to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 20.10.2015

Κοινωνία

"Πείτε στον επόμενο πρέσβη ότι η ζωή δεν πωλείται!" - Γυναίκες της Χαλκιδικής έξω από την Καναδική πρεσβεία (φωτογραφίες)

Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι γυναίκες από τη Χαλκιδική έξω από την Καναδική Πρεσβεία στο Χαλάνδρι, διαμαρτυρόμενες για την κάλυψη και τις διευκολύνσεις που παρέχει η πρεσβεία στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold - Διαβάστε την επιστολή που παρέδωσαν για τον Καναδό πρέσβη, δείτε τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου


(φωτογραφίες: Μάριος Λώλος)

Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι γυναίκες από τη Χαλκιδική, έξω από την Καναδική Πρεσβεία, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι. Οι γυναίκες της Χαλκιδικής διαμαρτύρονταν για την κάλυψη και τις διευκολύνσεις που παρέχει η πρεσβεία στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold.

Οι συγκεντρωμένες παρουσίασαν ένα συμβολικό δρώμενο με σύνθημα "Εξόρυξη χρυσού με αίμα λαού;" και ζήτησαν να παραδώσουν στον Καναδό πρέσβη μια επιστολή (διαβάστε την ολόκληρη παρακάτω) και μια ανθοδέσμη με άσπρα τριαντάφυλλα, στην οποία είχαν φιλοτεχνήσει με κόκκινα γράμματα τη λέξη SOS.

Από υπεύθυνο ασφαλείας της πρεσβείας δηλώθηκε στις γυναίκες ότι "ο πρέσβης απουσιάζει" και παρέλαβε ο ίδιος την επιστολή και την ανθοδέσμη.


Η επιστολή προς τον Καναδό πρέσβη: "Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε να καταλάβουμε ότι πραγματικά απειλείται ο τόπος μας και η υγεία μας"

Προς:

Robert Peck,
Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα

20 Οκτωβρίου 2015

Εμείς, οι γυναίκες “τρομοκράτισσες” της Χαλκιδικής, νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση, με αφορμή την αποχώρησή σας από την Καναδική Πρεσβεία, να σας ευχαριστήσουμε που όλο αυτό το διάστημα, ως πρέσβης, υποστηρίζατε την Eldorado Gold Corp., εταιρεία καναδικών συμφερόντων. Μ΄αυτό τον τρόπο, εσείς και η εταιρεία, ενώσατε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής, ώστε, μπροστά στην απειλή, να μη θέλουν το “επενδυτικό” σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε να καταλάβουμε ότι πραγματικά απειλείται ο τόπος μας και η υγεία μας. Σας ευχαριστούμε, που με την επένδυση που υποστηρίζετε, θέλετε να καταστρέψετε το βουνό μας, τον πνεύμονά μας. Για να βάλετε χρήματα στην τσέπη σας, με την εξόρυξη χρυσού-χαλκού, θα ρυπάνετε τον υδροφόρο ορίζοντα και τη μοναδική πηγή υδροδότησης της Β.Α. Χαλκιδικής. Θα ρυπάνετε τη θάλασσα και τη ζωή που υπάρχει σ΄αυτήν. Θα γεμίσετε τον καθαρό μας αέρα με βαρέα μέταλλα. Θα συμβάλλετε ώστε να υποβαθμιστεί η περιοχή και να αλλάξει ο χαρακτήρας της από αγροτοκτηνοτροφική και τουριστική σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας. Ξέρετε, ως βαριά βιομηχανική, η περιοχή θ΄ανθίσει: θα έρθουν πολλοί τουρίστες στις ρυπασμένες θάλασσες, το ελαιόλαδό μας θα έχει μεγαλύτερη αξία αφού θα περιέχει βαρέα μέταλλα. Σας ευχαριστούμε που, για τα κέρδη σας, διαλύετε την οικονομία μας.

Σας ευχαριστούμε που συμβάλλετε στην απειλή της υγείας μας και θα έχουμε αύξηση του καρκίνου. Σας ευχαριστούμε που μας θεωρείτε χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπους και έτσι θα μπορούσατε να μας επιβληθείτε και να ΄ρθείτε να ρημάξετε τον τόπο μας, τις ζωές μας, τα όνειρά μας και θα φύγετε μόλις κατορθώσετε να κάνετε όλα τα παραπάνω. Κι όλα αυτά για το κέρδος.

Παράξενο πράγμα όμως! Με αυτή την “επένδυση” το χειρόφρενο της κοινωνίας λύθηκε και σας υποδέχθηκε με διαδηλώσεις ενάντια στην Eldorado Gold και τα σχέδιά της, με διαμαρτυρίες πάνω στο βουνό, με ενημερώσεις σε άλλους τόπους για τα σχέδια της καναδικής εταιρείας. Τι χαμηλό επίπεδο αυτοί οι κάτοικοι της Χαλκιδικής! Αυτοί που δεν μπορέσατε να τους πείσετε ότι με κατεστραμμένο και ρυπασμένο τόπο, θα ζουν καλύτερα.

Το χειρότερο όμως για εσάς, είναι ότι όλοι μας δίναν δίκιο και ο αγώνας μας ενάντια στα συμφέροντα βρήκε συμμάχους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Εκτός βέβαια από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.

Καταλάβαμε βεβαίως, με τον καιρό, ότι αυτό σας ενόχλησε κι έπρεπε να διαλύσετε ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα που πάλευε για το αυτονόητο. Και τότε ήρθε η τρομοκράτησή μας για να πραγματοποιηθεί το εξορυκτικό σας σχέδιο με κάθε κόστος. Θελήσατε να καταστρέψετε την ειρήνη που υπήρχε στην περιοχή μας. Θελήσατε να μας διαιρέσετε σε κομμάτια για να βασιλεύετε εσείς. Τί κρίμα όμως! Ο κόσμος φούντωσε και παρόλο που μας σέρνατε στα δικαστήρια για τρομοκράτες, το κλίμα αλληλεγγύης ήταν τεράστιο.

Αξίζει τον κόπο βέβαια να συνεχίσουμε να σας ευχαριστούμε που μας μάθατε πόσο ωραίο πράγμα είναι να προσπαθείς, να τολμάς, να αγωνίζεσαι δίκαια και με αξιοπρέπεια, παρόλο που σέρνουν τον άντρα σου στα δικαστήρια με χειροπέδες και τα παιδιά σου να κλαίνε στο σπίτι τρομοκρατημένα από την αστυνομική βία, βλέποντας τους γονείς τους πνιγμένους από τα χημικά και τα δακρυγόνα.

Τι να κάνεις όμως, όταν ο τόπος σου και η ζωή σου βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου; Συνεχίζεις και συνεχίζεις με δύναμη.

Μας δώσατε επιτέλους να καταλάβουμε, ποιά η σημασία του κέρδους για εσάς και ποιά η σημασία του κέρδους για εμάς. Ποια αξία έχουν τα χρήματα και τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις μ΄αυτά.

Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν στρέμματα γης, όχι όμως ευημερία
Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, όχι όμως υγεία
Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν προσωρινή διασκέδαση, όχι όμως ευτυχία
Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν μεταλλεία, όχι όμως ιδανικά και αξίες
Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν σκλαβιά, όχι όμως ψυχή.

Εμείς είμαστε πλούσιοι με όλα αυτά που δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα και χρυσάφι. Κρατείστε λοιπόν τη φτώχεια σας κι αφήστε σ΄εμάς τον τόπο και τις ζωές μας. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας και τις χρυσές υποσχέσεις της εταιρείας και το μαύρο μέλλον που θέλει να μας χαρίσει.

Αποχαιρετώντας σας, θα θέλαμε να προειδοποιήσετε τον επόμενο πρέσβη, γι΄αυτούς τους ρομαντικούς που δε θέλουν την καταστροφή τους. Να του δείξετε τη μειοψηφία που αντιδρά. Ξέρετε, εκείνες τις αθέατες πορείες, εκείνες τις αποτυχημένες συναυλίες συμπαράστασης στους τρομοκράτες, με χιλιάδες κόσμο. Δείξτε του όλη την ασχήμια της περιοχής. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, τις θάλασσες, τις πηγές, τις ελιές, την κτηνοτροφία.

Και πείτε του ότι αυτές είναι τρελές.

Και πείτε του ότι η ζωή δεν πωλείται.

(με πληροφορίες από soshalkidiki.wordpress.com)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)