to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:58 | 02.10.2014

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, με αιτήματα για εκλογική αυτονομία (φωτ. - βίντεο)

Ούτε η καταρρακτώδης βροχή της προηγούμενης νύχτας ούτε ο εορτασμός της εθνικής επετείου σε ολόκληρη τη Λαϊκή Κίνα εμπόδισαν τους διαδηλωτές να κατακλύσουν για πέμπτη κατά σειρά ημέρα το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή τους με το Πεκίνο γύρω από τον τρόπο ανάδειξης του νέου κυβερνήτη τους, το 2017. Με καταλήψεις κτηρίων εάν δεν παραιτηθεί ο κυβερνήτης απειλούν οι φοιτητές. Να διαλυθούν το συντομότερο δυνατό καλεί τους διαδηλωτές η κυβέρνηση.


Σχετικό hashtag στο Twitter:  #UmbrellaRevolution - σημειώστε τη διαφορά ώρας με το Χονκ Κονγκ (5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα)

Νεότερη ενημέρωση:

Πέμπτη 2/10

Ούτε η καταρρακτώδης βροχή της προηγούμενης νύχτας ούτε ο εορτασμός της εθνικής επετείου σε ολόκληρη τη Λαϊκή Κίνα εμπόδισαν τους διαδηλωτές να κατακλύσουν για πέμπτη κατά σειρά ημέρα το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή τους με το Πεκίνο γύρω από τον τρόπο ανάδειξης του νέου κυβερνήτη τους, το 2017.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν ευρέως, και ήθελαν τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύουν βίαια τους διαδηλωτές του κινήματος Occupy Central πριν από τον εορτασμό της χθεσινής επετείου, αποδείχθηκαν αβάσιμες. Επωφελούμενοι της χθεσινής αργίας, χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων πολλοί οικογενειάρχες με τα παιδιά τους, κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης όπου συνεχίζονταν οι ειρηνικές διαδηλώσεις, με την αστυνομία σε διακριτική απόσταση. Ομαλά διεξήχθη εξάλλου και ο επίσημος εορτασμός της 1ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νίκης των κομμουνιστών στον κινεζικό εμφύλιο, το 1949, αν και ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ -κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παραίτησή του- έγινε δέκτης έντονων αποδοκιμασιών.

Την ίδια ώρα, να διαλυθούν ειρηνικά το συντομότερο δυνατό καλεί τους διαδηλωτές η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πέντε ημέρες μετά την μαζικοποίηση των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην κινεζική πόλη - κράτος.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους διαδηλωτές για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν την απειλή τους να περικυκλώσουν ή και να καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια, εάν δεν παραιτηθεί ο κυβερνήτης Λέουνγκ Τσουν Γινγκ.

 Η «επανάσταση της ομπρέλας»

Τετάρτη 1/10

19:20 Οι φιλοδημοκρατικοί φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ τόνισαν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν παραιτηθεί ο κυβερνήτης της πόλης - κράτους, Λέουνγκ Τσουν Γινγκ, προχωρώντας ακόμη και σε καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων.

Ο εκ των ηγετικών στελεχών του φοιτητικού κινήματος Λέστερ Σουμ σημείωσε ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα εάν ο κ. Λέουνγκ δεν παραιτηθεί μέχρι την Πέμπτη.

*******

Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, «τιμώντας» την κινεζική εθνική εορτή με πανό που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο.

Aποψη της διαδήλωσης όπως την κατέγραψε κάμερα σε μη-επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

 
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο....
 

Ωστόσο, οι χιλιάδες διαδηλωτές δεν φαίνονται μέχρι την Κίνα, όπου οι φωτογραφίες δεν φτάνουν χάρη τόσο στο «Σινικό Τείχος του Ίντερνετ» όσο και στον έλεγχο των παραδοσιακών ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, οι εφημερίδες στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ μεταδίδουν εντυπωσιακές εικόνες που έχουν τραβήξει ακόμη και με μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη.  Η αντίστιξη δείχνει και στο τοπίο των ΜΜΕ το περίφημο «μία χώρα, δύο συστήματα»: Το Χονγκ Κονγκ είναι κινεζική επικράτεια από την παράδοσή του στην Κίνα το 1997, αλλά διατηρεί το δικό του σύστημα.  Το Σαββατοκύριακο, η Κίνα είχε ρίξει «μαύρο» στο Instagram, μέσω του οποίου μπορούσαν να διαδοθούν εικόνες από τις διαδηλώσεις. Χάρη στον ήδη υπάρχοντα έλεγχο σε Facebook και Twitter, το πεδίο των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον «καθαρό» από τις διαδηλώσεις.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές συζητήσεις, οι συνομιλίες φιλτράρονται για λέξεις όπως «δακρυγόνα».  Αντιθέτως, στο Twitter εκτός Κίνας, με το hashtag #UmbrellaRevolution οι εικόνες κυκλοφορούν ελεύθερα, στο οποίο τα πλήθη με τις ομπρέλες εναλλάσσονται με την πλημμύρα κόσμου poy έχει καταλάβει κεντρικούς δρόμους με καθιστικές διαμαρτυρίες, όπως αναφέρει το in.gr.

Στους δρόμους δεν υπάρχουν σημάδια έντασης, καθώς η αστυνομία έχει αποσυρθεί, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας κάλεσε ξανά τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν και να δεχθούν το πλαίσιο που έθεσε η κινεζική κυβέρνηση για την εκλογική ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας.

Student protesters shout slogans outside the Golden Bauhinia Square, venue of the official flag-raising ceremony for celebrations of China's National Day, in Hong Kong October 1, 2014. REUTERS-Tyrone Siu

Ο όγκος των διαδηλωτών δεν είχε υποχωρήσει την Τετάρτη στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Οι διαμαρτυρίες, κατά κύριο λόγο με τη μορφή καθιστικών συγκεντρώσεων, επεκτάθηκαν ακόμη και σε εμπορικά κέντρα που την ημέρα της εθνικής γιορτής θα ήταν συνήθως γεμάτα με κόσμο που συνήθως έρχεται από την ηπειρωτική Κίνα.  Ο φόβος πως η αστυνομία θα έβγαινε στους δρόμους για να απομακρύνει τους διαδηλωτές την Τετάρτη διαψεύστηκε. Ούτε η βροχή κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν απομάκρυνε τον κόσμο (η ομπρέλα, εκτός από σύμβολο των διαδηλώσεων στην πόλη, κρατά την πρακτική της σημασία).

A protester (C) raises his umbrellas in front of tear gas which was fired by riot police to disperse protesters blocking the main street to the financial Central district outside the government headquarters in Hong Kong, September 28, 2014.(Reuters / Tyrone Siu)

Οι εορτασμοί για την Εθνική Ημέρα προχώρησαν κανονικά, αν και «κουτσουρεμένοι» -τα συνηθισμένα πυροτεχνήματα ακυρώθηκαν δεδομένης της κατάστασης στους δρόμους.  Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, ο ελάχιστα δημοφιλής Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ που θεωρείται υπερβολικά φιλικός απέναντι στο Πεκίνο, κάλεσε στην ομιλία του για άλλη μία τους πολίτες της περιφέρειας να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν το πλαίσιο που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση, έχοντας την προηγούμενη ημέρα διαμηνύσει πως η Κίνα δεν πρόκειται να ανακαλέσει την απόφασή της. «Ελπίζουμε ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση με ειρηνικό, νόμιμο, ορθολογικό και πραγματιστικό τρόπο... για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στη θεσμική μας ανάπτυξη» είπε ο Λιουνγκ, την ώρα που διαδηλωτές φώναζαν «θέλουμε πραγματική δημοκρατία».

Policemen stand next to metal fences as protesters gather around the Golden Baihinia Square during an official flag raising ceremony to commemorate the Chinese National Day in Hong Kong, October 1, 2014.  REUTERS-Carlos Barria

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.  Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Πληροφορίες - φωτογραφίες: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)