to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί έρχεται αυτή η ανάπτυξη;

Οφείλεται μια απάντηση από τους υπογράφοντες υπουργούς...


Υπάρχει νησί στις Κυκλάδες που εν έτει 2015 έχει βασιλιά! Ονομάζεται Άγγελος Μιχαλόπουλος και κατά καιρούς από τον Τύπο αποκαλείται... βασιλιάς της Ίου ή «Λύκος» της Wall Street, λόγω της ενασχόλησής του με το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος του νησιού και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι κατέχει πλέον εκτάσεις που αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% της Ίου!

Αν και άγνωστος στον πολύ κόσμο, ο χρηματιστής και αυτοαποκαλούμενος καλλιτέχνης διαθέτει ισχυρές πολιτικές γνωριμίες. Διατηρεί στενή φιλία με τον Νίκο Παπανδρέου, τον οποίο φιλοξενεί συχνά στην Ίο, καθώς και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που το 2013 φιλοξένησε σε κατάλυμά του.

Τυχαίο που το «Πρώτο Θέμα» επιχειρεί να εμφανίσει τον επιχειρηματία να «έχει συνολικό όραμα για το νησί της Ίου, φιλόδοξο αλλά αυστηρά προσηλωμένο στον σεβασμό της φυσικής και πολιτισμικής του ταυτότητας»;

Την εικόνα του επιχειρηματία συμπληρώνει η δράση του ως... ευεργέτη, καθώς στήριξε οικονομικά το τοπικό τυροκομείο, δώρισε φουσκωτό στο Λιμενικό και πυροσβεστικό στον δήμο!


 

Σήμα κατατεθέν ο... φοίνικας

Σε ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις του Άγγελου Μιχαλόπουλου παντού ξεφυτρώνουν φοίνικες και μεταλλικές κατασκευές ξένες προς το κυκλαδίτικο τοπίο.

Η... ευαισθησία του για το περιβάλλον γνωστή από παλιά... Το WWF από τις αρχές της δεκαετίας κατήγγειλε τον κ. Μιχαλόπουλο γιατί μετέτρεψε έναν υγρότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία σε ιδιωτικό κήπο! Ο λόγος για την περιοχή «Αυλάκι του παπά», την οποία η οργάνωση είχε κατατάξει το 2004 ανάμεσα στους καλύτερα διατηρημένους υγρότοπους του Αιγαίου. Παρά τις αποφάσεις, τις εντολές και τα πρόστιμα οι εργασίες συνεχίστηκαν ως να μη συμβαίνει τίποτα και σήμερα η περιοχή είναι πλήρως αλλοιωμένη.

Το 2013 ακολούθησε η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εφόσον διαπιστώθηκε ότι «προκλήθηκαν αλλοίωση της μορφολογίας και του ανάγλυφου, καθώς και υποβάθμιση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών, της χερσονήσου “Διακοφτό'' που βρίσκεται στην περιοχή ''Κουμπάρα'' της νήσου Ίου, που έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος», όταν ξεκίνησε εκεί τις κατασκευές.



 

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2015 -ω! του θαύματος- ο κ. Μιχαλόπουλος (σαν έτοιμος από καιρό) ξεκινά εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου τουριστικού θερέτρου 5 αστέρων, στην παραλία της Κουμπάρας στην Ίο, καθώς με υπουργική απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου, που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενάργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, παραχωρείται στην «105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμίσθωσης Ακινήτων», το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, για την εκτέλεση του έργου «Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό Νήσου Ίου».

Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, του οποίου η συνολική δυναμικότητα θα αγγίζει τις 250 κλίνες, θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο κλασικού τύπου, κατηγορίας 5 αστέρων, τουριστικές κατοικίες και ένα κέντρο αναζωογόνησης (spa).

Με αντάλλαγμα χρήσης 154.415 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και τιμαριθμική προσαρμογή για τα επόμενα πέντε χρόνια, η εταιρεία 105 Α.Ε. θα υλοποιήσει έργα επί του αιγιαλού, όπως είναι η κατασκευή κυματοθραύστη, τεχνητής παραλίας στον όρμο Μανιάτα, τεχνητής παραλίας στον όρμο Κουμπάρα, κρηπιδωμάτων, ενώ θα προχωρήσει και σε έργα ασφαλτόστρωσης.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί κρηπίδωμα εξυπηρέτησης σκαφών μεταφοράς πελατών, στη νότια παράκτια ζώνη του ακρωτηρίου Διακοφτό με μήκος μετώπου παραβολής 30 μέτρα και ωφέλιμου βάθους 4,5 μέτρα, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από την ακτογραμμή.

Επένδυση που… δημιουργεί πολλά ερωτήματα

Η συγκεκριμένη επένδυση, περιλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο της περιοχής, η οποία και είναι χαρακτηρισμένη, έπειτα από γνωμοδότηση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης ερωτήματα τίθενται για τη διαμόρφωση τεχνητών παραλιών (με ποιο νομικό πλαίσιο άραγε;) και για τη δόμηση πάνω στον αιγιαλό.

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την παραχώρηση ως ανεπανόρθωτα καταστροφική για τον φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση της παραπάνω υπουργικής απόφασης και ταυτόχρονα την επιτάχυνση των απαραίτητων νομικών παρεμβάσεων ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αδειοδότησης των όποιων επενδύσεων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος και Απ. Αλεξόπουλος, ως αντιπολίτευση, σε ερώτησή τους τον Νοέμβριου του 2014, σχετικά με την επένδυση, η διαδικασία αδειοδοτήσεων της οποίας είχε ήδη ξεκινήσει, προς τους τότε αρμόδιους υπουργούς, στηλίτευαν το γεγονός, ότι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν παρακαμφθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ τόνιζαν, πως έχουν αγνοηθεί επιδεικτικά, οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, παρακάμπτοντας τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και τις υπηρεσίες τους, στην κατεύθυνση μίας στρεβλής και ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης.


 

Τι άλλαξε; Οφείλεται μια απάντηση από τους νυν υπογράφοντες υπουργούς...


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)