to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 03.02.2014

Πολιτική

Χοντρό «μαγείρεμα»: Οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους!

Την κατάργηση της δυνατότητας των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές θα εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει εντός της εβδομάδας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής».


Η πρόθεση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο, και όχι τον πρώτο, γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών - ενάντια και στις προβλέψεις του ίδιου του σχεδίου «Καλλικράτης», συμπληρώνεται τώρα από την πρόθεση κατάργησης της δυνατότητας των ετεροδημοτών να ψηφίσουν στους τόπους διαμονής τους για τις ευρωεκλογές.

Η καταφανής στόχευση της μεθόδευσης αυτής είναι να μειωθεί δραστικά η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και η βαρύτητα του μηνύματος καταδίκης της μνημονιακής πολιτικής που θα προκύψει από αυτές: για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ψηφοφόροι από την περιφέρεια θα πρέπει να μετακινηθούν δύο φορές προς τον τόπο καταγωγής τους, με τον κόπο και τα έξοδα εκατοντάδων ευρώ που αυτό συνεπάγεται. 

Ακούστε σχετικά και τι δήλωσε ο Ν. Βούτσης σήμερα, Δευτέρα, στο Κόκκινο 105,5: "Θα υπάρξει μεγάλη ήττα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές και προσπαθούν όπως όπως να τη συγκρατήσουν"

Παραθέτουμε ολόκληρο, χωρίς άλλο σχόλιο, το σχετικό δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής 2/2 (συντάκτης: Νίκος Β. Τσίτσας):

Την κατάργηση της δυνατότητας των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές θα εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει εντός της εβδομάδας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής».

 

Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη δυνατότητα επιλογής για τους ετεροδημότες να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα, που ισχύει για τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών την πρώτη Κυριακή οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στους δήμους που είναι εγγεγραμμένοι, οπότε οι ψηφοφόροι που είναι ετεροδημότες θα πρέπει να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σε όσους δήμους θα κριθεί η εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχών τη δεύτερη Κυριακή τότε θα υπάρχει το «παράδοξο» να μπορούν οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για ευρωεκλογές και παράλληλα να πρέπει να μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικές αρχές. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθηνών που έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Καλαμάτα, με το ισχύον καθεστώς, τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα στηθούν οι κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές σε ειδικά τμήματα ετεροδημοτών στην Αθήνα και παράλληλα θα έπρεπε να μετακινηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ψηφίσει τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη της επιλογής του. Μεταξύ των δύο επιλογών εκτιμάται ότι οι εκλογείς θα προτιμήσουν τις κάλπες των ευρωεκλογών και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει τη συγκεκριμένη διάταξη με την αιτιολογία ότι προσαρμόζει την εκλογική διαδικασία στις ανάγκες που δημιουργεί η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ

Στην κατάργηση των ειδικών τμημάτων ετεροδημοτών φέρεται να έχει συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Εντός του ΠΑΣΟΚ όμως υπάρχουν και απόψεις που προέρχονται κυρίως από στελέχη της αυτοδιοίκησης που προτείνουν να παραμείνει η δυνατότητα επιλογής των ετεροδημοτών ψηφοφόρων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή. Αυτοδιοικητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα μειωθεί αισθητά η συμμετοχή των ετεροδημοτών και ότι η κατάργηση των ειδικών τμημάτων για τους ετεροδημότες θα επιφέρει ούτως ή άλλως μείωση του ποσοστού συμμετοχής και στις δημοτικές εκλογές.

Με αυτό το δεδομένο η διάταξη αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς εκτιμούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για να συμμετέχουν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές αφού λόγω της οικονομικής κρίσης ένα τμήμα των εκλογέων αδυνατεί να μετακινηθεί για δύο Κυριακές στον τόπο καταγωγής του για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσουν τη νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, όπως η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, καταλογίζοντας πρόθεση για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, όπου εκτιμούν ότι θα εκφραστεί η αντίδραση των πολιτών για τις μνημονιακές πολιτικές φέρνοντας στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπεύθυνος αυτοδιοίκησης από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης είχε αναφέρει για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών ότι «με αυτήν την επιλογή, ο αρμόδιος υπουργός υπονομεύει ευθέως και το απαιτούμενο κλίμα ελάχιστης έστω εμπιστοσύνης, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η διακομματική επιτροπή που μόλις συστάθηκε για τις αλλαγές στον Καλλικράτη».

Χαρακτήρισε παράνομες και αντιδημοκρατικές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάννη Μιχελάκη λέγοντας ότι με την τακτική του μόνο δύο πράγματα καταφέρνει: «Αφενός μεν να καθίσταται αφερέγγυος, αφού προβαίνει διαρκώς σε αδιανόητες εξαγγελίες, τις οποίες αδυνατεί να υποστηρίξει και να υλοποιήσει. Αφετέρου δε -και αυτό φωνάζει από μακριά- προδίδει τον πανικό της κυβέρνησής του και την προσπάθειά της να διαχειριστεί με κάθε τρόπο τη διαφαινόμενη καταδίκη της στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές κάλπες».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αντιδράσει έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα ειδικά τμήματα των ετεροδημοτών στους τόπους διαμονής τους κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εναντίον της διάταξης για την κατάργηση των ειδικών τμημάτων των ετεροδημοτών για τις ευρωεκλογές αναμένεται να τοποθετηθούν και οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα.

Πάει για ρεκόρ όλων των εποχών η αποχή

Την αύξηση της αποχής από τις διαδικασίες των ευρωεκλογών και της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση του δικαιώματος των ετεροδημοτών να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, που θα είναι μεγαλύτερη από άλλες χρονιές λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών στελεχών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)