to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 15.09.2014

πηγή: στο Κόκκινο

Διεθνή

Γερμανία-Θουριγγία: Ιστορική νίκη του Die Linke με 28%

Σημαντική νίκη σημείωσε στις χθεσινές εκλογές του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας, το κόμμα της αριστεράς, Die Linke, με 28%, σημειώνοντας ισχυρό πλήγμα στην πολιτική της λιτότητας του συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.


Τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό κρατιδίου, υποψήφιο του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), μπορεί να αποκτήσει η Γερμανία στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Το Κόμμα της Αριστεράς με τον Μπόντο Ραμέλο στο τιμόνι ήρθε δεύτερο με 28% έναντι των Χριστιανοδημοκρατών – που κυριαρχούν εδώ και 24 χρόνια στο κρατίδιο – και έλαβαν 34,5%.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ισχυρό πλήγμα στους χριστιανοδημοκράτες καθώς ανοίγει ο δρόμος για μια κυβερνητική συνεργασία του κόμματος της αριστεράς μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Σε ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των εταίρων της στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους Σοσιαλδημοκράτες ότι είναι έτοιμοι να «προδώσουν την τεράστια εθνική, υπερήφανη ιστορία τους».

Στη συνέχεια στράφηκε κατά των Πρασίνων, που επί 25 χρόνια υπερασπίζονταν τη «δημοκρατία και την ελευθερία» και τώρα θέλουν να συνεργαστούν με το Αριστερό Κόμμα και να το βοηθήσουν να «εγκαταστήσουν τον Καρλ Μαρξ στην πρωθυπουργία του κρατιδίου».

Την ίδια ώρα, ραγδαία αύξηση των ποσοστών του καταγράφει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κερδίζοντας 10% και πλέον στις τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν εκτός από τη Θουριγγία και στο Βρανδεμβούργο.

Το κόμμα αποκτά πλέον έδρες σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε ανατολικά κρατίδια, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις εξόδου που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.
Στο Βρανδεμβούργο το SPD καταλαμβάνει το 32,5% των ψήφων και φαίνεται πως θα μπορέσει να κυβερνά σε συμμαχία με το Die Linke, το οποίο συγκέντρωσε το 19% των ψήφων. Η CDU της Μέρκελ καταλαμβάνει το 22%.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)