to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:01 | 05.11.2013

πηγή: tvxs

Διεθνή

Χιλιάδες «Γκάι Φωκς» σε όλο τον πλανήτη (βίντεο)

Διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο φορώντας μάσκες του Γκάι Φωκς κατεβαίνουν την Τρίτη 5 Νομεβρίου στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα και ταυτόχρονα να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο κίνημα των χακτιβιστών «Anonymous».


«Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται τις κυβερνήσεις τους. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φοβούνται τους πολίτες». «Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τον λαό», είναι η φράση του «V» από την ταινία «V for Vendetta» -βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Alan Moore- που κυριαρχεί σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η παγκόσμια δράση της 5ης Νοεμβρίου συμπίπτει με την επέτειο της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας» που γιορτάζεται στη Βρετανία. Πρόκειται για την αποτυχημένη προσπάθεια του Γκάι Φωκς να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου του 1605 και να οργανώσει τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α' και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. 

 

Διαδηλώσεις έχουν ήδη γίνει στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί, με καλέσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε πάνω από 400 πόλεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική (Νιγηρία, Μεξικό, Ολλανδία, Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Καναδά, Σερβία, Ελβετία, Πολωνία, Βραζιλία κ.α.)

Στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου τις τελευταίες ημέρες καθημερινά συγκεντρώνονται πολίτες, υποστηρικτές των Anonymous, με τις μάσκες του Γκάι Φωκς. «Οι Anonymous έχουν αλλάξει τους κανόνες», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στη σελίδα για την συγκέντρωση «London’s OpVendetta». Μαζική διαδήλωση αναμένεται και στην Ουάσινγκτον. «Να υπενθυμίσουμε στον κόσμο αυτό που έχει ξεχάσει, πως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ελευθερία είναι κάτι παραπάνω από λέξεις», αναφέρεται στο κάλεσμα για τη «Πορεία Χιλιάδων Μασκών».

Οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους με ένα πλήθος αιτημάτων, από τα εγκλήματα και τη διαφθορά των τοπικών κυβερνήσεων, μέχρι τις μαζικές παρακολουθήσεις επικοινωνιών από την NSA και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα της Monsanto και άλλων εταιρειών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)