to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 28.12.2013

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

"Η Αυγή" στη νέα εποχή

62 χρόνια από την κυκλοφορία της (με το αναγκαστικό διάλειμμα λόγω της διακοπής της έκδοσής της και της δίωξης των ανθρώπων της, αναγνωστών και συντακτών, από τη Χούντα), η "Αυγή" δίνει καθημερινά μάχη για την πολύπλευρη ενημέρωση και την αξιοπρέπεια του πολίτη, για τη διαμόρφωση του ήθους του πολίτη, στη βάση των δημοκρατικών αξιών της Αριστεράς, και την αλλαγή της κοινωνίας.


Η καθημερινή έκδοσή της μέσα σε αντίξοες συνθήκες, αποτελεί πολιτική πράξη. Γι' αυτό, παλαιότερα, συνηθιζόταν να λέγεται ότι η "Αυγή" είναι ο καθημερινός σύντροφος. Αυτός ο σύντροφος επιβίωσε κοσμοϊστορικών ανατροπών, σηματοδοτώντας μια ευρωπαϊκή ιδιοτυπία. Η "Αυγή" είναι από τις ελάχιστες εφημερίδες του ευρωπαϊκού αριστερού χώρου που συνεχίζει να δίνει καθημερινά το "παρών" στο περίπτερο.

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι τεχνολογικές αλλαγές, η αλλαγή στην καθημερινότητα, αλλά και η οικονομική κρίση, έχουν μεταβάλει τη σχέση του πολίτη με την εφημερίδα και την ενημέρωση. Ο Χέγκελ είχε πει ότι η πρωινή ανάγνωση των εφημερίδων είναι η προσευχή του πολίτη. Σημαντικό μέρος της αξίας αυτού του αφορισμού διατηρείται στην περίπτωση μιας εφημερίδας γνώμης και πληροφόρησης. Και η "Αυγή", που για μεγάλο μέρος της διαδρομής της υπήρξε κομματικό όργανο, ακολουθώντας την εξέλιξη του κομματικού φαινομένου και τις αναγνωστικές ανάγκες του σύγχρονου αριστερού και γενικότερα των πολιτών, διεκδικεί και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την δημοσιογραφική ανεξαρτησία της, παραμένοντας στον χώρο των αξιών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μακριά από δόγματα πως "αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό". Αλλά και από συμφέροντα που εμπορευματοποιούν και ευτελίζουν την πληροφορία, που υποτάσσουν στη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο το δημοκρατικό δικαίωμα στην πληροφόρηση.

***

Παρά τη στράτευσή της στις αρχές της Αριστεράς (ίσως και εξ αυτού του λόγου...) η "Αυγή" έχει κερδίσει την αναγνώριση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Και σήμερα πορεύεται ως οργανική συνιστώσα του μεγάλου λαϊκού-δημοκρατικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει τη μάχη για τη λαϊκή επιβίωση, τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας, τη δημοκρατική ανατροπή. Ταυτόχρονα παραμένει ένα σύνθετο πολιτισμικό προϊόν. Όχι μπροσούρα, αλλά εφημερίδα! Κι όλα αυτά, σε μια εποχή, κατά την οποία η ένταση της πολιτικής και κοινωνικής διαπάλης, που για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά στη χώρα μας τίθεται με όρους εξουσίας και κυβέρνησης της Αριστεράς, έχει μεταβάλει τις παραδοσιακές εφημερίδες και τα κανάλια της διαπλοκής σε όργανα του "κόμματος του Μνημονίου". Μετάλλαξη που οδηγεί τον Τύπο στις πιο απεχθείς ημέρες ελέγχου. Τα κυρίαρχα εκδοτικά συστήματα και κανάλια, χρεωκοπημένα οικονομικά, απαξιώνονται πολιτικά-ηθικά. Όπως δείχνει και η έρευνα της Nielsen για το 2013, συνεχίστηκε η πτώση της τηλεθέασης, παρ'ότι η κρίση έχει κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του.

Η διαπλοκή, όμως, δίνει τα ρέστα της ενόψει εκλογών. Συκοφαντεί, παραπληροφορεί, εκβιάζει τους πολίτες, διαχέει τη γενική ενοχοποίηση για να δικαιολογήσει τη μνημονιακή καταστροφή, κατασκευάζει το σκιάχτρο του ΣΥΡΙΖΑ, ποινικοποιεί τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, προσφέρει τις τελικές υπηρεσίες της στο μνημονιακό σύστημα. Οι συνεχείς επιθέσεις της κατά της "Αυγής" (όχι μόνο με συκοφαντικά δημοσιεύματα, αλλά και με βιομηχανία αγωγών) εντάσσονται στη λυσσαλέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Η "Αυγή" αναδιοργανώνεται στη νέα πραγματικότητα. Για να ανταποκριθεί, σε πρώτη φάση, στη μάχη των εκλογών. Για να γίνει μία περισσότερο αξιόπιστη και πλήρης εφημερίδα, που δεν θα καλύπτει μόνο την πολιτική ειδησεογραφία, αλλά θα αναπλάθει δημιουργικά την καθημερινότητα, θα παρέχει ανάσες πολιτισμού, διασκέδασης και αθλητισμού, θα δίνει τη μάχη των ιδεών, θα συγκροτεί τον ιδεολογικό ιστό της καθημερινής παρουσίας και παρέμβασης. Χωρίς παρωπίδες, με ευρύτητα. Με ελκυστική εμφάνιση, φιλική στον αναγνώστη.

Τη χρονιά που πέρασε, η "Αυγή" -με αιχμή το φύλλο της Κυριακής- έδωσε δείγματα γραφής. Με νέες διεθνείς συνεργασίες ("Monde Diplomatique", "Ουμανιτέ"), με εμπλουτισμό των κοινωνικών ερευνών και των πολιτικών- οικονομικών αναλύσεων, με σελίδες δοκιμίου και κριτικής ιδεών, με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από ευρύ πολιτικό-επιστημονικό φάσμα. Λειτουργεί το site της εφημερίδας, www.avgi.gr, με σημαντική επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Αυτό τον δρόμο θα βαδίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, με στόχο η "Αυγή" να γίνει ακόμη πιο πλήρης εφημερίδα, να κερδίσει τον αναγνώστη ως πρώτη εφημερίδα του.

***

Η "Αυγή" στη νέα πολιτική περίοδο υπόσχεται ότι θα βαδίσει τη δική της νέα περίοδο, για τη νέα "Αυγή". Με σχέδιο, ώστε να υπερβεί τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, που από φέτος φάνηκαν ασφυκτικές εξαιτίας της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών. Απευθυνόμαστε και πάλι στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας, που αρκετές φορές στο παρελθόν αποδείχθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους, ο αποφασιστικός παράγοντας για την έκδοση της εφημερίδας. Τους ζητούμε να δώσουν τη μάχη της καθημερινής διάδοσης της "Αυγής". Οι αναγνώστες της Κυριακής να γίνουν καθημερινοί αναγνώστες.

***

Ζητούμε από τους αναγνώστες, τους φίλους και τους συντρόφους, να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που, όπως έχουμε δημοσιεύσει θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, με στόχο να αποκτήσει η εφημερίδα τις οικονομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της. Καθεμία από τις 667.000 νέες μετοχές, θα διατίθεται στην τιμή των 6 ευρώ. Όποιος θέλει, μπορεί να καταθέσει ποσό πολλαπλάσιο των 6 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναφέροντας τα στοιχεία του και ότι η κατάθεση αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Αυγής Α.Ε.":

Εθνική Τράπεζα: GR 53 0110 1550 0000 1554 7074 276

Alpha Bank: GR90 0140 3440 2600 0200 2000 780

Πειραιώς: GR18 0172 0290 0050 2901 3894 830

Μετά την κατάθεση, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον οικονομικό διευθυντή της "Αυγής", Σπύρο Λουπέτη, στο τηλέφωνο 2105231831-4, πρωινές ώρες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)