to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 22.01.2014

Κοινωνία

Χωρίς αναφορά σε ΕΔΕ: Διαψεύδει το Λιμενικό ότι ρυμουλκούσε το μοιραίο σκάφος προς τις τουρκικές ακτές

Σειρά διευκρινίσεων κάνει με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, αρνούμενο, και φέροντας ως απόδειξη το στίγμα βύθισης του σκάφους, ότι το περιπολικό του ρυμουλκούσε προς τα τουρκικά παράλια το σκάφος με τους 28 μετανάστες στην περιοχή του Φαρμακονησίου. Ως απόδειξη της «υπερπροσπάθειας που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους» αναφέρει ότι αυτή «είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του».


Ωστόσο, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δεν κάνει καμιά ευθεία αναφορά στο αν θα διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό, αναφέροντας μόνο πως «όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις».

Επιπλέον, δεν απαντά στις εύλογες απορίες για το πώς το ρυμουλκούμενο σκάφος έφτασε να βουλιάξει (δεν επαναλαμβάνει καν τις αρχικές πληροφορίες από λιμενικές πηγές πως για τη βύθιση ευθύνεται η πτώση 2 ανθρώπων στη θάλασσα).

Ολόκληρη η ανακοίνωση του αρχηγείου του Λ.Σ (τα έντονα γράμματα και οι υπογραμμίσεις δικές του).:

Διευκρινίσεις επί ανακοινώσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με αφορμή το συμβάν στο Φαρμακονήσι

Αναφορικά με δημοσιεύματα στα οποία αναπαράγεται ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σχετικά με το πρόσφατο συμβάν στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζει τα εξής: 

1. Σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αντίθετα, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι.  Αυτό επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς νήσο Φαρμακονήσι. 

2. Η διαδικασία της ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, δηλαδή το νησί Φαρμακονησίου, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους λαμβάνοντας υπ’όψη τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ έντασης 5 BF γρήγορα επιδεινούμενοι 6 BF) με ισχυρή αποθαλασσία (ύψος κύματος 1,5 – 2 μ.). 

3. Σημειώνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των επιβαινόντων αλλοδαπών, καθ’όλη τη διάρκεια του συμβάντος, είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Ανεξαρτήτως αυτού, το πλήρωμα του ΠΛΣ παράλληλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατάσβεσης της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, περισυλλέγοντας (16) δεκαέξι εξ αυτών από την θάλασσα, τους οποίους και αποβίβασε ασφαλώς στην ξηρά. 

4. Ακολούθως και με μέριμνα Λ.Σ –ΕΛ.ΑΚΤ. άλλο πλωτό σκάφος (Ναυαγοσωστικό) διατέθηκε και μετέφερε τους διασωθέντες στην ν. Λέρο για τη πρώτη υποδοχή και περίθαλψή τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές.

5. Όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις.

6. Τέλος, επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εκτελώντας τις πάγιες εντολές της πολιτικής ηγεσίας, έχει ως ύψιστη αποστολή την άγρυπνη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επιβολή του νόμου στους χώρους ευθύνης του και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής, μέσω της διάσωσης κινδυνευόντων ανθρώπων στη θάλασσα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)