to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 23.10.2014

Κοινωνία

Για ένα δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο: Μιλούν στο left.gr η Μ. Σωτηροπούλου και ο Ζ. Τριγάζης

Ρεπορτάζ-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Δείτε το ρεπορτάζ για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 23/10

Οι κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ) ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα (13/10) όταν φοιτητές πήγαν να καταθέσουν ψήφισμα στον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη για να του ζητήσουν να συγκληθεί επιτέλους η Σύγκλητος μιας και ο ίδιος δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία Συγκλήτου εδώ και ενάμιση μήνα. Ωστόσο οι φοιτητές βρήκαν τις πόρτες του Πανεπιστήμιου Αθήνας κλειστές και φρουρούμενες από security και μονάδες των ΜΑΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η Σύγκλητος αποτελεί το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του Πανεπιστημίου και έχει την ευθύνη του ακαδημαϊκού έργου του Πανεπιστημίου τόσο στον τομέα της διδασκαλίας όσο και στον τομέα της έρευνας. Σε αυτήν συμμετέχουν και εκπρόσωποι των φοιτητών, ο αριθμός των οποίων αντιστοιχεί με τον αριθμό των σχολών.

Τα αιτήματα των φοιτητών μας τα περιγράφει η Μάνια Σωτηροπούλου, μέλος Αριστερής Ενότητας Πολιτικού. Αφορούν αρκετά βασικά ζητήματα: το θέμα της διαγραφής φοιτητών μετά από ένα διάστημα, τον νέο οργανισμό που σπάει τα πτυχία και τα κάνει πιστοποιητικά κατάρτισης, το θέμα της καθαριότητας και των ιδιωτιών εργολαβιών, το ζήτημα των security και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ο Ζαχαρίας Τριγάζης, πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, από την πλευρά του, μας διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κατάληψη της πρυτανείας, οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά και δεν εμποδίζεται κανείς. Η όλη κινητοποίηση είναι διαμαρτυρία γιατί ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης με αφορμή τη διαμαρτυρία των φοιτητών έκλεισε το κτήριο και κλείδωνε τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτό. Κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει ακόμα και συνδικαλιστές γιατί υπήρχαν οι κρατικές δυνάμεις καταστολής. Γι αυτό οι εργαζόμενοι κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο Ζαχαρίας Τριγάζης μας περιγράφει επίσης, στο βίντεο που ακολουθεί, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθήνας. Οι μισθοί των εργαζομένων σε σχέση με το 2010 έχουν περικοπεί κατά 40%. Κατά 40% έχει περικοπεί και το προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)