to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αιθαλομίχλη στο επίκεντρο συνάντησης των Περιφερειών στο ΥΠΕΚΑ

Η αντιμετώπιση του φαινόμενου της αιθαλομίχλης, εξετάστηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου με εκπροσώπους των υπουργείων και τον Περιφερειών.


Στο σχέδιο προβλέπονται μέτρα με εντατικοποίηση των ελέγχων σε κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων και σε σημεία πώλησης ξυλείας ξεκινούν άμεσα οι περιφέρειες όλη της χώρας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα από όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της αιθαλομίχλης. Επίσης τα δασαρχεία θα εντείνουν τους ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας.

Επίσης μέτρα που προβλέπονται είναι η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώ συμφωνήθηκε να βρεθούν οι τρόποι χρηματοδότησης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, και Κρήτης, επικρότησαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά) και δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά τους, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Παράλληλα, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο όλες οι πλευρές συνεχίζουν την προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειών, με κόμβο το ΥΠΕΚΑ, για τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, σε περιπτώσεις εμφάνισης επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στις ενέργειες που καταβάλλονται, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων από επτά Περιφέρειες της χώρας, καθώς και εκπροσώπων της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)