to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 24.02.2013

left.gr

Κοινωνία

Χαλκιδική: Διαδήλωση ενάντια στον εκφοβισμό και την καταστροφή (βίντεο και φωτογραφίες)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποιούν σήμερα στις 11.00 το πρωί στη Μεγάλη Παναγιά κάτοικοι και φορείς με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο έπειτα από την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας αλλά και τις προσαγωγές κατοίκων.


Και για να μην ξεχνιόμαστε:

Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ενάντια στις εξορύξεις χρυσού


Βρέθηκε ο ηθικός αυτουργός για την "επίθεση" στις Σκουριές! Venceremos, Antonis!


Δείτε κι αυτό: 

"Το Βήμα": "Ανακάλυψαν" την πορεία χιλιάδων στη Χαλκιδική δεν είχαν όμως φωτογραφίες...


3:20 Ακούστε ομιλίες από τη συγκέντρωση. Ο παπα-Χριστόδουλος καταγγέλλει τις έκνομες ενέργειες της Ελ. Χρυσός.



Από bambuser.com



15:08 Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επιστρέφει Ιερισσό. Οι Μεγαλοπαναγιώτες και άλλοι πηγαίνουν στη Μ. Παναγία για τη συνέντευξη τύπου (από ‏@potmos)


14:56 "Ο εισαγγελέας πήγε σπίτι μου και τρόμαξε τα παιδιά μου. Δυο παιδιά 12 χρονών" είπε γυναίκα που συνελήφθη χτες στις Σκουριές (από @northaura).


14:50 Ελεύθεροι οι προσαχθέντες από λεωφορείο που πήγαινε προς τη Μ. Παναγιά. 


14:47 Η αστυνομία καταγράφει πινακίδες όσων πάνε στη πορεία στις Σκουριές, όπως μετέδωσε το MEGA!


14:35 Πανό που τα λέει όλα!



Από @dafnisf



14:34 Βίντεο - Τα συνθήματα των συγκεντρωμένων στις Σκουριές 


Πηγή:thesstoday.gr


14:15 Ο Αντώνης Σαμαράς είπε: Πάρ' τα όλα!


Από 



14:04 Αυτή τη στιγμή στο μικρόφωνο ο Λάζ. Τόσκας, που κατηγορήθηκε για ηθικός αυτουργός στον εμπρησμό! Αποδοκιμασίες στο άκουσμα Δένδιας-Σαμαράς-Πάχτας (από @dafnisf)


13:51 Συνεχίζει ο παπα-Χριστόδουλος καταγγέλλοντας τις έκνομες ενέργειες της Ελ Χρυσός και των "κουκουλοφόρων" της.



Από   



13:41 Κάτοικοι, συλλογικότητες στο μικρόφωνο που έχει στηθεί στην Μ. Παναγιά. Στο βήμα ο Παπάς του χωριού (από alterthess).



13:35 Η πορεία δεν έχει συναντήσει πουθενά αστυνομία ακόμα.



Από 




13:33 Σαφές διακομματικό μήνυμα των κατοίκων... (από @ypopto_mousi)


Σαφές κ διακομματικό #rbnews #skouries



13:24 Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευ. Λαμπάκης, που βρίσκεται στησυγκέντρωση τόνισε πως "ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία είναι κοινός" και προσέθεσε πως "όσοι αυτοδιοικητικοί αντιτάσσονται στα συμφέροντα του λαού δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία που τους εξέλεξε και πρέπει να παραιτηθούν". Σχετικά με τις δηλώσεις Σαμαρά για περιθώριο 10 ημερών τόνισε: "Ακόμη και αν οι δικαστικές αποφάσεις είναι εναντίον των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης κάτοικοι και αυτοδιοίκηση θα βάλουμε μπροστά στις μπουλντόζες τα σώματά μας" (από alterthess )



13:22 Ένα μέρος των συγκεντρωμένων στη Μεγάλη Παναγιά.



Από 



13:16 Στη συγκέντρωση στη Μεγ. Παναγιά συμμετέχουν ο δήμαρχος Αλεξανδρουπολης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης και Κατ. Ιγγλέση.



13:12 Κόσμος συνεχίζει να καταφτάνει από τα γύρω χωριά. 


(από  )



13:04 Με χειροκροτήματα υποδέχονται τους αλληλέγγυους στη Μεγάλη Παναγία (από @dafnisf).



12:48 Κατεβαίνουν απ' τα αυτοκίνητα και συνεχίζουν περπατώντας. Ο δρόμος γεμίζει κόσμο.



Από   



12:37 Πριν από λίγο ανακοίνωσαν στα μεγάφωνα ότι μετά από έλεγχο σε κομβόι αυτοκινήτων και ενός λεωφορείου από το συντονιστικό Θεσσαλονίκης που κατευθύνονταν προς το συλλαλητήριο, η αστυνομία προέβη σε 2 προσαγωγές ατόμων που επέβαιναν στο ένα αυτοκίνητο. Επίσης, αναφέρθηκε ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος και στο λεωφορείο (από Seleo.gr).



12:33 Η αυτοκινητοπομπή... και το μπλόκο της αστυνομίας.

 Φωτογραφίες από 






12:30 Βίντεο - Μιλάει ο κατηγορούμενος ηθικός αυτουργός για Σκουριές




12:23 Δύο προσαγωγές τώρα έπειτα από μπλόκο σε λεωφορείο του συντονιστικού από τη Θεσσαλονίκη. Οι προσαγωγές έγιναν στην είσοδο της Μεγ. Παναγιάς.



12:17 Κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνεται στην Μ. Παναγιά. Ο κυρίως όγκος θα φτάσει σύντομα από Ιερισσό.



Από 




12:13 «Τι δεν καταλαβαίνεις;»


Από    



11:58 Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν κάτοικοι από τα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής όπως την Αμουλιανή, τον Αγ Νικολαο, τα Νεα Ρόδα, την Ορμύλια, την Ολυμπιάδα (πληροφορίες από alterthess)



Φωτογραφία από 



11:54 Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση (seleo.gr)



11:44 Ο κόσμος ξεκινάει απο Ιερισσό με πραγματικά μεγάλη αυτοκινητοπομπή πρός Μεγάλη Παναγιά (από @ypopto_mousi).



Φωτογραφία από 



11:36 Μόλις έφθασε το δεύτερο πούλμαν από Θεσσαλονίκη. Άλλα δύο πέρασαν τον έλεγχο και σε λίγο θα ξεκινήσει η πορεία για Μεγάλη Παναγιά.



11:34 Η προσυγκέντρωση πυκνώνει συνεχώς.




11:26 Φωτογραφίες από τα μπλόκα της αστυνομίας (από seleo.gr)




11:24 'Ενα ακόμα σύνθημα: «Εξόρυξη δε γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες»



11:21 Η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο τα λεωφορεία αλληλεγγύης από Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Το πρώτο "πέρασε" και μόλις έφθασε Ιερισσό (από @dafnisf).



11:19 Μεγάλο το πλήθος στην Ιερισσό.


Φωτογραφία από   


11:15 Μήνυμα κατοίκου Ιερισσού προς Δένδια.




11:06 Βίντεο από την προσυγκέντρωση (enikos.gr)



11:03 Η αστυνομία σταματά λεωφορεία και αυτοκίνητα για έλεγχο στη διασταύρωση για το Στρατώνι.


10:59 Ακούγονται ήδη συνθήματα: Με ΜΑΤ, βία και καταστολή, χρυσάφι δε θα βγάλετε απ' τη Χαλκιδική!


10:54 Φωτογραφία (από ) από την προσυγκέντρωση στην Ιερισσό.



10:05 Σύμφωνα με πληροφορίες, κλούβες της αστυνομίας και περιπολικά έχουν σταθμεύσει λίγα μέτρα πριν από τη διασταύρωση για τη Μεγάλη Παναγιά.


8:47 Το πούλμαν της επιτροπής Αλληλεγγύης από την Αθήνα έφτασε στην Ιερισσό. Θα ακολουθήσει προσυγκέντρωση και πορεία προς τη Μεγάλη Παναγιά.


_________________________________________


Με αφορμή την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» την Κυριακή 17/2, «βρίσκεται σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης, ένα ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή», αναφέρει σε ανακοίνωση-κάλεσμα στη διαδήλωση της Κυριακής 24/2 το Συντονιστικό Φορεων Σταγείρου-Ακάνθου. 


Στην  ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρου-Ακάνθου αναφέρεται στην  «εξαφάνιση» 2 πολιτών της Ιερισσού από την αστυνομία: επί πέντε ώρες κρατούνταν σε άγνωστο σημείο, αντιμετωπίζοντας εκφοβισμούς και ψυχολογική βία, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής αρνούνταν να απαντήσει σε δικηγόρους, συγγενείς και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Κατερίνα Ιγγλέση, πού βρίσκονται οι δύο προσαχθέντες.


Κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής έχουν εδώ και μέρες καταγγείλει την απόπειρα τρομοκράτησης  των κατοίκων της Ιερισσού με το χωριό να βρίσκεται υπό καθεστώς αστυνομοκρατίας και οι πολίτες καλούνται να δώσουν γενετικό υλικό (!) υπό την (έωλη) απειλή της απόδοσης κατηγοριών για απείθεια! 


Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» εκτυλίχθηκε προσπάθεια να στοχοποιηθεί συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του για ...ηθική αυτουργία στην επίθεση, με απόδοση κατηγοριών για «ηθική αυτουργία» σε μέλος του, με βάση τις πανομοιότυπες καταθέσεις τριών υπαλλήλων της εταιρείας σεκιούριτι που είχε αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός. Από το χορό δεν έλειψε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, και γνωστός για την υφυπουργική θητεία του, Χρ. Πάχτας.


ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/2



Σύλλογοι και φορείς καλούν σε πορεία στη Μ. Παναγία, την Κυριακή 24/2 ενώ θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου την ίδια μέρα, σε μια απόπειρα να σπάσουν το επικοινωνιακό μπλακ-άουτ όσον αφορά τις θέσεις τους - ενώ βεβαίως οι θέσεις της «Ελληνικός Χρυσός» προβάλλονται κατά κόρον, όπως βέβαια και η άρον-άρον επίσκεψη του υπ.Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια στη Χαλκιδική την επομένη της επίθεσης στο εργοτάξιο...


Στη συγκέντρωση καλεί και το Τμ. Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που με σημερινή του ανακοίνωση τονίζει ότι η επιχειρούμενη εγκατάσταση μεταλλείων στις Σκουριές είναι ένα οικολογικό και οικονομικό έγκλημα.


ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ



 Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής αναφέρει:

Μετά τα γεγονότα στις εγκαταστάσεις της "Ελλ. Χρυσός" και την επίσκεψη του υπ. Δένδια, γινόμαστε μάρτυρες σε ένα κρεσέντο κρατικής βίας και καταστολής απέναντι στους πολίτες της ΒΑ Χαλκιδικής.

Οι πρακτικές της αστυνομίας με τις διαταγές του Δένδια, έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας και συνταγματικότητας: συνεχείς περιπολίες εκφοβισμού, αποκλεισμοί δρόμων, έλεγχος πολιτών, απαγωγές και προσαγωγές στην ασφάλεια, λήψη γεννετικού υλικού με την βία. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαλκιδικής και η προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλέγγυας δράσης τοπικών στελεχών μας.

Οι πρακτικές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες για εντοπισμό των δραστών στην επίθεση του Σαββάτου. Έχουν σαν στόχο, την τρομοκρατία της τοπικής κοινωνίας και πολύ περισσότερο τον στραγγαλισμό του κινήματος που εναντιώνεται στην επιβλαβή μεταλλευτική δραστηριότητα. Δεν ηρεμούν την κατάσταση, αντίθετα την οξύνουν και εξαγριώνουν του πολίτες, δυναμιτίζοντας περισσότερο τα πράγματα.

Καλούμε άμεσα να σταματήσει η πρακτική αυτή από την αστυνομία, την εταιρία και τους παρατρεχάμενους της. Η ΕΛΑΣ να ερευνήσει σε βάθος όλα τα ενδεχόμενα για το ποιοί ήταν οι δράστες της επίθεσης, αφού σημαντικά ερωτηματικά που προκύπτουν, οδηγούν και στο ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.

Καλούμε και τους πολίτες σε ανυποχώρητο αλλά ειρηνικό αγώνα ώστε να διασφαλίσουν το μέλλον του κινήματός τους».

 


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ


Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (της Αττικής) αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και θα προσπαθήσει να ναυλώσει λεωφορείο  για τη Χαλκιδική, που θα αναχωρήσει από την Αθήνα, το βράδυ του Σαββάτου και θα επιστρέψει από τη Χαλκιδική, το απόγευμα της
Κυριακής, μετά το συλλαλητήριο. Γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά το κόστος του εισιτηρίου, και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δηλώσεων συμμετοχής. 
Το απώτερο όριο για τις δηλώσεις συμμετοχής είναι το μεσημέρι της Παρασκευής 22/2. Ανοίγουμε, λοιπόν, λίστα δηλώσεων συμμετοχής, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και θα υπάρξει ενημέρωση για το αν θα πραγματοποιηθεί η μετακίνηση, καθώς και η ακριβής ώρα και το σημείο αναχώρησης.  Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected], δίνοντας όνομα, e-mail και τηλέφωνο (για το ενδεχόμενο έκτακτων ειδοποιήσεων).
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τηλέφωνο 6942984299.


Λεωφορείο θα υπάρξει και από Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε σχετικά:

Σκουριές: Καθ' υπόδειξη δίωξη ανθρώπων επειδή «συμμετείχαν σε διαδηλώσεις» κατά των μεταλλείων!


8/2: Ο Χρ. Πάχτας στοχοποιεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα «επεισόδια» στις Σκουριές


17/2: Χτυπούν οι καμπάνες στην Ιερισσό- Πληροφορίες για νέες προσαγωγές κατοίκων

Χαλκιδική: Το ελληνικό Ελντοράντο




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)