to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 27.03.2013

Οικονομία

Η αγωνία της ΝΔ... απέναντι στο πέναλτι

...ή Φορολογικός Οδηγός για την προπαγάνδα της ΝΔ


       Η δημοσιοποίηση των ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, για τα θέματα φορολογίας στις 4.3.2013 (για να δείτε τα  πλήρη κείμενα, πατήστε εδώ), είναι σίγουρα ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει τη λογική και τη διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικής πρότασης, αλλά κυρίως γιατί τεκμηριώνει, με τον πιο σαφή τρόπο, την αμηχανία της Ν.Δ. απέναντι στη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.



Α. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.


    Ξεκινώντας από ένα θεσμικό ατόπημα, η Ν.Δ. απάντησε μέσω  του Υπουργείου Οικονομικών (!) στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με Δελτίο Τύπου στις 5.03.2013 (για να δείτε το πλήρες κείμενο, πατήστε εδώ). Με πρωτοφανή φρασεολογία για Υπουργείο και ανύπαρκτα επιχειρήματα, μας κατηγόρησε ότι επαναφέρουμε την λογική του «λεφτά υπάρχουν». Ξέχασαν πολύ γρήγορα, τους λαϊκισμούς των εξαγγελιών στο σήριαλ των Ζαππείων, τα περί μείωσης του ΦΠΑ στο 13%, διατήρηση 13ου και 14ου μισθού, αποζημίωση μικροομολογιούχων, φροντίδα για το ενεργειακό κόστος του αγρότη, αναβάθμιση συνεταιρισμών (άραγε μέσω της φορολόγησής τους;),  τις υποσχέσεις σε κάθε κατεύθυνση και γενικά τα όσα έλεγαν προεκλογικά.

Μετά δε από αναλυτική «μελέτη» των προτάσεών μας, κάτι για το οποίο «φημίζεται» το οικονομικό της επιτελείο, αποκάλυψαν και το καλά κρυμμένο μυστικό μας. Δυστυχώς  πρέπει να ομολογήσουμε, ότι οι ντετέκτιβ της «truth team», με ζήλο και περίσσευμα εργατικότητας, ανακάλυψαν τον πυρήνα της πρότασής μας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάρει από τους πλούσιους». Ναι ακριβώς αυτό σχεδιάζουμε, να μεταφέρουμε τη φορολογική επιβάρυνση από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα! Πρέπει επιτέλους να πληρώσουν φόρο οι «έχοντες», οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, όσοι φοροαποφεύγουν (νόμιμα δυστυχώ)ς και φυσικά να πληρώσουν τα χρέη τους οι μεγαλοοφειλέτες.


    Η αμηχανία της Ν.Δ. βεβαίως, δεν σταμάτησε στο συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου. Με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα - φρασεολογία και κοινό συντάκτη, εκδόθηκε και άλλο Δελτίο Τύπου 5.03.2013  του Γραμματέα της κ. Μ. Κεφαλογιάννη, (για να δείτε το πλήρες κείμενο, πατήστε εδώ). Γνωρίζοντας τις γνώσεις του κ. Κεφαλογιάννη περί τα οικονομικά,  δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο ίδιος,  κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «σχεδιάζει να επιβάλλει συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος 42%», ΟΤΑΝ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΥΤΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ο ίδιος ο κ. Κεφαλογιάννης! 


    Η προπαγανδιστική ομάδα όμως της ΝΔ, πάνω στον οίστρο για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση, δεν διστάζει και στην προσπάθειά της να ανακαλύψει την Αμερική, αναφωνεί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ!».


    Αναλυτική απάντηση, θα δοθεί αμέσως στο κείμενο αυτό, αλλά να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο με μια ευγενική πρόσκληση. Καλούμε οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ, είτε από αυτά που εμφανίζονται δημόσια, είτε από αυτά που παρασκηνιακά εργάζονται εθελοντικά για την ομάδα παραπληροφόρησης, σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, σε οποιοδήποτε Μ.Μ.Ε. επιθυμούν, ειδικά σε αυτά που τους λιβανίζουν καθημερινά, με θέμα τη φορολογική πολιτική ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδικός όρος η ισότητα (παρά το δημοσκοπικό μας προβάδισμα) στο χρόνο των απαντήσεων.


    Μέχρι τότε, τους συμβουλεύουμε να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις στα θέματα φορολογίας ( υπάρχουν χρήσιμα εργαλεία πλέον στο ίντερνετ ), για να βοηθηθούν και κυρίως, προτείνουμε μελέτη των κειμένων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των προεκλογικών κειμένων της Ν.Δ.



Β. Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


          Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι τα κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν στις 4.3.2013, ήταν η  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΟΥ  ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ     για διάλογο, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο κόμματος. Και είμαστε ικανοποιημένοι, τόσο από την ανταπόκριση κοινωνικών, επαγγελματικών, και άλλων φορέων να συμμετέχουν στον διάλογο αυτό, όσο και από τον πλούτο επιχειρημάτων και προτάσεων που συλλέγουμε, στις θεματικές αυτές εκδηλώσεις που γίνονται  σε όλες σχεδόν τις  πόλεις της χώρας, όπου σε ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ακούμε τους πολίτες και τους φορείς, να καταθέτουν τις απόψεις τους.


          Καταλαβαίνουμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία, είναι δύσκολα κατανοητή από πολιτικές δυνάμεις που νομοθετούν με αλαζονεία και αυταρχισμό, χωρίς κανένα διάλογο, όχι με κοινωνικούς φορείς, αλλά ούτε στο ίδιο τους το κόμμα, ούτε καν στην κοινοβουλευτική τους  ομάδα !


ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ, ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΔΕ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ.


            Οι προτάσεις αυτές για διάλογο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και κινούνται στα πλαίσια, τις αρχές και τη φιλοσοφία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα λάβουν την οριστική τους μορφή, μετά τον αναγκαίο διάλογο σε κοινωνικό και κομματικό επίπεδο.


Επί της ουσίας όμως των προτάσεών μας, θέλουμε να τονίσουμε :



1. Η πρότασή μας προβλέπει ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ της φορολογίας  των τόκων καταθέσεων για μικρές και χαμηλές καταθέσεις. Με την υπαγωγή των τόκων σε ενιαία κλίμακα και όχι σε αυτοτελή φορολογία όπως ισχύει σήμερα, όπου το εισόδημα από τόκους  100 € ετήσια, έχει τον ίδιο φορολογικό συντελεστή με το εισόδημα από τόκους 100.000 € και εξαίρεση από αυτήν την φορολογία τόκων μέχρι ένα επίπεδο (σελίδα 9). ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΑΛΛΟΥΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΟΔΥΡΟΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 10% ΣΕ 15%, ούτε αυτοί που έκλεψαν τα λεφτά των πολιτών  από το κούρεμα των ομολόγων των ταμείων και των μικροομολογιούχων.



 2. Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, (νόμοι που ψήφισαν διαχρονικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), προβλέπει ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ! Ανεξάρτητα από το εισόδημα, από την πραγματική κατάσταση του φορολογούμενου, από το είδος των χρεών κλπ, για χρέη στο Δημόσιο άνω των 300€, η εφορία έχει δικαίωμα να δεσμεύσει καταθέσεις!       Και όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, (Δελτίο Τύπου 14.2.2013, για να το δείτε, πατήστε εδώ) για το 2012 έχουν δεσμευθεί καταθέσεις για 742 οφειλέτες του Δημοσίου, από τους οποίους οι 680 για χρέη κάτω των 100.000 € και οι 62 (!)  για χρέη άνω των 100.000 €. Τα στοιχεία αυτά, καταρρίπτουν τα παραμύθια της ΝΔ, ότι δηλαδή, έχουν στραμμένη την προσοχή τους, στους μεγαλοοφειλέτες.


         Στις προτάσεις μας (σελίδα 5 ) υπάρχει σαφέστατα προστασία του πολίτη από χρέη στην εφορία, όταν το εισόδημα του είναι κάτω από ένα επίπεδο. Προστασία της ακίνητης περιουσίας (Α΄ κατοικία κλπ) αλλά και κινητής (καταθέσεων κλπ).


ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ, ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥ, ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΔ.



 3. Η πρότασή μας προβλέπει έναν δίκαιο φόρο περιουσίας, που θα καταργήσει το βάρβαρο χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ), τον ΦΑΠ κλπ και θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος από τη χαμηλή και μεσαία ακίνητη περιουσία, στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία (κινητή και ακίνητη). Με υψηλό ατομικό αφορολόγητο όριο, για το σύνολο της περιουσίας, (ενδεικτικά στα 300.000€) , προοδευτική φορολογική κλίμακα και στόχο να συλλέγει έσοδα από την περιουσία στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.  για φόρους της περιουσίας. (αναλυτικά η πρόταση στη σελίδα 12).


        ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΗΣ ΝΔ, ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ) ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ!



        Προκαλεί όμως ερωτηματικά η «ανακάλυψη» από τη ΝΔ της συγκεκριμένης πρότασης και η προσπάθεια παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης και εντυπωσιασμού. Και τούτο γιατί η πρόταση αυτή, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. Στην μετεκλογική περίοδο, την εποχή της ευφορίας και των μεγάλων παραμυθιών για περιουσιολόγια, φοροδιαφυγή και άλλα πυροτεχνήματα, όπως απέδειξε περίτρανα ο χρόνος που πέρασε, υπήρχαν δημοσιεύματα και εξαγγελίες, ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανάρτηση στις 11.8.2013 (για να δείτε το κείμενο, πατήστε εδώ), στο έγκυρο capital.gr, με τίτλο «Νέο Φόρο Πλούτου φέρνει το περιουσιολόγιο», όπου αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, προτείνουν ετήσια εισφορά πλούτου 1% για οικογενειακή περιουσία άνω των 500.000 €. Περιουσία στην οποία θα ληφθεί υπ΄ όψη,  κατά το δημοσίευμα, κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο!. Επειδή μόνο ως όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να θεωρηθεί το capital.gr, τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά :


-    Δεν παρακολουθούσαν τα στελέχη της ΝΔ, τα όσα έγραφαν τα ΜΜΕ για θέματα φορολογίας;


-    Αν το είδαν γιατί δεν το διέψευσαν;


-    Υπήρχε τελικά ή όχι, τέτοιος σχεδιασμός ;


-    Ήταν αληθές ή ψευδές το περιεχόμενο της ανάρτησης;



Γ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ


        Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στο κείμενο αυτό, όσο πιο αναλυτικά μπορέσαμε, τις θέσεις μας για το όλο ζήτημα. Θα εξακολουθήσουμε μαζί με πάρα πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες στο Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής, να εργαζόμαστε για εμβάθυνση των επεξεργασιών μας. Θα επιμείνουμε στο διάλογο με την κοινωνία, για τις προτάσεις που καταθέσαμε. Και θα αναμένουμε από τα στελέχη της ΝΔ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. Εάν φυσικά το αντέχουν.


 ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝ
 ΚΙΟΥΤΣΟΚΙΟΖΟΓΛΟΥ – ΠΟΥΛΑΚΗ ΑΝΝΑ
 ΚΟΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)