to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γράφουμε Ιστορία

Άρθρο του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής


«Κάθε άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ο φόβος που αισθάνεται και τόσο μεγάλος όσο ο εχθρός που επιλέγει»

Εδουάρδο Γκαλεάνο

Έχουμε μπροστά μας λίγες ώρες για να δυναμώσουμε κι άλλο το Όχι που αντιστοιχεί στους αγώνες, την ιστορία μας, αλλά και την πραγματικότητα του λαού και της χώρας μετά από πέντε χρόνια Μνημονίων και κοινωνικής καταστροφής.

150 μέρες η κυβέρνηση έκανε τα πάντα μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση για να καταλήξει σε μια συμφωνία κοινά επωφελή, που θα αναγνωρίζει όμως την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και θα δίνει τον χώρο και τον χρόνο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Από την πρώτη μέρα ήρθαμε αντιμέτωποι με εκβιασμούς, οικονομική ασφυξία και παγίδες θανάτου. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι η προοπτική που ανοίγει για όλη την Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στο στόχαστρο. Όλες οι συντηρητικές δυνάμεις της γηρασμένης Ευρώπης ενώθηκαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το στοίχημα είναι μεγάλο. Αν εμείς καταφέρουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, τότε η ελπίδα θα έχει ριζώσει στην Ευρώπη. Το παράδειγμά μας θα βρει γρήγορα μιμητές και οι μονόδρομοί τους, μαζί με την απόλυτη εξουσία τους, θα αποτελέσουν παρελθόν.

Οι εκβιασμοί και η οικονομική ασφυξία πια έχουν τα χαρακτηριστικά του γενικευμένου οικονομικού πολέμου. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με όλα τα μέσα, μια ανοιχτή επιχείρηση να πέσει η κυβέρνηση και να τιμωρηθεί ο ελληνικός λαός γιατί ορθώνει το ανάστημά του και αμφισβητεί τη λιτότητα και τους επικυρίαρχους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ν' ακολουθήσει τον δρόμο της Δημοκρατίας, να δώσει τον λόγο στον λαό. Η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος φέρνει δυνατά στο προσκήνιο τον κυρίαρχο λαό. Την ώρα μάλιστα που επιχειρείται η δολοφονία της Δημοκρατίας από τις κυρίαρχες ελίτ της Ευρώπης και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η Δημοκρατία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος. Και εμείς θα τον ακολουθήσουμε δίπλα - δίπλα με τον λαό.

Για πρώτη φορά μέσα από δημοκρατικές εκλογές σε μια μακρά περίοδο 20ετίας ένας λαός αμφισβητεί δομικά την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Δεχόμαστε μια ασφυκτική πίεση αποδεικνύοντας ότι το πεδίο σύγκρουσης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Συγκρούονται δύο κόσμοι αυτή τη στιγμή. Από τη μια μεριά οι φονταμενταλιστές της λιτότητας και από την άλλη εμείς, μαζί με μια πλατιά συμμαχία Ευρωπαίων αριστερών, πράσινων και διαφοροποιημένων σοσιαλδημοκρατών, αλλά και συνδικαλιστών, ακτιβιστών και κινημάτων, που επιμένουμε ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος, τα κέρδη και τα λογιστικά φύλλα του excel, η δημοκρατία είναι πάνω από τα σχέδια αποκομμένων αντιδημοκρατικών θεσμών.

Η υποχώρηση της πολιτικής Ευρώπης και η αντικατάστασή της από έναν σκληρά γραφειοκρατικό -άρα αναποτελεσματικό- μηχανισμό στις Βρυξέλλες, που αποτελείται από πρόσωπα χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, διαλύει λαούς, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και θρυμματίζει τη Δημοκρατία. Εργαλεία όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που φτιάχτηκαν για να συμβάλουν στην οικονομική συνοχή και σταθερότητα σήμερα χρησιμοποιούνται ως όπλα σε όποιον αντιστέκεται μέσα από διάφορες διαδικασίες χρηματοδοτικής ασφυξίας και τιμωρητικών πρακτικών.

Σ' αυτή τη μάχη λοιπόν κρίνονται πολλά και ο καθένας και η καθεμία πρέπει να πάρει ξεκάθαρη στάση. Ναι στην πρόταση των δανειστών σημαίνει λιτότητα και ύφεση, η χώρα και η κοινωνία με τη θηλιά του χρέους στον λαιμό. Ναι στην πρόταση των δανειστών σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια. Ναι στην πρόταση των δανειστών σημαίνει την καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης, την εξαφάνιση της αγροτιάς, τη διάλυση του τουρισμού, τον εξευτελισμό των συνταξιούχων. Ναι στην πρόταση των δανειστών σημαίνει ταπείνωση και υποταγή.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να πούμε το μεγάλο Όχι. Γιατί αυτό το Όχι θα σημάνει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ο λαός της μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του, να αμφισβητήσει τη λιτότητα και να επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Με το περήφανο Όχι ο ελληνικός λαός θα θέσει τις βάσεις για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας. Με το περήφανο Όχι ο ελληνικός λαός θα δώσει φωνή σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Κάνουν τα πάντα για να μας φοβίσουν, αλλά ξεχνούν ότι, μετά από πέντε χρόνια με Μνημόνια και τρομοκρατία, έχουμε κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς μας με τον φόβο. Μας εκβιάζουν, προσπαθούν να μας ταπεινώσουν αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου θα πάρουν την απάντησή τους. Από αυτές τις σπουδαίες ιστορικές απαντήσεις που μόνο οι λαοί ξέρουν να δίνουν. Και ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι ξέρει να μάχεται και να κερδίζει.

Το ηθικό μας πλεονέκτημα και το δίκιο του λαού δεν χρεοκοπούν. Με ψηλά το κεφάλι θα δώσουμε τη μάχη αυτή με όλες μας τις δυνάμεις για να μπορούμε να κοιτάμε και αύριο τον λαό στα μάτια. Δεν ερχόμαστε για να διχάσουμε, αλλά για να ενώσουμε τον λαό. Σπάμε τον φόβο και την προπαγάνδα με την ελπίδα της αλλαγής που γίνεται πράξη. Είναι η μάχη της ζωής μας, αντιστοιχεί στην ιστορία μας και θα την δώσουμε με όλο το περιεχόμενο των αξιών μας. Θα νικήσουμε.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)