to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 26.04.2013

Πολιτική

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 75% στις προτάσεις και 29,5% στην ψήφο;

Του Γιώργου Αναδρανιστάκη


Λένε οι Σαμαράδες, οι Βενιζέλοι, οι Κουβέληδες, λένε τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, λένε οι Πρετεντέρηδες, οι Πάσχοι, οι Μπάμπηδες κι όμως αυτοί οι ξεροκέφαλοι οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Τους τα λένε οι ειδικοί κι αυτοί πιστεύουν τα εντελώς αντίθετα και μάλιστα σε ποσοστά σχεδόν παμψηφίας.

Τούτο είναι ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της VPRC που παρουσιάζει από το πρωί κατ΄ αποκλειστικότητα ο «105,5 Στο Κόκκινο». Ερωτώνται οι πολίτες σχετικά με τους τρόπους διεξόδου από την κρίση και απαντούν τα εξής: Το 86% λέει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει στα προ Μνημονίου επίπεδα, το 86% ότι πρέπει να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος, το 84% ότι πρέπει να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί όταν η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη, το 78% ότι πρέπει να υπάρξει συμμαχία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ώστε να πολεμηθεί η Γερμανική ηγεμονία, το 77% ότι πρέπει να καταργηθεί το Μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, το 70% ότι η δημόσια περιουσία και ο φυσικός πλούτος δεν πρέπει να περάσουν σε χέρια ιδιωτών, το 51% ότι για να επιτευχθεί ανάπτυξη πρέπει το τραπεζικό σύστημα να περάσει υπό δημόσιο έλεγχο.

Ο κόσμος πιστεύει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που το σύστημα του παρουσιάζει ως αυτονόητα και αναπόφευκτα και τούτο είναι από μόνο του αρκετό, για να αποκαλύψει την πλήρη χρεοκοπία του συστήματος. Επιπλέον, οι θέσεις αυτές που φτάνουν σε ποσοστά αποδοχής κατά μέσο όρο 75%, είναι ακριβώς οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσιάζεται από το ίδιο μιντιακό και πολιτικό σύστημα περίπου ως παράνομος και σε κάθε περίπτωση ως φορέας απόψεων που οδηγούν στην απόλυτη καταστροφή.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση συναντούν αποδοχή της τάξεως του 75%, γι΄ αυτό στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής λαμβάνει 29,5%, έναντι 27% της Ν.Δ. Γιατί όμως η αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 75% και η εκλογική του επιρροή στο 29,5% και όχι στο 35% ή στο 40%. Γιατί αυτοί που συμφωνούν με τις προτάσεις του δεν σπεύδουν να τον ψηφίσουν; Δύσκολες ερωτήσεις, ακόμη δυσκολότερες οι απαντήσεις. Οι πολίτες πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι πρέπει να καταργηθεί αμέσως το Μνημόνιο, αλλά δεν είναι βέβαιοι ότι αυτό είναι εφικτό μέσα στη συγκεκριμένη εγχώρια και διεθνή συγκυρία. Κυρίως δεν είναι βέβαιοι ότι μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν το κάνει, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας τόσο ρηξικέλευθης πράξης.

Είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης: Εκείνος που δηλώνει ότι θα κάνει κάτι, πρέπει να πείσει ότι θέλει να το κάνει, ότι είναι αποφασισμένος να το κάνει και ότι θα το φτάσει μέχρι τέλους, όποια κι αν είναι τα εμπόδια. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία επ' αυτού.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)