to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 28.07.2013

Κοινωνία

Χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης: στο έλεος του «στρατηγού άνεμου» Ρόδος, Μεσσαρά και Σέριφος

Την συνεχή υποβάθμιση του μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τον ακρωτηριασμό των δήμων, την έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού από μια κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τις μνημονιακές της δεσμεύσεις υπενθυμίζουν με τραγικό τρόπο οι πυρκαγιές στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη


Δευτέρα 29/7

Σε ύφεση βρίσκεται τις πρώτες πρωινές ώρες η μεγάλη φωτιά στη νότια Ρόδο, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστρέψει πάνω από 30.000 στρέμματα δάσους. Στην Κρήτη σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των αναζωπυρώσεων που σημειώνονται στην περιοχή της Μεσσαράς Ηρακλείου. Εν τω μεταξύ, συνελήφθη από την Πυροσβεστική υπηρεσία 40χρονος στρατιωτικός,  κάτοικος του χωριού Ίστριο, που κατηγορείται ως υπεύθυνος για την πυρκαγιά στη νότια Ρόδο. 

Κυριακή 28/7 

Νεότερα, 20:00: Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Μεσαρά (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν σήμερα, Κυριακή,  δυο δήμοι της Ρόδου, καθώς η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από χθες στο νησί έχει κατακάψει ήδη πάνω από 30.000 στρέμματα δάσους.  Στην περιοχή επιχειρούν έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, πάνω απο 250 άνδρες και περισσότερα απο 30 οχήματα.

Ρόδος

Στην Κρήτη, στην περιοχή της Μεσαρράς, η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Μετά την πρόσκαιρη πτώση της έντασης των ανέμων και τον περιορισμό των εστιών, το απόγευμα της Κυριακής αναζωπυρώθηκαν οι εστίες της πυρκαγιάς,  η οποία είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ύστερα από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες δίνουν νέα μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τα σημαντικότερα μέτωπα της φωτιάς εμφανίσθηκαν και πάλι κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ το απόγευμα οι φλόγες έφθασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. (Πηγή: ΑΠΕ)

Οι φλόγες έφτασαν έξω από το πρατήριο υγρών καυσίμων στο Αντισκάρι

Μεσαρρά

Στη Σέριφο, τέλος, κάτοικοι και επισκέπτες βρέθηκαν να εγκαταλείπουν από θαλάσσης περιοχές που απειλούνταν από τη φωτιά. 

 Σέριφος

«Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στα νησιά του Αιγαίου και Κρήτη σε εξέλιξη. Η χώρα βρίσκεται ξανά παραδομένη σε πύρινα μέτωπα και στο έλεος του στρατηγού ανέμου! Απουσία σχεδίου πρόληψης, μηχανισμού αντιμετώπισης και πολιτικών αποκατάστασης...Η καταστροφή σε ετήσιο σίριαλ!   Αντί πολιτικών αποτροπής και αποκατάστασης, στη Βουλή συζητιέται άρον - άρον η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων», τονίζει σε ανακοίνωσή του σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πατήστε πάνω στα λινκ για περισσότερες πληροφορίες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)