to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:27 | 27.01.2016

Πολιτική

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: «κ. Μητσοτάκη, ήσασταν σαφέστατος και ακραία νεοφιλελεύθερος»

«Ταυτίζεστε με τις απόψεις του ΔΝΤ», υπογράμμισε στη δευτερολογία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, προσθέτοντας εμφατικά: «Δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε».


Διαβάστε ακόμα: 

«Τέρμα το κρυφτό - καταθέστε προτάσεις»: Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό (βίντεο)

«Κύριε Μητσοτάκη, ήταν η παρθενική σας ομιλία στη Βουλή. Σας ευχαριστώ διότι επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές. Ήσασταν σαφέστατος, διαυγέστατος ακραία και εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Απαντήσατε σε ότι σας ρώτησα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία συμφωνούν οι ίδιοι οι εργοδότες».

Στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργός κατήγγειλε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Καταθέσατε ως εναλλακτική πρόταση: 

  • την ιδιωτική ασφάλιση την εποχή που ο πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει την δημόσια ασφάλιση
  • τις περικοπές στις συντάξεις
  • την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή κόψιμο κατά 70% των επικουρικών συντάξεων
  • τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
  • τον συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών».

«Σας ευγνωμονώ ειλικρινά, διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι διακριτές από όλο τον λαό. Δεν μασάτε τα λόγια σας, και μπράβο. Σας είπα ότι δεν μπορεί να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ και απαντήσατε ότι είστε με το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε: «αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για τον τόπο, γιατί πάμε σε μία διαπραγμάτευση».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις που δίνονται στους δημόσιους υπαλλήλους μέσα από το νέο μισθολόγιο. «Ήλπιζα ότι θα υπήρχε συναίνεση για ένα θέμα που αποδέχθηκαν οι θεσμοί, όπως ο νόμος για την δημόσια διοίκηση. Ακούω όμως διαρροές ότι το ΔΝΤ θέλει να ξαναδεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά δεν υπάρχουν διαρροές, εσείς θέλετε να ξαναδούμε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», υπογράμμισε.

Ακόμη ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στοιχεία από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.. Όπως είπε:

  • την περίοδο Σαμαρά οι μετακλητοί ήταν 1.197 και σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640
  • ο Κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς και σήμερα ο υπουργός Χρ. Βερναδάκης έχει μόνο 2. «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε; Μία είναι η στόχευσή σας: να πείτε «όλοι το ίδιο είναι». Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
  • συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης; «Εμείς βάλαμε μέσα από την δημόσια διοίκηση. Εσείς βάλατε 7 ΝΔ, 4 ΠΑΣΟΚ, 2 ΔΗΜΑΡ», είπε.
  • νοσοκομεία: «βάλατε διοικητές με βάση την αναλογία 4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ», σημείωσε.

Γενικοί Διευθυντές: «Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν είχατε 51 μετακλητούς, δημιουργήσατε το απόλυτο χάος στο δημόσιο τομέα. Και μέσα σε μία νύχτα, λίγο πριν τις εκλογές, αποφασίσατε να αλλάξετε όλους τους Γενικούς Διευθυντές, πάνω από 200 Γενικούς Διευθυντές. Αυτό είναι αξιοκρατία;», επεσήμανε.

(πληροφορίες από Ναυτεμπορική)

.

Ολόκληρη η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προ Ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση


 

Κύριε Μητσοτάκη, ήταν η παρθενική σας ομιλία ως Αρχηγού στο Κοινοβούλιο. Θα ήθελα, λοιπόν, ξεκινώντας να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω, διότι, επιτέλους, σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαφορές και καθαρές ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην Αντιπολίτευση.

Ήσασταν πράγματι σαφέστατος, διαυγέστατος, καθαρός, ακραία νεοφιλελεύθερος, αλλά καθαρός νεοφιλελεύθερος, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Kαι πράγματι σε όσα ερωτήματα σας έθεσα, απαντήσατε χωρίς περιστροφές.

Σας ρώτησα εάν συμφωνείτε με την πρόταση που καταθέσαμε και τη συμφωνία που είχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς για μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, ώστε να μην έχουμε περικοπές των συντάξεων για δέκατη, δωδέκατη φορά, που έχουν μειωθεί ήδη 35%. Και απαντήσατε καθαρά ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν.

Και σας ρώτησα να μου πείτε ποια είναι η πρότασή σας, ποιο είναι το σχέδιό σας, πώς φαντάζεστε, ποιο είναι το όραμά σας για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού συμφωνούμε και σε κάτι, ότι είναι μη βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και τι καταθέσατε ως άποψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή, την εποχή που δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, εσείς θα του προτείνατε να πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις, προφανώς, αφού είσαστε ενάντια στη μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τι άλλο προτείνατε; Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δηλαδή, για να καταλάβει ο κόσμος, 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων –κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, αυτό προτείνατε- νέες περικοπές.

Τι άλλο προτείνατε; Το όραμά σας; Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στο μόνο που ζητάτε να κάνουμε έναν σύντομο διάλογο, γιατί εμείς, είπατε, δώσαμε αυξήσεις. Και τι άλλο, όταν σας περίμενε, ίσως με αγωνία, η κοινοβουλευτική μας ομάδα να πείτε και κάτι για τους αγρότες; Τριάντα πέντε Βουλευτές υπογράψανε υπέρ των κινητοποιήσεων. Τι προτείνατε; Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών! Έχουν, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι, που είναι τώρα στα μπλόκα, μια δυνατότητα να έχουν κάτι να παίρνουν, που είναι οι επιδοτήσεις, κι εμείς παλεύουμε ώστε αυτές οι επιδοτήσεις να μη φορολογηθούν κι εσείς προτείνατε να συμψηφιστούν με τις εισφορές τους. Αυτό προτείνατε.

Τι άλλο να πω. Σας ευγνωμονώ ειλικρινά, γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι ευδιάκριτες σε όλον τον ελληνικό λαό. Και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας.

Εγώ σας είχα ζητήσει, προχθές μάλιστα, να μιλήσετε. Διότι δεν γίνεται και με τα μπλόκα και με τις θέσεις τις πιο ακραίες των δανειστών. Είχα χρησιμοποιήσει και ένα σχήμα λόγου: «ή με τα μπλόκα ή με το ΔΝΤ». Σήμερα εσείς ήσασταν ξεκάθαρος ότι οι απόψεις σας είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των δανειστών. Και θα ήθελα πράγματι να πω ότι αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι καλό για τον τόπο.

Και δεν είναι καλό για τον τόπο, γιατί πάμε σε μια διαπραγμάτευση. Η ιδιαιτερότητα που έχουμε τούτη εδώ την ώρα είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα υπό επιτήρηση, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία μας και άρα η εκλεγμένη Κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό που προτείνει ή αυτό που θα ψηφίσει κατά πλειοψηφία ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε και την έγκριση του κουαρτέτου πια, ενός κουαρτέτου που διαφωνεί μεταξύ του, ενός κουαρτέτου όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, που φοβόμαστε και λέμε όλοι «μην οδηγήσουν εκ νέου σε καθυστερήσεις». Και ενώ όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι διαφορετικές απόψεις, έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που έρχεται και ουσιαστικά τοποθετείται στο Κοινοβούλιο παίρνοντας τις θέσεις τις πιο ακραίες μέσα σ’ αυτό το κουαρτέτο. Ταυτίζεται, δηλαδή, με δυο λόγια, για να τα πούμε καθαρά, με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εγώ θέλω να τεκμηριώσω αυτά που λέω και δεν θέλω να λέω λόγια στον αέρα.

Γιατί, κύριε Μητσοτάκη, αυτό το οποίο ακούσαμε σήμερα -η διαφωνία σας με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές επικουρικών συντάξεων- είναι ένα επιχείρημα το οποίο είναι έωλο; Προσέξτε, εσείς είχατε μειώσει 3,9% πριν από δύο χρόνια και δεν είδαμε και καμία αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αντιθέτως, είδαμε αύξηση της ανεργίας επί των χρόνων που ήσασταν στη διακυβέρνηση.

Δεν είναι, όμως, καινούριο το επιχείρημα αυτό. Το επιχείρημα ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι το εργασιακό κόστος, έρχεται από τους πατέρες του νεοφιλελευθερισμού. Το γνωρίζουμε καλά. Έχει ένα πρόβλημα. Είναι λάθος.

Απλά ρίξτε μια ματιά στην λίστα ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Θα δείτε, θα διαπιστώσετε πως οι πρώτες χώρες σε ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια οικονομία είναι οι χώρες με το υψηλότερο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος. Οι χώρες με τα ισχυρά και ακριβά συστήματα κοινωνικής προστασίας, αυτές είναι πρώτες σε ανταγωνιστικότητα. Αντιθέτως, τελευταίες στη λίστα ανταγωνιστικότητας είναι οι χώρες εκείνες που δεν έχουν εργασιακούς νόμους, όπου υπάρχει η απόλυτη ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού, που αποτελεί την ιδεολογία σας, κύριε Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες του Βορρά της Ευρώπης είναι πρώτες σε ανταγωνιστικότητα, οι οποίες έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία.

Διότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές. Και ποτέ δεν ήταν. Γι’ αυτό δεν καταφέρατε τίποτα με το τσάκισμα των μισθών και τις μειώσεις των συντάξεων, με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Διότι το πρόβλημα της Ελλάδας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της είναι η γραφειοκρατία, είναι η υψηλή διαφθορά, είναι η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, είναι οι προνομιακές σχέσεις μιας χούφτας ολιγαρχών, που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης μέσα από τη διαπλοκή τους με την πολιτική εξουσία έκαναν ό,τι ήθελαν και με τις επιδοτήσεις, παλαιότερα και με τον δανεισμό από κρατικές τράπεζες. Αυτά ήταν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας.

Το πρόβλημα με δυο λόγια στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ήταν το κράτος που φτιάξατε εσείς, οι κυβερνήσεις σας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Άκουσα, λοιπόν, ξανά -για να απαντήσω και στα ερωτήματα που τίθενται ξανά και ξανά: Το ασφαλιστικό –είπατε- ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Και μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε, αυτό είναι ένα επιχείρημα -που πραγματικά σας ευγνωμονούμε να το λέτε- το οποίο δεν μπορεί να είναι πιστευτό σε κανέναν άνθρωπο σε αυτόν τον τόπο που έχει μια στοιχειώδη λογική. Δηλαδή, τι μας λέτε; Μας λέτε ότι δεν έπληξαν τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε το πάρτι του χρηματιστηρίου, ούτε αργότερα τα δομημένα ομόλογα, ούτε φυσικά το καταστροφικό PSI με τα 13 δισεκατομμύρια, ούτε φυσικά η αποεπένδυση του 15% μεσοσταθμικά από τα 5 χρόνια των μνημονίων που υπηρετούσατε, ούτε βεβαίως η αύξηση από το 7% στο 25% της ανεργίας. Και τι έφταιξε; Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ τους έξι μήνες. Γι’ αυτό το ασφαλιστικό σύστημα έγινε μη βιώσιμο. Να επαναλαμβάνετε συχνά αυτό το επιχείρημα. Πραγματικά, μας κάνει καλό. Δεν κάνει καλό, όμως, στην αξιοπιστία της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Είπατε, κύριε Μητσοτάκη, να σας εγκαλούμε, για να λέτε αλήθειες. Πράγματι. Να λέτε αλήθειες. Για να δούμε, λοιπόν. Είπατε επί λέξει ότι εμείς αυτούς τους έξι μήνες «αυξήσαμε την ανεργία και καταστρέψαμε την οικονομία». Η ανεργία τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 25,9%. Σήμερα είναι 24,4%. Μειώθηκε κατά 1,5%. Πανηγυρίζουμε γι’ αυτό; Δεν πανηγυρίζουμε, είναι εξαιρετικά υψηλή. Όμως, τα νούμερα αποτυπώνουν μια πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα, έστω και το 1,5%, είναι 170 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρά τα capital controls, παρά την σκληρή διαπραγμάτευση. Ποιος κατέστρεψε την οικονομία; Εσείς πήγατε την ανεργία από το 7% στο 25%. Ποιος κατέστρεψε την οικονομία;

Κάνατε προβλέψεις ότι θα έχουμε ύφεση το 2015. Τον Ιούλιο λέγατε 4%, αργότερα πήγατε στο 2%. Η πραγματικότητα είναι ότι η ύφεση ήταν η μικρότερη δυνατή που μπορούσε κανείς να υπολογίσει, στο 0%, στασιμότητα. Δεν έχουμε ύφεση και σε έξι μήνες θα είμαστε στην ανάπτυξη, αν βεβαίως καταφέρουμε να περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία και αν δεν υπάρξουν εκ νέου καθυστερήσεις.

Η οικονομία για άλλη μία φορά τροχοδρομεί προκειμένου να σηκωθεί ψηλά και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη προκειμένου η οικονομία να σηκωθεί ψηλά, αλλά υπάρχουν όλες αυτές οι ενδείξεις. Γιατί, λοιπόν, λέτε ότι καταστρέψαμε την οικονομία;

Βεβαίως, συγκρίνετε υποτιθέμενα οφέλη με προβλέψεις ανάπτυξης που βεβαίως δεν είναι δεδομένες. Θέλετε να σας αναφέρω εδώ τι προβλέψεις έγιναν από το 2010 μέχρι το 2015; Θυμάμαι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το 2010 μάς έλεγε ότι σε έξι μήνες βγαίνουμε στην ανάπτυξη, την οποία ανάπτυξη δεν είδαμε ούτε με κιάλια όλα αυτά τα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα, παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls και με μια σκληρή διαπραγμάτευση να υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού που εσείς ψηφίσατε για το 2015, δηλαδή τα έσοδα, κατά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ κι έτσι η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2015 κατά 0,25% τώρα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%. Αυτή είναι η καταστροφή η μεγάλη στην οικονομία, όταν εσείς διώξατε πλούτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια;

Η χώρα έκλεισε το 2015 για πρώτη φορά στην ιστορία της με πρωτιά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ. Γιατί, κύριε Μητσοτάκη, τόσα χρόνια επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας η χώρα ήταν τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ; Μήπως αυτό σχετίζεται με τους ημέτερους και με τις πελατειακές σχέσεις;

Απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών στο περιβόητο αυτό επιχείρημα. Ποιο επιχείρημα; Ότι δεν υπήρχε η απαίτηση των δανειστών για 1,8 δισεκατομμύρια μείωση των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση και αυτό ξαφνικά οι δανειστές το ανακάλυψαν στη διαπραγμάτευση που κάναμε εμείς. Τους θυμώσαμε διότι κάναμε διαπραγμάτευση. Εσείς που δεν κάνατε, δεν τους θυμώνατε και ήταν καλοί μαζί σας. Αυτά δεν μπορούν να σταθούν διότι έρχονται αδιάψευστα στοιχεία τα οποία τα καταρρίπτουν.

Απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ιούνιο του 2014 που έλεγε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 η κυβέρνησή σας ήταν υπόχρεη να καταθέσει πρόταση για τη ριζική ανατροπή του ασφαλιστικού, για τη μείωση των δαπανών.

Βεβαίως, σας είπα και στην πρωτομιλία μου -δεν το λάβατε υπόψη και δεν απαντήσατε, ελπίζω να απαντήσετε τώρα- ότι εσείς είχατε δεσμευτεί από το μεσοπρόθεσμο που ψηφίσατε ώστε να υπάρχουν μειώσεις στις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση.

Πράγματι, ο προϋπολογισμός που ψηφίσαμε εμείς για το 2016 προβλέπει πολύ περισσότερες δαπάνες για την ασφάλιση απ’ ό,τι το μεσοπρόθεσμο που ψηφίσατε εσείς το 2014. Είχατε, δηλαδή, όχι απλά πιέσεις από τους δανειστές, αλλά είχατε ήδη ενσωματώσει και εντάξει τις πιέσεις στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου που ψηφίσατε εδώ στη Βουλή.

Είναι δυνατό να έρχεστε με τέτοια επιχειρήματα; Έξι μήνες δίναμε μάχη και από την πρώτη μέρα που δίναμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης αυτό ήταν το αίτημα, 1% περικοπή και άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Είναι δυνατό να έρχεστε και να λέτε ότι ξαφνικά εμείς ζημιώσαμε και φέραμε απαιτήσεις για μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες δεν υπήρχαν πιο πριν;

Βεβαίως, τι να πω; Ό,τι ώρα θέλετε να τον κάνουμε τον διάλογο για τη δημόσια διοίκηση, ό,τι ώρα θέλετε να κάνουμε και τον διάλογο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ήλπιζα ότι θα υπήρχε μία ευρύτερη συναίνεση σ’ έναν εξορθολογισμό τον οποίον οι θεσμοί ενέκριναν.

Ακούω κάτι, όμως, τώρα τελευταία, γιατί κάποιοι κάνουν διαρροές. Δεν ξέρω αν είναι αληθινές. Κάποιοι διαρρέουν, λέει, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να ξαναδούμε το θέμα του μισθολογίου, αλλά μάλλον δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλλον εσείς θέλετε να το ξαναδούμε.

Εσείς έρχεστε εδώ με αρνητική πρόταση για ό,τι καλό και θετικό γίνεται σ’ αυτόν τον τόπο για τους εργαζόμενους. Όποια στιγμή θέλετε τον διάλογο, λοιπόν, είμαι στη διάθεσή σας.

Θέλω, όμως, να κλείσω με κάτι το οποίο κατά την άποψή μου έχει μια ιδιαίτερη σημασία, διότι πάει και πολύ να μας κάνετε και μαθήματα ηθικής, για το ηθικό μας πλεονέκτημα.

Κύριε Μητσοτάκη, δεν θα μιλήσω για τα παλιά -όλοι τα ξέρουμε, δεν χρειάζεται να πάμε εκεί- αλλά στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, Σαμαρά-Βενιζέλου. Μιλάτε για τους μετακλητούς υπαλλήλους, Ξέρετε φυσικά ότι αναφέρεστε σε προσωρινούς υπαλλήλους που έχουν και οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι και οι Υπουργοί και είναι οι έμπιστοι άνθρωποι, οι πιο στενοί συνεργάτες. Άρα, τι θέλετε σε σχέση με αυτό; Να ανοίξουμε τώρα μια συζήτηση ποιους επιλέγει ο καθένας; Δεν σας συμφέρει, αλλά δεν έχει και νόημα.

Εγώ ένα θα σας πω με νούμερα. Κύριε Λεβέντη, ακούστε το και εσείς γιατί αναφέρεστε σε αυτά τα στοιχεία και έχει ένα ενδιαφέρον να γνωρίζετε.

Το Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί υπάλληλοι της Κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν χίλιοι εκατόν ενενήντα επτά. Σήμερα οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν υπερβαίνουν τους εξακόσιους σαράντα.

Όταν ήσασταν, κύριε Μητσοτάκη, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχατε πενήντα έναν μετακλητούς υπαλλήλους. Ζωή να έχουνε. Σήμερα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Βερναρδάκης, έχει μόνο δύο.

Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα, λοιπόν, μιλάτε που δήθεν εμείς έχουμε απωλέσει;

Όμως, εσείς έρχεστε εδώ και δεν σας ενδιαφέρει φυσικά να κριθεί το έργο σας και η δική σας παρακαταθήκη, διότι όλος ο ντουνιάς γνωρίζει γι’ αυτό. Μία είναι η στόχευσή σας, να πείτε «όλοι το ίδιο είναι». Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Και θα σας πω και κάτι. Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας σε μια ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα στοιχεία που αφορούσαν τον επιστημονικό τρόπο μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχωρούσε στη λαφυραγώγηση και στην κομματικοποίηση του κράτους. Τα διαψεύδετε ή τα επιβεβαιώνετε αυτά τα στοιχεία;

Το πρώτο πράγμα που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν να πάει σε μια λογική. Οι περισσότεροι Περιφερειάρχες δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΑΝΕΛ και -αν θέλετε- το πρώτο πράγμα το οποίο θα θέλαμε εμείς, θα ήταν να βάλουμε κομματικούς. Και, όμως, καταργήσαμε αυτήν τη λογική και βάλαμε μέσα από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης τους συντονιστές. Εσείς πώς τους βάζατε; Επτά Νέα Δημοκρατία, τέσσερα ΠΑΣΟΚ, δύο ΔΗΜΑΡ. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Μας κάνατε κριτική και πόλεμο -και μάλιστα φυσικά σε συνεργασία με συνοδοιπόρους σας από το εκσυγχρονιστικό κέντρο- ότι τάχα μου στα νοσοκομεία πήγαμε σαν «ταύροι εν υαλοπωλείω» και καταργήσαμε το αμάλγαμα της αξιοκρατίας που ήταν οι διοικήσεις που είχατε βάλει εσείς. Ενώ, τι ακριβώς κάναμε; Ζητήσαμε και μάλιστα σε συνεργασία με την τρόικα να υπάρξει μία επιτροπή αξιολόγησης που θα αξιολογήσει αυτούς που βάλατε εσείς.

Αυτή, λοιπόν, η επιτροπή αξιολόγησης που ήταν ουδέτερη, με πρόσωπα τα οποία δεν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και από την Κυβέρνηση -ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ-, με καθηγητές πανεπιστημίων –δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ-, ποιους διώξανε;

Κρίθηκαν, λοιπόν, οι πενήντα δύο εξ αυτών κατάλληλοι να παραμείνουν στη θέση τους. Για τους υπόλοιπους θα γίνει επιλογή με προκήρυξη ενδιαφέροντος με αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι από τα κομματικά γραφεία. Εσείς τι κάνατε το 2012; Να, λοιπόν, τι κάνατε:

Κατανομή κενών θέσεων διοικητών νοσοκομείων. Η κατανομή των νοσοκομείων έγινε σε τρεις κατηγορίες: μεγάλα και μεσαία νοσοκομεία. Η αναλογία με βάση το 4, 2, 1. Αυτό σημαίνει: στα μεγάλα νοσοκομεία: 3 Νέα Δημοκρατία, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ. Στα μεσαία νοσοκομεία: 3 Νέα Δημοκρατία, 1 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ.

Έτσι εσείς βάλατε διοικητές στα νοσοκομεία το 2012. Σας ζητώ να το διαψεύσετε.

Να πούμε και κάποια πράγματα ακόμα διότι σ’ αυτόν τον τόπο κανείς δεν κρίνεται για τα αμαρτήματα των προγόνων του. Δεν μπαίνω εγώ ποτέ σ’ αυτήν τη λογική. Κρίνεται για τις ιδέες του και για τις πράξεις του.

Εσείς, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, όταν ήσασταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχατε αυτούς τους 51 μετακλητούς, τι ακριβώς κάνατε εκτός από το να προχωρήσετε σε μισθολογικό πάγωμα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Με τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, που προβλέπει υποχρεωτική αρνητική αξιολόγηση στο 15%, δημιουργήσατε το απόλυτο χάος στο δημόσιο τομέα: σχολεία, νοσοκομεία, διοικητικές υπηρεσίες.

Εκτός απ’ αυτό, όμως, μέσα σε μια νύχτα αποφασίσατε και μάλιστα πολύ κοντά στις εκλογές, ενώ βλέπαμε την πολιτική αλλαγή, να αλλάξετε με δική σας απόφαση όλους τους γενικούς διευθυντές, πάνω από 200 γενικούς διευθυντές, στα υπουργεία για να βάλετε ανθρώπους της δικής σας κομματικής επιλογής. Αυτό, λοιπόν, είναι αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση; Να μας απαντήσετε λοιπόν, αν είναι ή δεν είναι έτσι. Ήταν άνθρωποι που είχαν κριθεί από υπηρεσιακά συμβούλια.

Τώρα, λοιπόν, ερχόμαστε εμείς και καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο. Κλείνω μ’ αυτό, κύριε Πρόεδρε. Το νομοσχέδιο αυτό λέει ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει όχι η πολιτικοποίηση, αλλά η κομματικοποίηση στη δημόσια διοίκηση. Και τι ακριβώς λέει; Ότι θα πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη αξιολόγηση για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης –όχι των μετακλητών- αυτών των ανθρώπων που παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις στο δημόσιο τομέα. Και τι ακριβώς φτιάχνουμε; Το Εθνικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, πέρα από τον αξιοκρατικό δεσμό αξιολόγησης, που δε θα παρεμβαίνουν τα κομματικά γραφεία των κυβερνήσεων ή των κομμάτων, φτιάχνουμε για πρώτη φορά και το θεσμό του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ώστε όταν φεύγει ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση να υπάρχει θεσμική μνήμη και συνέχεια. Εσείς δεν το τολμήσατε ποτέ αυτό.

Σας ρωτώ; Θα την ψηφίσετε αυτήν τη μεγάλη τομή; Θα έρθετε μαζί μας; Αλλά δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε, κύριε Μητσοτάκη.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)