to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 15.04.2013

Κοινωνία

Η Annete Groth (DieLinke) από τη Λέσβο: «Το μεταναστευτικό απαιτεί ευρωπαϊκή λύση»

Διήμερη επίσκεψη στη Λέσβο, πραγματοποίησε το διήμερο 12 και 13 Απριλίου η βουλευτίνα της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Annete Groth, που εκλέγεται στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Βουλή με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο ανήκει όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.



Η Annete Groth ήταν προσκεκλημένη και μίλησε στο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για το ελληνικό λάδι, που πραγματοποιήθηκε στο Παππάδο της Γέρας.

Το Σαββάτο η Annete Groth συνοδευόμενη από το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιάννη Ζερδελή και στελέχη της Ν.Ε. του κόμματος, επισκέφθηκε το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσο, τον Περιφερειάρχη κ. Νάσο Γιακαλή και τον Υποδιοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου κ. Σαμαρά.

Η Annete Groth και με την ιδιότητά της, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσε το θέμα των προσφύγων και συζήτησε με τους τοπικούς φορείς τις δυνατότητες επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης εγγράφων σ’ αυτούς, της παροχής ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης κατά την πρώτη υποδοχή τους και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Στη συνέχεια η Annete Groth, ο Γιάννης Ζερδελής και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Λέσβου επισκέφθηκαν πρόσφυγες στο χώρο του λιμανιού και συζήτησαν μαζί τους (σχετική και η 2η φωτό αριστερά).

Μετά τις συναντήσεις η Annete Groth και ο Γιάννης Ζερδελής έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση :

«Είναι φανερό πως η πολιτική της αποτροπής και της Ευρώπης – φρούριο που εφαρμόζει η Ε.Ε. και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι λύση για το θέμα των προσφύγων που χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.

Απαιτούνται άμεσες λύσεις ιδιαίτερα στη Λέσβο, όπου οι τοπικές αρχές δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές για μια ελάχιστη αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν η επίσημη κρατική μέριμνα να απουσιάζει παντελώς και η φροντίδα των ανθρώπων αυτών να αφήνεται βασικά στις τοπικές εθελοντικές οργανώσεις».

Η άρνηση από την πλευρά της Αστυνομίας για την ανάληψη των ευθυνών που τις αναλογούν, με το επιχείρημα της έλλειψης χώρου στα κρατητήρια -αποτέλεσμα της κράτησης προσφύγων πάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο – επιβεβαιώνει τον αδιέξοδο χαρακτήρα της πολιτικής Δένδια.

83 άνθρωποι στην προβλήτα του λιμανιού



Ας σημειωθεί ακόμα ότι μόλις χθες Κυριακή, 14/04, συνελήφθησαν από το Λιμενικό και κρατούνταν 83 άτομα μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και πολλές γυναίκες, στον υπαίθριο χώρο της προβλήτας του Λιμανιού, χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους (σίτιση και κουβέρτες), εκτεθειμένοι στη χθεσινή βροχή και σε συνθήκες κράτησης που συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις Λιμενικές Αρχές να απευθύνονται για ακόμη μια φορά στους εθελοντές.

 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να οδηγεί σε καταστάσεις παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων  και καταστρατήγησης των διεθνών συνθηκών.

 

Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και Αξιοπρέπειας της κοινωνίας  μας!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)