to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ατιμωρησία ενδυναμώνει την αστυνομική βία - Συνέντευξη του Δικτύου για τη δίκη της Ομάδας ΔΕΛΤΑ (βίντεο)

Με αφορμή την επανάληψη της δίκης των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ που επιτέθηκαν και εισέβαλαν απρόκλητα στα γραφεία του Δικτύου στις 5 Μαΐου 2010, τραυματίζοντας σοβαρά μία γυναίκα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα γραφεία, δόθηκε τη Δευτέρα συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΟΤΟΕ


Αφορμή η επανάληψη της δίκης των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ που το απόγευμα της 5ης Μαΐου 2010 μετά τη διαδήλωση ενάντια στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, επιτέθηκαν και εισέβαλαν απρόκλητα στα γραφεία του Δικτύου στην οδό Τσαμαδού 13, σπάζοντας την εσωτερική πόρτα του, τραυματίζοντας σοβαρά μία γυναίκα και καταστρέφοντας περιουσιακά στοιχεία του Δικτύου.

Η δίκη διεξάγεται την Πέμπτη στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο έπειτα από έφεση, την οποία άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης που αθώωνε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς.

«Η επίθεση στα γραφεία του Δικτύου δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και προσθέτει:

«Εντάσσεται σε ένα πλήθος περιστατικών επικίνδυνης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που συνέβησαν την ίδια μέρα, αλλά και συνεχίζονται αδιαλείπτως  μέχρι σήμερα, όπως πχ με τις αυθαίρετες εισβολές σε σπίτια κατοίκων μετά την αντιφασιστική πορεία στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ή με τον βασανισμό πολιτών πρόσφατα στα Εξάρχεια».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν:

Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Μυρτώ Λαζαρίδου, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, που τραυματίστηκε κατά την επίθεση

Δημήτρης Σαραφιανός, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

Γιώργος Κοσμόπουλος, Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Αγγελική Κουτσουμπού, θύμα επίθεσης της ομάδας ΔΕΛΤΑ

**********************************************

Την καταδίκη των αστυνομικών - δραστών και την άμεση κατάργηση της ομάδας Δέλτα ζήτησετο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, με αφορμή την επικείμενη δίκη για την επίθεση εις βάρος του Στεκιού Μεταναστών (Μάιος 2010), που πραγματοποιείται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του Δικτύου ο Νίκος Γιαννόπουλος σημείωσε: "Είναι γνωστή η αντιπάθεια μεταξύ μας, είμαστε συνειδητά αντίπαλοι της ομάδας Δέλτα και είναι πολλές οι επιθέσεις που έχουμε δεχτεί, ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, γιατί στεκόμαστε σταθερά απέναντι στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Δεν κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου μόνο για τη δίκη της Πέμπτης. Ζητάμε να διαλυθεί τώρα η ομάδα Δέλτα και να αναχαιτιστεί η κρατική τρομοκρατία, γιατί τα περιστατικά ασυδοσίας έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, τον τελευταίο καιρό”.

Η Μυρτώ Λαζαρίδου, μέλος του Δικτύου και θύμα της επίθεσης τόνισε: "Ο Δελτάς έσπασε τη τζαμαρία του 1ου ορόφου με το γκλομπ και τα τζάμια έπεσαν πάνω μου, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό μου στο χέρι. Ευτυχώς δεν χτύπησε τένοντες και ευτυχώς έβαλα το χέρι μου μπροστά και απέφυγα τον τραυματισμό στο πρόσωπο και τον λαιμό. Στην είσοδο χτύπησαν έναν καρδιοπαθή σύντροφο και έναν άλλον με το γκλομπ στην παρεγκεφαλίδα. Έφυγαν με χουλιγκανικό στυλ, κορνάροντας και εκστομίζοντας ρατσιστικές βρισιές. Περιμένουμε, στην εκδίκαση της έφεσης, να διατηρήσει το κράτος τα προσχήματα, καταδικάζοντας τους αστυνομικούς, και να μην αποδειχτεί για άλλη μια φορά τραγελαφικό, όπως μας έχει συνηθίσει, καταστρατηγώντας τον ίδιο του τον εαυτό”.

Ο Δημήτρης Σαραφιανός, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογράμμισε: "Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση κατά του Δικτύου, εφ' όσον στον τίτλο της συλλογικότητας υπάρχουν δύο λέξεις που δεν τους αρέσουν - οι λέξεις 'δικαιώματα' και 'μετανάστες'. Ήταν μια εκδικητική, βίαια επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά”.

Ο Γιώργος Κοσμόπουλος, από την Διεθνή Αμνηστία ανέφερε ότι “η ΕΛΑΣ είναι ανεκπαίδευτη, χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η παγιωμένη ατιμωρησία στα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας. Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση για να αλλάξει αυτό, τα περιστατικά αυτά δεν πρόκειται να περιοριστούν”.

Η Αγγελική Κουτσουμπού, μέλος του ΕΕΚ, αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα και θύμα επίθεσης της ομάδας Δέλτα τον Δεκέμβριο του 2009 στην πλ. Συντάγματος σημείωσε ότι “η ομάδα Δέλτα φτιάχτηκε το 2009 με σκοπό να αντιμετωπίσει τον κόσμο του Κινήματος, επιτίθεται πάντα προκλητικά και απρόκλητα και αυτό εξακολουθεί να κάνει και σήμερα, αποδεικνύοντας ότι τελικά το κράτος έχει συνέχεια”. 

Ο Πάνος Λάμπρου, από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι "δεν είναι τυχαία η στοχοποίηση του Δικτύου από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς” και ζήτησε “τον αφοπλισμό της αστυνομίας και την κατάργηση της ομάδας Δέλτα’.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΚΕ της ΛΑΕ, τόνισε ότι στέκεται αλληλέγγυος απέναντι στο Δίκτυο και πρόσθεσε πως “χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί λόγω της εφαρμογής του μνημονίου και των αντιδράσεων που θα υπάρχουν αναμένεται να ενταθούν τα κρούσματα αστυνομικής βίας”.

ΟΣάββας Μιχαήλ από το ΕΕΚ σημείωσε ότι “η δίωξη των θυμάτων και η ατιμωρησία των δολοφόνων τους αποδεικνύουν ότι και με την κυβέρνηση Συριζα - ΑΝΕΛ υπάρχει συνέχεια του κράτους” και τόνισε ότι “καταστολή, ατιμωρησία και μνημόνια πάνε παρέα”.

Τέλος, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα απηύθυνε κάλεσμα προς όλες και όλους να παρευρεθούν στην εκδίκαση της υπόθεσης, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 9πμ στα Δικαστήρια της πρ. Σχολής Ευελπίδων (κτίριο 2).

**********************************************

 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δικτύου:

Στις 15 Οκτωβρίου επαναλαμβάνεται στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ που το απόγευμα της 5ης /5/2010, μετά τη διαδήλωση ενάντια στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, επιτέθηκαν και εισέβαλαν απρόκλητα στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, στην οδό Τσαμαδού 13, σπάζοντας την εσωτερική πόρτα του, τραυματίζοντας σοβαρά μία συντρόφισσά μας και καταστρέφοντας περιουσιακά στοιχεία του Δικτύου. Η δίκη διεξάγεται μετά από έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης που αθώωνε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Η επίθεση στα γραφεία του Δικτύου δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται σε ένα πλήθος περιστατικών επικίνδυνης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που συνέβησαν την ίδια μέρα, αλλά και συνεχίζονται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, όπως π.χ. με τις αυθαίρετες εισβολές σε σπίτια κατοίκων μετά την αντιφασιστική πορεία στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ή με τον βασανισμό πολιτών πρόσφατα στα Εξάρχεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)