to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 17.04.2013

Κοινωνία

H ελληνική Δικαιοσύνη να μην επιτρέψει την έκδοση Κούρδων και Τούρκων πολιτικών προσφύγων

Aνακοίνωση της Κίνησης υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συνεχείς διώξεις Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων. Έρευνες στα σπίτια τους, προσαγωγές κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών, συλλήψεις... συνθέτουν πλέον την πολιτική στάση της Ελλάδας σε σχέση με τους Τούρκους και Κούρδους αριστερούς αγωνιστές, οι οποίοι ακριβώς γι' αυτά τα πολιτικά φρονήματά τους διώκονται στην Τουρκία εδώ και χρόνια. Το “άσυλο του πολιτικού πρόσφυγα” (ακόμα και για εκείνους που ζουν πάνω από 10 χρόνια στη χώρα μας) που κάποιοι έχουν λάβει από την Ελλάδα φαίνεται να μην είναι αρκετό για να τους επιτρέψει να ζήσουν ελεύθεροι έστω και μακριά από την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για ανθρώπους των οποίων τα ιδανικά τους οδήγησαν στα κελιά του αντιδημοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας, όπου κρατούνται χιλιάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής, Τούρκοι συνδικαλιστές, διανοούμενοι, εργάτες, φοιτητές, ακόμα και δικηγόροι που “τόλμησαν” να αναλάβουν την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Σε αυτά τα κελιά έχουν βασανιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες.

Πλέον το τουρκικό καθεστώς ζητά την απέλαση όσων έχουν άσυλο ή αιτούνται ασύλου, προκειμένου να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους ακόμα και στο εξωτερικό. Όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό -παρά την αρχή εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με την οποία οι χώρες στις οποίες καταφεύγουν για προστασία οι πρόσφυγες απαγορεύεται να αποκαλύπτουν οποιαδήποτε πληροφορία για τα στοιχεία τους- η Ελλάδα φαίνεται να συνεργάζεται με την Τουρκία με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται διεθνή εντάλματα της Interpol για τη σύλληψη και απέλαση των προσφύγων στην Τουρκία.Τέτοια είναι και η περίπτωση των Ζ. Γκουρμπούζ και Μπ. Κομέρτ, των οποίων η υπόθεση εκδικάστηκε πρόσφατα στο Δικαστήριο Πατρών. Το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα, και με θετική πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών, έκριναν ότι δεν πρέπει να απελαθούν στη Τουρκία και διέταξαν την άρση της κράτησης του πρώτου και των περιοριστικών μέτρων του δεύτερου. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετική η απόφαση όταν το κατηγορητήριο είναι διάτρητο και οι ίδιοι είναι πιστοποιημένα θύματα βασανιστηρίων.

Την ακριβώς επόμενη μέρα, ωστόσο, ο “ευσυνείδητος” Εισαγγελέας Εφετών Πατρών (σε πλήρη αντίθεση με την επισήμανση της Εισαγγελέως Εφετών σχετικά με το διάτρητο του κατηγορητηρίου!) άσκησε έφεση, δίνοντας μάλιστα εντολή να συνεχιστεί η κράτηση του Γκουρμπούζ, παρά την απόφαση του Συμβουλίου!

Ενώ συνεχίζεται οι προσαγωγές και συλλήψεις αγωνιστών, οι οποίοι τυγχάνουν μάλιστα απαξιωτικής μεταχείρισης από την ΕΛ.ΑΣ., η δίκη των Γκουρμπούζ και Κομέρτ θα διεξαχθεί στον Άρειο Πάγο αυτή τη φορά την Παρασκευή 19/4/2013 και ώρα 09.30.

Από την απόφαση του δικαστηρίου θα εξαρτηθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων. Σε περίπτωση έκδοσής τους στην Τουρκία θα δικαστούν με τον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο, που σημαίνει κράτηση επ' αόριστον χωρίς πρόσβαση στη δικογραφία πριν την έναρξη της δίκης. Και φυσικά η κράτηση καθαυτή στα τουρκικά κελιά συνεπάγεται βασανιστήρια.

Τέλος, θα οδηγηθούν κάποια στιγμή -ίσως μετά από χρόνια- σε μία προκατασκευασμένη δίκη από ειδικά δικαστήρια τα οποία έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καθώς -μεταξύ άλλων παραβιάσεων- χρησιμοποιούν ως αποδεικτικό μέσο ομολογίες αποσπασμένες με βασανιστήρια.

Την Παρασκευή είναι η δίκη των προαναφερθέντων πολιτικών προσφύγων και πρέπει όλοι να δώσουμε το παρόν με όποιον τρόπο το εννοεί καθένας αυτό. Δεν πρέπει να επιτραπεί η νομιμοποίηση της κρατικής τρομοκρατίας που καταπατά διεθνείς συμφωνίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

Παραφράζοντας τα λόγια της Ναζλί Τοπ, αδερφής του Ζ. Γκουρμπούζ -επίσης πολιτική πρόσφυγας, συνδικαλίστρια και σύμβολο των κοινωνικών αγώνων των γυναικών στην Τουρκία, η οποία έχει βασανιστεί και είναι στοχοποιημένη, όπως όλη η οικογένεια Γκουρμπούζ- καλούμε κάθε Άνθρωπο ο οποίος πιστεύει στο ιδεώδες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και στο Σεβασμό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων -για τα οποία κάποιοι θυσιάζουν τη ζωή τους κυριολεκτικά- να πάρει θέση, να διαδώσει και να υποστηρίξει για να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη μέσω της εφαρμογής των Διεθνών Συμφωνιών και τη χορήγηση επίσημου πολιτικού ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες.

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/-ΣΤΡΙΩΝ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)