to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:38 | 14.03.2018

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Ιστορική ευκαιρία για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε την ανάγκη να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και να υπάρξει μια μεγάλη τομή σε αυτόν τον χώρο.


   Η διακοπή του πρωταθλήματος από μόνη της δεν φτάνει, αλλά πρέπει να συνοδευτεί -και θα συνοδευτεί από ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο διεξαγωγής και λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

   «Είναι μία ιστορική ευκαιρία και έχει και η κυβέρνηση τη δική της ευθύνη, δεν μπορεί να τη χάσει αυτή την ευκαιρία, γιατί θα είναι και αυτή υπόλογη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

   «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε, εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει» τόνισε, επισημαίνοντας και την ευθύνη των βουλευτών Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων να καταδικάσουν όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας, καθώς «δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική στάση των κομμάτων ή των βουλευτών ο παραγοντισμός τοπικών καταστάσεων».

   «Εδώ πρέπει να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές, εδώ αγγίζουμε πια μια δομική παθογένεια, η οποία φεύγει από τον χώρο του ποδοσφαίρου και γίνεται παθογένεια όλων των πολιτικών κομμάτων -του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου- και του πολιτικού συστήματος» είπε ο υπουργός.

   «Είναι μία λογική παθογένειας», διευκρίνισε, «όπου κάθε βουλευτής, αντί να κοιτάζει την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, κοιτάζει να μη χαλάσει τη δημόσια εικόνα του, στον μικρόκοσμο, στον οποίο ζει [...] Όμως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και των κομμάτων, είναι βουλευτές των κομμάτων τους, παίρνουν μία πολιτική εντολή στη βάση ενός εθνικού σχεδίου. Δεν παίρνουν μία εντολή εξυπηρέτησης μικροπελατειακών συμφερόντων στην πόλη τους, στο χωριό τους ή στη γειτονιά τους. Με αυτή τη λογική στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι και δεν είναι δυνατόν να χωριστεί η ελληνική Βουλή σε ολυμπιακούς, παναθηναϊκούς, αεκτζήδες και παοκτζήδες κ.λπ. και να μην συζητά τα πραγματικά εθνικά διακυβεύματα και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, που εδράζονται πάνω σε αυτά. Θα στενοχωρηθώ πάρα πολύ αν συνεχιστεί αυτή η στάση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ --και μιλάω για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτοί με αφορούν πρωτίστως ως μέλος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».

   Μέσα από την εμπέδωση των παθογενειών αυτών του πολιτικού συστήματος, όπως εξήγησε, «χαρίστηκαν χρέη κατά καιρούς, περίεργοι επιχειρηματίες περνάνε, τάχαμου επενδύουν, φεσώνουν το ελληνικό δημόσιο, φεσώνουν παίκτες, ανθρώπους, εργαζόμενους και έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος οικονομικός και ιδού τα αποτελέσματα σε όλη αυτή την υπόθεση».

   Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ακολουθήσουν την απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος, ο κ. Βερναρδάκης εξήγησε: «Προφανώς η διακοπή του πρωταθλήματος από μόνη της δεν πρόκειται να δώσει λύση. Η διακοπή του πρωταθλήματος πρέπει να συνοδευτεί και θα συνοδευτεί από ένα πολύ σταθερό πλαίσιο διεξαγωγής και λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο δεν ξεκινά μόνον από τα αυστηρώς ποδοσφαιρικά διαιτητικά και άλλα θέματα, που αφορούν το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, αφορά και μια ολόκληρη λειτουργία πια που άπτεται των λειτουργιών των θεσμών και της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει οπωσδήποτε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, πρέπει να γίνει ένας έλεγχος πολύ σοβαρός στα οικονομικά των ιδιοκτητών, στη λειτουργία τους, πρέπει να συνοδευτεί από μια μεγάλη τομή στη λειτουργία αυτού του χώρου. Αν δεν συμβεί αυτό θα είμαστε δυστυχώς μονίμως σε αυτά τα φαινόμενα».

   «Βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, έτσι όπως προκύπτει από τις οδηγίες και σαφείς γραμμές που έχει δώσει, είναι ότι πρέπει να υπάρχουν πια πολιτικές συγκεκριμένες, πράξεις, δράσεις, έμπρακτες αποδείξεις ότι θα κινηθούμε σε μία λειτουργία κάθαρσης όλου αυτού του οικοδομήματος σε όλες του τις διαστάσεις --και τις αυστηρά ποδοσφαιρικές αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές» διαβεβαίωσε.

   Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η διακοπή του πρωταθλήματος επηρεάζει και συλλόγους που δεν εμπλέκονται στα επεισόδια παρατήρησε πως «αυτά είναι προσχηματικά, γιατί όλο αυτό το κύκλωμα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ομάδες, λειτουργεί και στις μεσαίες ομάδες και στις μικρότερες κατηγορίες, λειτουργεί και στα ερασιτεχνικά σωματεία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)