθεί ποτέ στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία! Εάν κάποιος αναζητούσε τον ορισμό της διαπλοκής στη Θεσσαλονίκη, θα τον έβρισκε εύκολα ρίχνοντας μια ματιά στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας που εξέδιδε μέχρι πρόσφατα την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».


Μετά την κατάρρευση της εφημερίδας «Μακεδονία» της Κατερίνας Βελλίδη στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ο «Πήγασος», συμφερόντων Γ. Μπόμπολα, ο μεγαλοβιομήχανος Αλέξανδρος Μπακατσέλος και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ένωσαν τις δυνάμεις τους για το... καλό της ενημέρωσης. Ένα σχήμα που έκανε τους πάντες να τρομάζουν: ο Γ. Μπόμπολας, αποκαλούμενος και «εθνικός εργολάβος», ο Αλ. Μπακατσέλος, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Pyramis Μεταλλουργία ΑΕ, επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εξ αγχιστείας συγγενής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε συνεργασία με τον ΔΟΛ, που κάποτε, όπως όλοι έλεγαν στη δημοσιογραφική πιάτσα, «ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις»!

Μία φαινομενικά ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που έστησε το 1996 «την πιο σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα των Βαλκανίων» με χρήματα από επιδοτήσεις και για χρόνια κυριάρχησε στο χώρο της ενημέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα. Η εταιρία για αρκετά χρόνια έκανε τζίρους εκατομμυρίων ευρώ και συσσώρευε κέρδη κυρίως από την εκτυπωτική της δραστηριότητα.

Την ίδια περίοδο, η οικογένεια Μπακατσέλου απέκτησε το «πολυτελέστερο σκάφος στη μαρίνα της Κρήνης» και επιπλέον... λάμψη, καθώς ο «κυρ-Αλέκος», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον Μπακατσέλο, κατάφερε με τις ευλογίες του Χρήστου Λαμπράκη να γίνει πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ η σύζυγός του «αφιερώθηκε» σε φιλανθρωπικό έργο.

Κολλητός με τον Κ. Μητσοτάκη

Ενδεικτικό της πολιτικής επιρροής που ασκεί η οικογένεια Μπακατσέλου στο χώρο της ΝΔ είναι ένα περιστατικό που περιγράφεται στην εφημερίδα «Το Βήμα» τον Οκτώβριο του 1999. Ούτε λίγο ούτε πολύ το «ρεπορτάζ» της εφημερίδας αναφέρει ότι ο «κυρ-Αλέκος» ήταν αυτός που έπεισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον Κώστα Καραμανλή.

«Μία ημέρα του Οκτωβρίου του 1987, με βαρυχειμωνιά, καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής. Τον συνοδεύουν οι γονείς του, Αλέκος και Αλίκη, και μένουν προσωρινά στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Πάλας». Έχουν λιγοστές γνωριμίες στην πόλη αλλά χρήσιμες. Συνδέονται με τον επιχειρηματία Αλέκο Μπακατσέλο, στενό φίλο του αρχηγού της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Με τη βοήθεια του Αλ. Μπακατσέλου, ο πατέρας απέσπασε από τον αρχηγό της ΝΔ την υπόσχεση ότι ο γιος του Κώστας θα είναι υποψήφιος. Σε μια δεξίωση στην οικία Μητσοτάκη απομονώνονται ο Μακεδόνας επιχειρηματίας, ο αρχηγός της ΝΔ, ο Αλέκος και ο Κώστας Καραμανλής σε ένα δωμάτιο. Συζητούν για ώρα και ο Αλ. Μπακατσέλος πείθει τον Κ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει το νεαρό Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο», περιγράφει γλαφυρά η εφημερίδα.

Ξεγλιστράει σαν... Δελφίνι

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, εκμεταλλευόμενος τις ισχυρές πολιτικές του διασυνδέσεις και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εισέρχεται τη δεκαετία του ’90 και στον τραπεζικό κλάδο. Διετέλεσε από τα ιδρυτικά μέλη και μέτοχος της «Εγνατία Τράπεζα ΑΕ», η οποία ιδρύθηκε το 1991 και το 1999 προχώρησε στην πλήρη απορρόφηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, με έτος ιδρύσεως το 1936, την οποία είχε εξαγοράσει ένα χρόνο πριν από την Αγροτική Τράπεζα. Στην πορεία της δεκαετίας του 2000 η Εγνατία Τράπεζα θα ενταχθεί μαζί με την κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα στον όμιλο της Marfin και θα δημιουργηθεί η Marfin Popular Bank, η οποία τελικώς εξαερώθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης στη Μεγαλόνησο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2000 η εταιρία που εξέδιδε την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» εμφάνιζε κέρδη 1 δισ. Δραχμές (!). Παράλληλα η οικογένεια Μπακατσέλου συμμετείχε σε εταιρία που δραστηριοποιούνταν στην ενέργεια ενώ οι εταιρίες «Δελφίνι» και «Δελφίνι ΙΙ» που εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας και των ακινήτων αντίστοιχα καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Οι «συγγένειες» της οικογένειας με τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν «ζωντανές», καθώς σήμερα ο γιος του Αλέξανδρου Μπακατσέλου, Νικόλας Μπακατσέλος, από τους ιδρυτικούς μετόχους και μέλος του Δ.Σ. της Omega Bank, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Proton Bank, υπό τον έλεγχο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, συμμετέχει στο δ.σ της Τράπεζας Αττικής.

«Φέσωσε» Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία

Σήμερα η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ εμφανίζεται να χρωστά σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και προμηθευτές πάνω από 27 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε και η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 27 Νοεμβρίου, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα εννιά μηνών και δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις αποζημιώσεις. Συνολικά οι απαιτήσεις των εργαζομένων αγγίζουν τα 3,45 εκατ. ευρώ.

Ο... φερέγγυος επιχειρηματίας και τα μέλη της οικογένειάς του που συναγελάζονται με ισχυρούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες, έχουν εξαφανιστεί και άφησαν στο πόδι τους ένα άλλο μέλος της οικογένειας, που ουσιαστικά έχει αναλάβει το ρόλο του «αυτοφωράκια». Ο Βασίλειος Μπακατσέλος, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του και ανέλαβε τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να...υποδύεται τον πρόεδρο της... πτωχευμένης εταιρίας, στο παρελθόν έχει καταδικαστεί ουκ ολίγες φορές μεταξύ άλλων για ακάλυπτες επιταγές και για μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη φορά που συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους της εφημερίδας το Δεκέμβριο του 2014, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις που δεν είχαν τακτοποιηθεί! Ο ίδιος συνελήφθη επίσης με τη διαδικασία του αυτοφώρου λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Μαΐου 2015, έπειτα από νέες μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος του.

Παρά την προσπάθεια να διαφύγει των ποινικών ευθυνών του, ο Βασίλειος Μπακατσέλος καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών σε 4 δημοσιογράφους του «Αγγελιοφόρου». Λόγω επιβαρυμένου μητρώου, η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 25 ευρώ ανά ημέρα. Σε βάρος του Βασίλειου Μπακατσέλου εκκρεμούν επίσης και άλλες μηνύσεις, τις οποίες έχει ασκήσει η Επιθεώρηση Εργασίας για λογαριασμό των απλήρωτων εργαζομένων της εφημερίδας.

Εξακολουθεί να έχει εισοδήματα από το... Δημόσιο!

Την ίδια στιγμή που η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ έχει «φεσώσει» τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο - οφειλές για τις οποίες ακόμη και σήμερα οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δεν έχει κινηθεί καμία ποινική διαδικασία (!) - η οικογένεια Μπακατσέλου εξακολουθεί να εισπράττει ενοίκια από το Δημόσιο, καθώς εκμισθώνει στην ΕΛ.ΑΣ. το κτίριο όπου στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Τα δάνεια από τις τράπεζες

Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, που σήμερα δηλώνει πτωχευμένη, το Μάιο του 2014 συνήψε συμφωνία με τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Attica Bank, και αφού έλαβε νέα χρηματοδότηση, ύψους 1.500.000 ευρώ, ρύθμισε παλαιότερες οφειλές 14.090.000 ευρώ σε βάθος 10ετίας! Την ίδια στιγμή που είχαν κλείσει οι στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων μία... πτωχευμένη επιχείρηση αντλούσε ρευστότητα και αναδιάρθρωνε τις υπέρογκες οφειλές της, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού κατέληξαν τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν. Και το πλέον σημαντικό: κατάφερνε να εξασφαλίσει άνετη πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ, σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς της, εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση εγκρίθηκε προκειμένου να υλοποιηθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας, το οποίο παρέμεινε τελικά στα συρτάρια, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι, η πτώχευση άρχισε να μεθοδεύεται και να σχεδιάζεται από τα τέλη του 2012 με βασικό σκοπό οι μέτοχοί της να αποφύγουν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σήμερα η Εκδοτική Εταιρία Βορείου Ελλάδος ΑΕ έχει μετατραπεί σε «κουφάρι», καθώς φρόντισε να «προστατεύσει» τα περιουσιακά της στοιχεία με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης σε τρίτους. Στο σχεδιασμό αυτό οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι εντάσσεται και η ίδρυση νέας εταιρίας με την επωνυμία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ», στην οποία εκμισθώθηκε ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός του πιεστηρίου στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Η νέα εταιρία συστάθηκε με σύμπραξη της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ και της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ, η οποία αφού έλαβε επιδότηση 10,2 εκατ. ευρώ στη συνέχεια κατάφερε να υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», ενώ κατέχει και το σήμα της εφημερίδας «Σπορ του Βορρά», που πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία της και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης).

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)