to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 04.06.2013

Οικονομία

Guardian: Δεν υπάρχει success story στην Ελλάδα

Οι συζητήσεις που γίνονται περί ανάκαμψης της Ελλάδας προέρχονται από τραπεζικούς και πολιτικούς οι οποίοι θέλουν να δικαιολογήσουν τη θεραπεία-σοκ που επιβλήθηκε στην ευρωζώνη.


Διαβάστε αυτούσιο το άρθρο της Guardian στα αγγλικά εδώ 

Πρόωρες χαρακτηρίζει η Guardian τις συζητήσεις για ανάκαμψη της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, οι επικεφαλής των τραπεζών και οι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση βελτίωσης, όμως στο βάθος απλώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη θεραπεία-σοκ που επιβλήθηκε στην ευρωζώνη.

Η Guardian κάνει μια σύντομη αναδρομή στην άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012, όταν η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με την έξοδο από την ευρωζώνη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι επέστρεψαν οι χαρούμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλάει τώρα για το ελληνικό 'success story'. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών λένε πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Αρθρογράφοι στον ελληνικό τύπο και σε ορισμένα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης συμφωνούν. Και αυτοί που διαθέτουν ελληνικά ή ευρωπαϊκά assets προς πώληση αναφωνούν 'ξεχάστε το Grexit-μπορεί να έχουμε Greecovery'».

Όμως, αυτό που παίζεται είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το εάν μια οικονομία που αντιστοιχεί στο 2% του ετήσιου ΑΕΠ της Ευρώπης βελτιώνεται. Αφορά τη δικαιολόγηση της θεραπείας-σοκ που επιβλήθηκε στα προβληματικά μέλη της ευρωζώνης.

Αυτό το έθεσε με ειλικρίνεια η αναλύτρια της JP Morgan, Maria Paola Toschi, στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα. «Αν η Ελλάδα μπορέσει να παρουσιαστεί ως μια οικονομία που ανακάμπτει, έχοντας πάρει το φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας, τότε θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων που προωθούν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Αν οι ελίτ της Ευρώπης και η Ουάσιγκτον μπορέσουν να ισχυριστούν ότι «θεράπευσαν» την Ελλάδα, τότε μπορούν να απαξιώσουν τις επικρίσεις για τη λιτότητα στην ευρωζώνη. Μπορούν επίσης να υπερασπιστούν ένα οικονομικό μοντέλο που πριν από μόλις τρία χρόνια φαινόταν να έχει πέσει σε... τοίχο, τονίζει η Guardian.

«Ωστόσο, τα στοιχεία που χρησιμοποιούν αυτοί που θέλουν να δώσουν έμφαση στη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό επιχείρημα», τονίζει. «Μπορεί οι ελληνικές μετοχές να διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, όμως το 'φθηνό χρήμα' από τις κεντρικές τράπεζες και τους επενδυτές που ψάχνουν απεγνωσμένα για αποδόσεις μπορεί να ξεγελάσουν. Μπορεί οι μισθοί να έχουν πέσει, όμως οι επιχειρηματικές επενδύσεις που υποτίθεται ότι θα ακολουθούσαν δεν έχουν έρθει. Μπορεί τα δημόσια οικονομικά να έχουν μπει σε κάποια τάξη, όμως αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που τσεκουρώθηκαν το κράτος πρόνοιας και οι δημόσιες υπηρεσίες. Παρ' όλα αυτά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντέξει έστω και μία μέρα χωρίς αυτήν την εκδοχή της φυλακής.

Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι βαριά άρρωστη. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση για έβδομη χρονιά το 2014, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχουν δουλειά, ενώ στους νέους,η αναλογία είναι σχεδόν δύο στους τρεις. Περίπου 60% των ανέργων είναι άνεργοι για περισσότερο από έναν χρόνο. Και σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των Νίκου Μαλκούτζη και Γιάννη Μουζάκη για την Ekathimerini, υπάρχουν 400.000 οικογένειες στην Ελλάδα χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο.

Όπως έχει η κατάσταση, το περισσότερο που μπορούμε να πούμε για την απατηλή ανάκαμψη είναι ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αποφασίσει να κρατήσουν την Αθήνα στην ευρωζώνη και να συνεχίσουν να της δίνουν ευρώ. Από αυτό έχει προκύψει μια κάποια οικονομική σταθερότητα που έχει προσελκύσει επενδυτές. Παράλληλα, έχει σταματήσει το σιωπηρό bank run, όπου οι καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους. Όμως, πλέον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν πλέον περισσότερο ως καταθετικές θυρίδες αντί ως πάροχοι πίστωσης. Και έχουν υπάρξει και ορισμένες σοβαρές πολιτισμικές και θεσμικές αλλαγές. Για παράδειγμα, πριν από την κρίση, η κυβέρνηση δεν γνώριζε πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχει, ενώ έχει γίνει επίσης ευκολότερη και φθηνότερη η δημιουργία μιας επιχείρησης.

Όμως, από την άλλη πλευρά, το σύστημα υγείας έχει σχεδόν καταρρεύσει, αυξάνεται η δημοτικότητα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ενώ η ερευνητική δημοσιογραφία βρίσκεται υπό διωγμό, όπως στην περίπτωση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, που διώκεται για την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ».

«Την ώρα που η οικονομία παραμένει κατατονική και η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, οι ισχυρισμοί για βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε μια εκδοχή του γνωστού ρητού «η επέμβαση πέτυχε, όμως ο ασθενής απέθανε», σχολιάζει η Guardian.

Πηγή: euro2day.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)