to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 08.07.2016

Διεθνή

To χρονικό της επίθεσης στο Ντάλας

Τι έγινε στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών;


Μεμονωμένοι ελεύθεροι σκοπευτές έσπειραν τον πανικό χθες βράδυ στο Ντάλας κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς, και τραυματίζοντας άλλους έξι και έναν πολίτη, σε μια κατά τα φαινόμενα συντονισμένη ενέργεια. Ο ένας μεταξύ αυτών συνέχιζε τη νύχτα την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς δηλώνοντας ότι έχει τοποθετήσει βόμβες "παντού" στο κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν σε αυτή τη μεγάλη πόλη του Τέξας (στις νότιες ΗΠΑ), όπως και τόσοι άλλοι τις τελευταίες ημέρες που μετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία κατά των μαύρων, μετά το θάνατο αυτή την εβδομάδα δύο Αφροαμερικανών από πυρά των δυνάμεων της τάξης.

Οι σκοπευτές που άνοιξαν ξαφνικά πυρ, προς το τέλος της διαδήλωσης, είχαν στο στόχαστρό τους ξεκάθαρα αστυνομικούς, και εκτός από τους πέντε που σκοτώθηκαν, άλλοι έξι τραυματίστηκαν καθώς και ένας πολίτης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κατήγγειλε τις "άγριες, υπολογισμένες και ποταπές επιθέσεις", για τις οποίες "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία".

Ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά σήμερα το πρωί από την περιοχή, στην οποία πραγματοποιεί εκτενείς έρευνες η αστυνομία. "Ο χειρότερος εφιάλτης μας συνέβη. Είναι μια οδυνηρή στιγμή για την πόλη του Ντάλας", δήλωσε.

Επιχειρήσεις πυροτεχνουργών είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό εκρηκτικών στο κέντρο της πόλης. "Θα διαρκέσουν αρκετή ώρα", δήλωσε ο Μαξ Τζίρον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τέξας. Πάντως δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο κέντρο της πόλης έπειτα από δύο εξονυχιστικούς ελέγχους, πρόσθεσε.

Τα αμερικανικά μμε μετέδωσαν βίντεο που δείχνει έναν άνδρα τον οποίο παρουσίασαν ως έναν από τους σκοπευτές που κρατούσε ένα τουφέκι.

 

Απόλυτο χάος

Έσπειραν το χάος, ο κόσμος πανικόβλητος απομακρύνθηκε τρέχοντας από το σημείο της διαδήλωσης. "Υπήρχαν μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, όλος ο κόσμος. Ήταν η διαμαρτυρία μιας μικτής κοινότητας. Και υπήρξαν (οι πυροβολισμοί) από το πουθενά. Υπήρχε η εντύπωση ότι έριχναν εναντίον μας. Ήταν το απόλυτο χάος, είναι εντελώς τρελό", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Προς το τέλος της διαδήλωσης, δύο άνδρες "άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών από ένα ψηλό σημείο", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν.

Και ώρες αργότερα, μέσα στη νύχτα --τοπική ώρα-- η αστυνομία συνέχιζε την ανταλλαγή πυρών και τις προσπάθειες να διαπραγματευτεί με μεμονωμένο ελεύθερο σκοπευτή που είχε καταφύγει σε ένα γκαράζ.

Ο άνθρωπος "είπε στους διαπραγματευτές μας ότι το τέλος πλησίαζε και ότι θα σκότωνε και θα τραυμάτιζε και άλλους αστυνομικούς. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν βόμβες παντού μέσα στο γκαράζ και στο κέντρο της πόλης", πρόσθεσε ο Μπράουν.

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, μετά τον εντοπισμό τους από την αστυνομία. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητό τους και είχαν σάκκους από ύφασμα-καμουφλάζ. Λίγο αργότερα συνελήφθη και μια γυναίκα.

Ένας άλλος άνδρας, Αφροαμερικανός, ο οποίος παρουσιάστηκε στην αστυνομία μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας στην οποία διακρινόταν με στολή παραλλαγής και ένα τουφέκι στον ώμο, απελευθερώθηκε αργότερα.

Είναι νόμιμο στο Τέξας κάποιος να κυκλοφορεί φέροντας εμφανώς όπλο, όταν έχει σχετική άδεια.

"Δεν είμαστε δυστυχώς σίγουροι ότι συλλάβαμε όλους τους ύποπτους", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Βίντεο που μαγνητοσκόπησε αυτόπτης μάρτυρας από παρακείμενο ξενοδοχείο και μεταδόθηκε από το CNN δείχνει έναν από τους σκοπευτές εν δράσει. "Αυτός είναι, εκεί, δίπλα στη λευκή στήλη, κοιτάξτε, πυροβολεί προς τα αριστερά, πυροβολεί προς τα δεξιά, ρίχνει στην άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι στοχεύει κάποιον", σχολιάζει ο αυτόπτης μάρτυρας, ο Ισμαήλ Ντεχεσούς.

"Στη συνέχεια, (ο σκοπευτής) γύρισε για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν ήταν πίσω του, αλλά υπήρχε ένας αστυνομικός που πλησίαζε και προσπαθούσε να τον συλλάβει, αλλά αυτό είχε άσχημη εξέλιξη. Ήταν μια εκτέλεση, ειλικρινά. Ενώ (ο αστυνομικός) ήταν ήδη στο έδαφος, ο άνδρας τον πυροβόλησε ακόμη τρεις ή τέσσερις φορές".

Πολλές ομάδες της SWAT, της επίλεκτης μονάδας ταχείας επέμβασης της αστυνομίας, αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά την ανταλλαγή πυρών που άρχισε γύρω από 05.00 σήμερα ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις πάνω από την πόλη, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών.

 

"Σοβαρό πρόβλημα"

Η συγκέντρωση στο Ντάλας ήταν μία από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο δύο μαύρων από αστυνομικά πυρά αυτήν την εβδομάδα, ένας στη Λουιζιάνα (νότια), ο άλλος στη Μινεσότα (βόρεια).

Ο θάνατός τους έχει και πάλι βυθίσει τις ΗΠΑ στο πένθος, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με το φάσμα του ρατσισμού. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε χθες για ένα "σοβαρό πρόβλημα" που ροκανίζει την Αμερική και τόνισε ότι η χώρα είχε βιώσει "πάρα πολλές τραγωδίες", ενώ κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Δεν πρόκειται για "μεμονωμένα περιστατικά". Είναι "συμπτωματικά ευρύτερων προκλήσεων στους κόλπους του δικαστικού μας συστήματος", επέμεινε, κάνοντας λόγο για "φυλετικές ανισότητες" και "έλλειψη εμπιστοσύνης (...) μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και πολλών κοινοτήτων".

Διαδηλώσεις και αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, όπως στο Ντάλας, μετά τον θάνατο του Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα και του Αλτον Στέρλινγκ στη Λουιζιάνα.

Με πλακάτ και μπλουζάκια που έγραφαν συνθήματα όπως "Σταματήστε να εκτελείτε μαύρους" και "Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε μαύρους", εκατοντάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας και καταγωγής, συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από την κατοικία του κυβερνήτη στο Σεν Πολ, την πρωτεύουσα της Μινεσότα.

Από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες περνώντας από το Σικάγο και την Ουάσινγκτον, μεγάλος αριθμός πολιτών μετείχε στις συγκεντρώσεις. Στο Μανχάταν, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ φωνάζοντας συνθήματα όπως "Φτάνει πια" και "Οι ζωές των μαύρων μετράνε", όπως εξάλλου ονομάζεται το κίνημα που καταγγέλλει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)