to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 28.06.2013

Αθλητισμός

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένας μετανάστης στην κορυφή του ΝΒΑ

Πρώτος Έλληνας που φτάνει τόσο ψηλά στη διαδικασία. Και να σκεφτεί κανείς ότι με δυσκολίες κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο ελληνικό διαβατήριο, καθότι μετανάστης.


Στο νούμερο «15» του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς επελέγη ο μετανάστης Γιάννης Αντετοκούνμπο! 
 
 

Ο 19χρονος διεθνής (με την Εθνική Νέων), τέως παίκτης του Φιλαθλητικού και νυν της Σαραγόσα άκουσε διά στόματος κομισάριου του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, τους Μπακς να τον καλούν στο Μιλγουόκι και το όνειρο συνεχίζεται! 

Ο αδερφός του, Θανάσης, ο οποίος ταξίδεψε μαζί τους στις Η.Π.Α. πανηγύρισε τη στιγμή με την ελληνική σημαία και δευτερόλεπτα αργότερα ο νεαρός διεθνής ανέβηκε στο βήμα για την καθιερωμένη χειραψία με τον ισχυρό άνδρα της λίγκας.

«Δε μπορώ να περιγράψω πόσο ενθιασμένος αισθάνομαι να έχω επιλεγεί στον πρώτο γύρο απ' τους Μπακς! Είναι ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα!» δήλωσε λίγο αργότερα στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., ενώ πρόσθεσε: «Δε φοβάμαι! Θα δώσω τα πάντα στο παρκέ και θα αποδείξω στους Μπακς πως έκαναν τη σωστή επιλογή!».

 
 
 
Ξεκινά το όνειρο του Αντετοκούνμπο!

 
 

Ο Αντετοκούνμπο θα ταξιδέψει για το Μιλγουόκι, όπου θα ενσωματωθεί με την ομάδα, αφού φαίνεται πως τον υπολογίζουν κανονικά για την προσεχή σεζόν, ούτως ώστε να κάνει το μεγάλο βήμα στον μαγικό κόσμο του NBA. Αναμένεται να αγωνιστεί και στο Summer League, κάτι που σημαίνει πως λογικά δεν θα τον δούμε φέτος με την φανέλα της Εθνικής. 

Επίσης, λέγεται πως το συμβόλαιο που θα υπογράψει θα είναι τριετές, με τις ετήσιες αποδοχές του να ξεπερνούν το 1 εκατ. δολάρια και να φτάνει κλιμακωτά πάνω από 1,6 εκατ. δολάρια! Την φανέλα με το νούμερο 34 θα φοράει στα «ελάφια»! 


 
*************
 
 
Ο μετανάστης αθλητής του μπάσκετ που δεν μπορούσε να βγάλει διαβατήριο...

Για την ιστορία -και όχι μόνο- να αναφέρουμε ότι με πολλές δυσκολίες επετεύχθη η έκδοση ελληνικών διαβατηρίων στους δύο αδελφούς Αντετοκούνμπο, που αν και εξελίχθηκαν αθλητικά στην Ελλάδα και θεωρούνται μεγάλα ταλέντα του μπάσκετ, δεν μπορούσαν να γίνουν  Έλληνες για γραφειοκρατικούς λόγους.

Το θέμα λύθηκε κατόπιν μιας αποκάλυψης μερικούς μήνες πριν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε δεχτεί πρόταση από την πρεσβεία της Νιγηρίας να λάβει νιγηριανό διαβατήριο, κάτι που θα σήμαινε αυτόματα ότι φυσικά θα λογίζονταν ως νιγηριανός παίκτης και δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδος, αν και στην Ελλάδα οφείλει την αθλητική του υπόσταση και ανάπτηξη.

Μετά από αγώνες, η διαδικασία πολιτογράφησης του Θανάση και του Γιάννη ολοκληρώθηκε, τα παιδιά πήραν την ελληνική ιθαγένεια και ο Γιάννης, με το διαβατήριο στο χέρι, έχει αρχίσει να παίζει για την ομάδα Νέων της Ελλάδας.

Έλληνες πολίτες οι Αντετοκούμπο!

Αναλυτικά η δήλωση των αδερφών Θανάση και Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την έκδοση ελληνικών διαβατηρίων:

Σήμερα ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα και είμαστε πλέον και επίσημα Έλληνες πολίτες. Όπως ακριβώς νιώθαμε όλα αυτά τα χρόνια έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, έχοντας αποφοιτήσει από ελληνικό σχολείο... έχοντας ζήσει ολόκληρη τη ζωή μας στην πατρίδα μας,την Ελλάδα.

*************

Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο εκεί τράβηξε το ενδιαφέρον των New York Times που κάνουν εκτενές αφιέρωμα στον ταλαντούχο παίκτη.

 

Δείτε το βίντεο:

Πληροφορίες: gazzetta.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)