to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 02.09.2023

Κοινωνία

Guardian: Η φωτιά στη Δαδιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για τις καμένες εκτάσεις, τα οποία τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος αμφισβητούν δημόσια, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η βρετανική εφημερίδα Guardian μιλά για την μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ, φιλοξενώντας παράλληλα και μαρτυρίες κατοίκων από τις πυρόπληκτες περιοχές στη Ρόδο.


1,5 εκατ. στρέμματα γης καμένα από τις μεγάλες πυρκαγιές

Για 15η ημέρα παραμένει σε εξέλιξη η πυρκαγιά στον Εβρο, έχοντας ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 20 συνάνθρωποί μας και χιλιάδες ζώα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η συνολική καμένη έκταση της χώρας, την 1η Αυγούστου είχε φτάσει συνολικά τα 1.450.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 71% είναι δασικές εκτάσεις, το 50% βρίσκεται εντός του δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA, το 73% προέρχεται από τις 3 λεγόμενες megafires, δηλαδή αυτές στην Αλεξανδρούπολη, τη Ρόδο και τα Δερβενοχώρια.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για τις καμένες εκτάσεις, τα οποία τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος αμφισβητούν δημόσια, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η βρετανική εφημερίδα Guardian την Παρασκευή, ανέφερε:

Η Ελλάδα έχει πληγεί από εκατοντάδες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, με δεκάδες πυρκαγιές να ξεσπούν κάθε μέρα. Η συντριπτική πλειονότητα σβήνει γρήγορα, αλλά μερικές είναι εκτός ελέγχου.

Η πυρκαγιά, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου στα βορειοανατολικά, έχει καταστρέψει σπίτια και τεράστιες δασικές εκτάσεις από τότε που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου.

Μια άλλη πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου έκαιγε για μέρες τον Ιούλιο, αναγκάζοντας παραθεριστές και ντόπιους να εγκαταλείψουν σπίτια και ξενοδοχεία.

Η πυρκαγιά στα βορειοανατολικά ενοχοποιήθηκε για τους 20 από τους 21 θανάτους που σχετίζονται με τις πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας στην Ελλάδα. Από αυτούς, οι 18 πιστεύεται ότι ήταν μετανάστες των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν μαζί σε μια περιοχή από την οποία είχε περάσει η φωτιά.

Τα πλάνα της ίδιας της πυρκαγιάς και των περιοχών που έχει κάψει δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η πυρκαγιά, που καίει βαθιά μέσα στο δάσος στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από τότε που το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών, το οποίο άρχισε να διατηρεί αρχεία το 2000.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο τον Ιούλιο προκάλεσε αυτό που οι αρχές περιέγραψαν ως τη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει πραγματοποιήσει η χώρα, με περίπου 20.000 ανθρώπους διασωσμένους.

Τα φετινά στοιχεία για την ποσότητα της γης που κάηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Ευρώπη κινούνται πάνω από τον μέσο όρο του 2006-22.

Η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει αυξήσει την εποχή των πυρκαγιών κατά περίπου δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο και ευθύνεται για μεγαλύτερη πιθανότητα πυρκαγιάς και μεγαλύτερες καμένες περιοχές στη νότια Ευρώπη.

Oδοιπορικό στη Ρόδο

Η βρετανική εφημερίδα ανήρτησε την ίδια ημέρα ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη Ρόδο, έναν μήνα μετά την τεράστια φωτιά το νησί, φιλοξενώντας μαρτυρίες κατοίκων από τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά για να τα χτίσουμε με τα χέρια μας. Όταν τα είδα να καίγονται, ήταν σαν να κάηκε κι ένα κομμάτι της ψυχής μου», περιέγραψαν οι Μαρία Ανδριά και ο Δημήτρης Νικολάκης που είδαν να καίγονται τα σπίτια τους σε Κιοτάρι και Ασκληπιειό.

«Σχεδόν έναν μήνα μετά τις φωτιές, ξυπνάω κάθε μέρα από εφιάλτη ότι καίγεται το μαξιλάρι μου. Τα όνειρά μου είναι γεμάτα φωτιές και βλέπω συνέχεια το μαγαζί μου να καίγεται» αναφέρει ο Δημήτρης Χατζηφώτης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Κιοτάρι. «Δεν κατάφερα να σώσω τίποτα από την ταβέρνα, ούτε ένα παλιό σφυρί του νεκρού πατέρα μου. Πρέπει να έλιωσε, γιατί δεν μπορώ να το βρω…».

«Σβήναμε τις φωτιές με φτυάρια, μπουκαλάκια νερού και ρούχα. Έτσι σώθηκε ό,τι σώθηκε στο Ασκληπιείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τα χωριά και τα σπίτια μας αν υπήρχε γεννήτρια ρεύματος στο πηγάδι και παροχή νερού», σημειώνει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)