to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Προφανώς το πραγματικό πραξικόπημα που ξετυλίγεται τώρα στη γείτονα με την καθοδήγηση του ίδιου του Ερντογάν δεν αρκείται στη νίκη που πέτυχε. Χρειάζεται χρόνο, καθώς επιδιώκει να εδραιωθεί με όρους καθεστώτος. Και αυτό ίσως να επιφέρει μεγαλύτερο διχασμό μέσα στον τουρκικό λαό.


Είναι πλέον κοινός τόπος ότι αυτό που γίνεται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αποκατάσταση και προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Περισσότεροι από εξήντα χιλιάδες στρατιωτικοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι έχουν συλληφθεί ή διωχθεί από τις θέσεις τους στο πλαίσιο της δήθεν εκκαθάρισης της χώρας από τις εστίες των πραξικοπηματιών.

Χθες εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για σαράντα δύο δημοσιογράφους. Στην αεροπορική εταιρεία απολύθηκαν 350 εργαζόμενοι και στελέχη. Στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών απολύθηκαν 200 υπάλληλοι. Προφανώς δεν διώκονται μόνο πραξικοπηματίες, αλλά και οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια της αξιόπιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στα κέντρα κράτησης της Τουρκίας γίνονται βασανιστήρια στους συλληφθέντες Τα βασανιστήρια αυτά αφορούν από στέρηση τροφής και νερού, εξύβριση και απειλές έως ξυλοδαρμούς και κακοποίηση κρατουμένων.

Δεν πιστεύαμε ποτέ πως η Τουρκία αποτελούσε παράδεισο της δημοκρατίας, αλλά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το σίγουρο είναι πως δεν έχει μεγάλη σχέση με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη, διαβεβαίωσε πως οι διώξεις πλησιάζουν στο τέλος τους, ενώ απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για το 2019.

Προφανώς το πραγματικό πραξικόπημα που ξετυλίγεται τώρα στη γείτονα με την καθοδήγηση του ίδιου του Ερντογάν δεν αρκείται στη νίκη που πέτυχε. Χρειάζεται χρόνο, καθώς επιδιώκει να εδραιωθεί με όρους καθεστώτος. Και αυτό ίσως να επιφέρει μεγαλύτερο διχασμό μέσα στον τουρκικό λαό.

Ολα αυτά προκαλούν έντονη ανησυχία στη Δύση και ακόμη μεγαλύτερη στη δική μας χώρα. Η γειτνίαση με την Τουρκία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, το προσφυγικό και η όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας έντασης από την οποία δεν έχει να ωφεληθεί.

Με αυτή την έννοια, οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, να εξασφαλίζουν σε κάθε στιγμή την ευρωπαϊκή και τη διεθνή στήριξη και να έχουν, κυρίως, στρατηγική προοπτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)