to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 01.08.2014

Διεθνή

Η αργεντίνικη κυβέρνηση στο πλευρό της κοινωνίας, απέναντι στα κερδοσκοπικά funds, τις ιδιωτικές τράπεζες και τη "δικαιοσύνη" τους

"Θα ήταν πολύ εύκολο να υπογράψω οτιδήποτε και να είμαι βασίλισσα. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια. Νιώθω μια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία", δήλωσε η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες


Σκληρή γραμμή έναντι των funds, της αμερικανικής δικαιοσύνης, αλλά και των ιδιωτικών τραπεζών κρατά η πρόεδρος της Αργεντινής, επιχειρώντας παράλληλα να αποφορτίσει τα περί επιλεκτικής χρεοκοπίας. 


«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα».
«Ο κόσμος συνεχίζει τη ζωή του και η Αργεντινή το ίδιο» δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντες, καλώντας σε εθνική ομοψυχία.


Η πρόεδρος κάλυψε απόλυτα τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που ο υπουργός δέχθηκε από τις ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής.

Επιμένει η Αργεντινή ότι δεν υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία

H πρόεδρος της Αργεντινής με τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ (Φωτογραφία: Reuters)

Στην ομιλία της Φερνάντες υπήρξε και ο απαραίτητος προεκλογικός τόνος, δεδομένου ότι σε έναν περίπου χρόνο οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας με την ίδια να μην έχει δικαίωμα επανεκλογής.

«Για αυτούς που μου μετρούν τις μέρες, για μένα θα ήταν πολύ εύκολο να υπογράψω οτιδήποτε και να είμαι βασίλισσα. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια. Νιώθω μια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία» κατέληξε.

Η Αντιπολίτευση, αφού κράτησε στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα από τη Νέα Υόρκη, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Η Ελίσα Καριό κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι είπε ψέματα σχετικά για τα περί ναυαγίου στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που άλλα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τις ιδιωτικές τράπεζες, ώστε να δώσουν αυτές τη λύση.

Αλλά και ο κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, Μαουρίσιο Μάκρι, ο πλέον γνωστός πολιτικός αντίπαλος της Φερνάντες, εξέφρασε την άποψη ότι η έστω και επιλεκτική χρεοκοπία «απομακρύνει την Αργεντινή από τον κόσμο και αυτό είναι πολύ κακό».

Πάντως, η Αργεντινή βρήκε έναν σύμμαχο στη στάση που υιοθέτησε έναντι των funds. Πρόκειται για τον γνωστό νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος χαρακτήρισε βόμβα που απειλεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, την απόφαση του αμερικανού δικαστή εις βάρος της Αργεντινής.

«Είχαμε πολλές βόμβες στον κόσμο και αυτή είναι μία που οι ΗΠΑ ρίχνουν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
H υπόθεση δεν έχει ακόμα κλείσει, καθώς στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται νέα συνάντηση του δικαστή με τους εκπροσώπους των funds.

Παράλληλα, νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πώς πρόκειται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των funds. Mετά το ναυάγιο της πρωτοβουλίας των ιδιωτικών τραπεζών της Αργεντινής, υπήρξαν πληροφορίες ότι η JP Μοrgan ενδέχεται να αγοράσει τα ομόλογα. (με πληροφορίες από in.gr)

Λύση σε διεθνή δικαστήρια ενάντια στα «όρνεα» ψάχνει η Αργεντινή

Χθες, ο Χόρχε Καπιτάνιτς, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, επέκρινε έντονα την μεροληψία, όπως είπε, της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται. . . το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών».

 
Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», βεβαίωσε ο Καπιτάνιτς, διότι «όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον». (με πληροφορίες από το Ποντίκι)

Διαβάστε εδώ τις χθεσινές εξελίξεις

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)