to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:35 | 01.09.2016

Διεθνή

Ταραχές στην Γκαμπόν: Τουλάχιστον δύο νεκροί στην επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία της αντιπολίτευσης

Διαδηλωτές, που αμφισβητούν τη νίκη του απερχόμενου προέδρου Αλί Μπονγκό στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, πυρπόλησαν το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.


Ο Ζαν Πινγκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Γκαμπόν, κατήγγειλε σήμερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στη Λιμπρβίλ, όπου ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές μετά την ανακοίνωση της νίκης του προέδρου Αλί Μπονγκό Οντιμπά στις προεδρικές εκλογές χθες.

«Επιτέθηκαν περί τη 01:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας. Είναι η προεδρική φρουρά. Τα βομβάρδισαν με ελικόπτερα και κατόπιν εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πινγκ αναφερόμενος στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του. Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ζητώντας να σταλεί διεθνής αρωγή για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Γκαμπόν επιμένει ότι κέρδισε τον Αλί Μπονγκό στις προεδρικές εκλογές, παρότι οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους κέρδισε με μικρή διαφορά.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Αλέν-Κλοντ Μπιλί-μπι-Νζε, δήλωσε ότι η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας είχε στόχο τους «κακοποιούς» οι οποίοι πυρπόλησαν την Εθνοσυνέλευση στη Λιμπρβίλ χθες. «Οι ένοπλοι που έβαλαν φωτιά στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης οχυρώθηκαν μέσα στα κεντρικά γραφεία του (κόμματος του) Ζαν Πινγκ, όπως επίσης και πλιατσικολόγοι και ταραχοποιοί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Photo published for President Bongo toch herkozen in Gabon

Μερικές ώρες νωρίτερα η εκλογική επιτροπή είχε ανακοινώσει τη νίκη του προέδρου που διεκδικούσε μια δεύτερη επταετία στην εξουσία, με το 49,80% των ψήφων έναντι ενός 48,23% του Ζαν Πινγκ, 73 ετών, πρώην στελέχους του καθεστώτος του θανόντος Ομάρ Μπονγκό, πατέρα του Αλί.

Η οριακή διαφορά αυτή σημαίνει μια διαφορά 5.594 ψήφων επί του συνόλου των 627.805 ψηφοφόρων στη μικρή πετρελαιοπαραγωγική χώρα με λιγότερους από 1,8 εκατ. κατοίκους.

Η αντιπολίτευση απαίτησε ανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα εκλογικά τμήματα και οι υποστηρικτές του Πινγκ βγήκαν στους δρόμους. Ακολούθησαν βίαια επεισόδια. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι διακομίστηκαν στην πολυκλινική Σαμπριέ της Λιμπρβίλ με τραύματα από σφαίρες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κοντά στην φλεγόμενη Εθνοσυνέλευση,

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να επικρατήσει «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» στη Γκαμπόν, καλώντας τους πολιτικούς ηγέτες και τους υποστηρικτές τους να αποφύγουν ενέργειες που θα πλήξουν τη «σταθερότητα» της χώρας. Εκκλήσεις για ηρεμία απηύθυναν νωρίτερα και δυτικές κυβερνήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)