to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:12 | 19.09.2014

Διεθνή

Χτύπημα ΔΝΤ στην Ιταλία: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομια

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέδωσε σήμερα απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι να προωθήσει την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αναζωογονηθεί η δραστηριότητα στην τρίτη τη τάξει οικονομία της ευρωζώνης.



Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση του Ταμείου το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος πριν αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2015. Η προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1,1% το 2015.

«Η ιταλική οικονομία δεν έχει ακόμη βγει από την παρατεταμένη ύφεση και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες με πτωτικούς κινδύνους», ανέφερε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. «Χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιταλίας, να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του χρέους», υποστήριξε ακόμη.

Η Ιταλία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε τα 11 από τα 12 τελευταία τρίμηνα, ενώ το δημόσιο χρέος της συνέχισε να αυξάνεται. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 136,4% φέτος πριν μειωθεί στο 135,4% το 2015.

«Ο πρωθυπουργός Ρέντσι έχει παρουσιάσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων—η πιστή εφαρμογή του είναι τώρα κεφαλαιώδους σημασίας γιαΑ να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ανυψωθεί το παραγωγικό δυναμικό» της Ιταλίας, εκτίμησε το Ταμείο.

Η έκθεση του ΔΝΤ δημοσιεύθηκε τρεις ημέρες αφότου ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προέβλεψε πως το ΑΕΠ της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος και δεν θα αυξηθεί κατά 0,5% όπως προέβλεπε προηγουμένως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)