to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 24.06.2016

Πολιτική

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Αλ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση

Με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση


Στην πρώτη «χαρτογράφηση» με τις θέσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση προχωρά το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που συγκεντρώνουν ισχυρή δυναμική και άρα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων (σ.σ. 200 βουλευτές). Τα σημεία που φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις είναι για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι όποιος πολιτικός αρχηγός αρνηθεί την κατάργηση του μπόνους θα πιεστεί. Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε, νωρίτερα σήμερα, ότι οι αντιρρήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στην κατάργηση του μπόνους δεν ανατρέπουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 στην πρόταση αναλογικού συστήματος.

Το επόμενο βήμα γίνεται με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη

Το ζήτημα των εξελίξεων από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κυριάρχησε στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα σοκ και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο: «Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ», τόνισε προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

 

«Είναι νομίζω η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες», διότι, όπως συνέχισε, «το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό».

 

Φοβόντουσαν το Grexit, αλλά έτυχε Brexit, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ότι χρειάζεται αναστοχασμός.

Ανοιχτός στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μολονότι,όπως επισήμανε, «δεν έχουμε πλήρες σχέδιο από την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναζητεί την κοινή συνισταμένη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το κόμμα του έχει πλήρη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, την οποία ανέλυσε στον κ. Τσίπρα,«πολλά σημεία της οποίας τα θεωρεί λογικά αλλά βεβαίως πρέπει να υπηρετήσει και μια κομματική γραμμή», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει σύγκλιση γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση». (Περισσότερα εδώ)

Το Brexit στο επίκεντρο της συνομιλίας Τσίπρα-Λεβέντη

Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκαν στον σύντομο διάλογο που είχαν μποροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι αποφάσεις για μία καλύτερη Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη συνομιλία σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις ήταν ενδιαφέρουσες. «Πιστεύω ότι δεν έπερεπε να γίνει αυτό το δημοψήφισμα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε ότι ο λαός απαντά για την ανεργία, για τους φόρους και τιμωρεί και τη χώρα του και την Ευρώπη.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Εγώ πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ευρώπη μεγαλύτερη και σοβαρότερη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Και καλύτερη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «και όχι τάσεις δραπέτευσης και αποχώρησης», συνέχισε ο Λεβέντης.

«Είναι ένα σοκ αυτό για την Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου λέει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης

Την διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση (διαβάστε αναλυτικά)

 

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε το μεσημέρι με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος εξέφρασε την πάγια θέση του ΚΚΕ για «απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη», χωρίς μπόνους και πλαφόν (διαβάστε αναλυτικά). 



Ακολούθηκε η συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στις 6 μ.μ. η οποία κράτησε μία ώρα. «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα», είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις». (αναλυτικά)

Π. Καμμένος: Αναλογικότερος εκλογικός νόμος, διατήρηση του 3%

Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, ο Π. Καμμένος (πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα), είπε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα δουν πού συγκλίνουν οι θέσεις τους και θα καταλήξουν σε μια κοινή, κυβερνητική πρόταση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη- προκειμένου, όπως είπε, «να κάνουμε πράξη αυτά που επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού» (εδώ αναλυτικά οι προτάσεις των ΑΝΕΛ για τη συνταγματική αναθεώρηση). Ερωτηθείς για το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ο κ. Καμμένος είπε ότι «πρέπει να παραμείνει». «Είναι ένα θέμα που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το όριο» τόνισε.

Για το θέμα του μπόνους, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να παραμείνει με κανέναν τρόπο στους 50 βουλευτές», προσθέτοντας πως θα μπορούσε να μειωθεί αρκετά, ώστε «να μην προσβάλλει την αναλογικότητα της ψήφου, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών». Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, στην κυβέρνηση υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να είναι αναλογικότερο το σύστημα, ενώ τόνισε ότι περιμένουν να ακούσουν και τις απόψεις των άλλων κομμάτων, ασκώντας κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι ΑΝΕΛ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείξαμε ότι μπορούμε την εθνική συμφιλίωση να την κάνουμε πράξη. Μπορούμε μέσα από τις διαφορετικές απόψεις που έχει το κάθε κόμμα να συνθέσουμε. Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε αυτό. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να υπάρει αντίδραση και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση». Για την συνταγματική αναθεώρηση αναφέρθηκε στο δικαίωμα ψήφου στα 17, στην εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας (παρακάτω, ολόκληρη η δήλωση του Π. Καμμένου).

 

Ακολουθεί η συνολική εκτίμηση

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι με την ολοκλήρωση, σήμερα, αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις. Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.
 

 

Το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε η κυβέρνηση να επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021 (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση).

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται. Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)