to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 09.03.2016

Διεθνή

Η άγνωστη θηριωδία του Ντιγιαρμπακίρ: αυτοψία από βουλευτές της ευρωπαϊκής αριστεράς

Ηχηρή καταγγελία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία μεταφέρουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση οι εκπρόσωποι κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.


Το ρεπορτάζ του Γ. Αποστολίδη στο Έθνος:

Ως αυτόπτες μάρτυρες είδαν την καταστροφή και άκουσαν τον θρήνο από τις μητέρες που δεν τους επιτρέπεται να θάψουν τη σορό των παιδιών τους.

Η αυτοψία βουλευτών από πέντε κράτη στις πόλεις με κουρδικό πληθυσμό που υφίστανται επιθέσεις του στρατού φέρνει στο φως το δράμα χιλιάδων ανθρώπων.

«Μακριά από τα φώτα της τουρκικής αλλά και της διεθνούς δημοσιότητας εξελίσσεται εδώ και μήνες ένα έγκλημα κατά του κουρδικού λαού που αγωνίζεται για δημοκρατία, δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», λέει ο κ. Γιώργος Χονδρός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Πόλεμος χωρίς αντίπαλο
«Μέσα στη μοναδική πόλη Σουρ, πόλη με πάνω από εφτακόσια χρόνια ιστορία, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, εξελίσσεται ένας πόλεμος του καθεστώτος, χωρίς αντίπαλο. Ξεκίνησε με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε τέσσερις πόλεις της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ και κατέληξε σε εκατόμβη θανάτων άοπλων πολιτών. Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα δολοφονήθηκαν στο Τσίζρε 102 πολίτες, στη Σιλώπη 24, στο Ιντίλ 27 και επίσης 27 στη Σουρ», λέει ο κ. Χονδρός και υπογραμμίζει ότι ακόμα αντηχούν στα αυτιά οι κανονιοβολισμοί και τα καλάσνικοφ που άκουγαν κατά την παραμονή τους εκεί.

Τραγικές γυναίκες της Σουρ με τις φωτογραφίες των θυμάτων. Εκείνο που ζητούν είναι να τους επιτραπεί να τα θάψουν
 
  Τραγικές γυναίκες της Σουρ με τις φωτογραφίες των θυμάτων. Εκείνο που ζητούν είναι να τους επιτραπεί να τα θάψουν

«Από τον Ιούλιο 2015 μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας απαγόρευσης κυκλοφορίας 238 νεκροί πολίτες. Το μοναδικό τους ?έγκλημα? το γεγονός ότι παραβίασαν την απαγόρευση. Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά κάτω των 18 ετών και γυναίκες!

Ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει δραματικά μόλις ταυτοποιηθούν οι 158 πολίτες που πυρπολήθηκαν από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στα υπόγεια κατοικιών στο Τσίζρε πριν από λίγες βδομάδες. Η θηριωδία των δυνάμεων καταστολής είναι πρωτοφανής, γιατί συνέχιζαν την εκατόμβη παρότι οι Κούρδοι πολίτες παραδόθηκαν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Συναντήσαμε στο Ντιγιαρμπακίρ μανάδες και πατεράδες εφήβων που έχουν σκοτωθεί και οι οποίοι δεν ζητούν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να θάψουν τα παιδιά τους. Το καθεστώς δεν επιτρέπει στους γονείς να περισυλλέξουν τα νεκρά παιδιά τους 12, 15 και 16 χρόνων, τα κορμιά των οποίων είναι για βδομάδες άψυχα στα συντρίμμια των σπιτιών τους».

Η επίσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη νοτιοανατολική Τουρκία πραγματοποιήθηκε από 18 έως 21 Φεβρουαρίου. Στην αποστολή αυτή μετείχαν ο πρόεδρος του κόμματος Die Linke στη Γερμανία, Μπερτ Ρέξινγκερ, μαζί με μια ομάδα στελεχών καθώς και βουλευτές από τη Δανία, τη Φινλανδία και την Καταλονία.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του HDP Σελαχίντ Ντερμιτάς, τοπικές αρχές του Ντιγιαρμπακίρ, βουλευτές, ακτιβιστές κ.ά. Ομως η συγκλονιστική μαρτυρία προήλθε από γονείς οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες των χαμένων παιδιών τους.

Ν. ΒΙΛΟΥΜΣΕΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

Ο Νικολάι Βίλουμσεν, βουλευτής Δανίας (πρώτος από αριστερά), και η Λι Αντερσον, βουλευτής Φινλανδίας (τέταρτη από αριστερά), περιγράφουν στο «Εθνος» όσα διαπίστωσαν υπό τον ήχο των όπλων
 
  Ο Νικολάι Βίλουμσεν, βουλευτής Δανίας (πρώτος από αριστερά), και η Λι Αντερσον, βουλευτής Φινλανδίας (τέταρτη από αριστερά), περιγράφουν στο «Εθνος» όσα διαπίστωσαν υπό τον ήχο των όπλων

Εγκατέλειψαν την πόλη Σουρ 30.000 πολίτες

«Είδαμε την κατάσταση στην περιοχή Σουρ και μιλήσαμε με πολίτες που ζούσαν. Είδαμε μητέρες και μας περιέγραφαν τις δυσκολίες που υπάρχουν για να πάρουν τα νεκρά σώματα των παιδιών τους. Υπήρχαν επίσης πολίτες που είχαν πυροβοληθεί, όπως και ένας δημοσιογράφος που είδαμε», λέει στο «Εθνος» η Λι Αντερσον, βουλευτής του κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας στο φινλανδικό κοινοβούλιο. «Είναι πράγματα που συμβαίνουν εκεί και δεν τα φαντάζεται κανείς, εντελώς διαφορετικά από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Τουρκίας. Στόχος της αποστολής μας είναι να δοθεί προσοχή σε ό,τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ηθελα να βρεθώ εκεί για να δείξω την αλληλεγγύη μου στις δημοκρατικές και κουρδικές δυνάμεις στην Τουρκία που εργάζονται για την ειρήνη. Ομως, αποτελεί και πρόσκληση στην ΕΕ να ασκήσει πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με το PKK και να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος», λέει ο Νικολάι Βίλουμσεν, βουλευτής της Δανίας. «Η κατάσταση στο Ντιγιαρμπακίρ ήταν πολύ άσχημη. Ημέρα και νύχτα ακούγαμε τον ήχο των όπλων και βόμβες στο παλιό τμήμα της πόλης Σουρ. Πάνω απο 30.000 πολίτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Σουρ. Πολίτες έχουν εγκλωβιστεί μέσα στις μάχες και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και τρόφιμα. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ
Να ασκηθούν πιέσεις στην Αγκυρα για να σταματήσει η αιματοχυσία

Στο κοινό ανακοινωθέν τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ευρωπαϊκών Κομμάτων της Αριστεράς τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Το καθεστώς δεν επιτρέπει στους γονείς να περισυλλέξουν τα νεκρά παιδιά τους», λέει ο Γιώργος Χονδρός
 
  «Το καθεστώς δεν επιτρέπει στους γονείς να περισυλλέξουν τα νεκρά παιδιά τους», λέει ο Γιώργος Χονδρός

«Η ΕΕ δεν επιτρέπεται άλλο να κλείνει τα μάτια της στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα εγκλήματα πολέμου και στις επιθέσεις εναντίων των Κούρδων από την τουρκική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα αυτή να εμποδίσει να φτάσουν και άλλοι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Καλούμε την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τις Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους, για ειρήνη στην περιοχή».

Οπως αναφέρουν, η συνέχιση της πολεμικής βίας απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την Ευρώπη και καλούν τα Ηνωμένα Εθνη να ερευνήσουν τις δολοφονίες των αμάχων πολιτών.

«Δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Σουρ. Να δοθούν τα νεκρά παιδιά στους γονείς τους. Θα επιστρέψουμε άμεσα εδώ, περισσότεροι, όσοι χρειάζεται για να αποδώσει η πίεση στο καθεστώς. Ο πόλεμος, τα νεκρά παιδιά στη Σουρ, όπως και τα νεκρά παιδιά στο Αιγαίο, δεν επιτρέπεται να γίνουν κανονικότητα».

Τα περισσότερα θύματα των τουρκικών επιχειρήσεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας είναι παιδιά και γυναίκες
 
  Τα περισσότερα θύματα των τουρκικών επιχειρήσεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας είναι παιδιά και γυναίκες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)